Annonce:
Annonce:

Influenza-type har ramt Danmark: Vaccinen dækker ikke

Den influenza, som lige nu har ramt mange i Danmark, er ikke en del af den vaccine, som flere tusinde ellers har fået

Foto: Thomas Sjørup
Foto: Thomas Sjørup
Annonce:
Følg Samfund

Snot, ondt i halsen, høj feber og ondt i alle muskler.

Flere og flere danskere ligger lige nu på langs med influenza. Det sker på trods af, at de har fået en influenza-vaccine.

- I øjeblikket ser vi, at de fleste bliver ramt af en influenza B type, der ikke er i vaccinen, siger Tyra Grove Krause, der er overlæge og afdelingschef hos Statens Serum Institut.

Den vaccine, som tusindvis af danskere har fået i år mod influenza, beskytter mod tre forskellige influenza virus: To Influenza A virus og en influenza B virus

- WHO bestemmer hvilke virus der skal i vaccinen ud fra virus, der er indsamlet fra den forrige influenzasæson. Og den influenza B type som er i omløb dækker vaccinen ikke, siger overlægen.

Hun fortæller, at det ikke er første gang, at man har ramt forkert i forbindelse med influenza-vaccinen.

Annonce:

- For nogle år tilbage havde vi en omvendt situation. Der var det den influenza B type, der er i omløb nu, der var i vaccinen, mens den anden influenza B type var i omløb, siger hun og fortsætter.

- WHO skal forudsige, hvad der sker i den kommende sæson, når de skal finde ud af, hvilke virus der skal i vaccinen- Og det kan være meget vanskeligt.

Epidemi på vej: - Endnu flere bliver smittet

Udvikler vaccinen
Problemet med, at vaccinen kun dækker den ene af de to undertyper af Influenza B har været noget, som udviklere af vaccinen har været opmærksom på længe.

Annonce:

- Man troede før i tiden, at hvis man var blevet vaccineret mod influenza B, så ville såkaldt ’krydsimmunitet’ sikre at man blev immun for begge undertyper. Men man har erkendt, at det er desværre ofte ikke er ret meget krydsimmunitet man opnår ved vaccination og derfor har man de seneste år arbejdet på at videreudvikle vaccinen og inkludere begge undertyper af influenza B, siger Thea Kølsen Fischer, der er adjungeret professor ved Syddansk Universitet og overlæge på Statens Serum Institut. Hun er leder af det Nationale Influenza Center.

Hun fortæller, at vacciner tager mange år at udvikle, og at udviklingsarbejdet med at ændre eksisterende vacciner er ganske omfattende.

- Man kan ikke bare sætte nye typer sammen. Det tager flere år, fordi at hvis man ændre ved vaccinen, så bl.a. kan man mindske effekten. Derudover skal den igennem masser af forsøg og sikkerhedstjek før producenterne af den kan sælge den videre, siger Thea Kølsen Ficher og fortsætter.

- Men vi forventer, at vi den nye vaccine hvor begge influenza B-subtyper indgår er klar næste år til brug, siger hun.

I uge tre blev i alt 1.557 personer testet for influenza - heraf var 104 positive for influenza A og 308 positive for influenza B. Det er næsten dobbelt så mange positive prøver som i ugen før.

Annonce:

Influenza B adskiller sig ikke sygdomsmæssigt fra influenza A, og man kan derfor ikke se forskel på en patient, der er smittet med influenza A, og en der er smittet med influenza B.

Influenza B udgør 20-30 % af en typisk influenzasæson.

Dødelig australsk influenza spreder sig i Europa: Den er også i Danmark

Dødelig australsk influenza spreder sig i Europa: Den er også i Danmark Behøver jeg influenza-vaccine? Overlæge giver dig svaret

Dødelig australsk influenza spreder sig i Europa: Den er også i Danmark Behøver jeg influenza-vaccine? Overlæge giver dig svaret Influenzavaccination kan redde 500 liv hvert år

Gode råd til at undgå influenza

* Undgå direkte kontakt med syge personer. Hold dig mindst en meter væk.

* Undgå at røre unødigt ved din mund, øjne og næse.

* Brug håndsprit til dine hænder.

* Hold en god hygiejne på toilettet.

* Rengør/desinficer dørhåndtag og bordoverflader andre steder, mange er i berøring med.

* Luft hyppigt ud.

* Vask hænder grundigt.


Kilde: Maria Balle, biolog hos hygiejnevirksomheden Initial

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: