Influenzaen rammer nu: Sådan undgår du at blive smittet

Influenza-sæsonen er gået i gang, og derfor skal du være opmærksom på ikke at blive smittet. En ekspert giver gode råd til, hvordan du undgår et par dage i sygesengen

Det er den tid på året, hvor influenza ofte rammer hårdest. Foto: Maskot
Det er den tid på året, hvor influenza ofte rammer hårdest. Foto: Maskot

Det er den tid på året, hvor dine kollegaer, klassekammerater eller børn lægger sig syge. Det er nemlig sæson for influenzaen lige nu. Og det er knapt så sjovt at ligge med snotpapir og slem hoste, men man kan faktisk gøre flere ting selv for at undgå at blive smittet.

Hos Statens Serum Institut tager man Influenza meget seriøst. Thea Fischer er professor og overlæge i Sektor for Diagnostik og Infektionskontrol, og hun forklarer til Ekstra Bladet, at virussen er yderst smitsom: 

- Influenza er en luftvejsvirus, som vi kalder det, så det smitter gennem sekreter i luften. Hvis nogen nyser eller hoster ud i et lokale, så kommer der bitte små væskepartikler ud, som hænger i luften. Hvis nogen nyser ind i hånden, og derefter bruger den til at åbne en dør med eller sige goddag med til nogen, vil hånden være fuld af viruspartikler.

Influenza-virussen blev endeligt påvist i 1933, hvor man for alvor blev klar over, at den alvorlige luftvejssygdom var utrolig smitsom. Men faktisk havde virussen, der også bliver kaldt dem spanske syge, hærget Danmark allerede under 1. Verdenskrig, hvor 12.000 danskere døde - på verdensplan kostede epidemien mere end 50 millioner menneskeliv.

Den spanske syge kostede mere end 18 millioner menenskeliv på verdensplan alene i 1918. Foto: AP
Den spanske syge kostede mere end 18 millioner menenskeliv på verdensplan alene i 1918. Foto: AP

Gode Råd
Selv om dødeligheden i dag er minimal, og kun primært rammer ældre med et dårlig immunforsvar, kan det være en god ide at følge nogle gode råd til at undgå at blive smittet. Thea Fischer giver her nogle af de mest almindelige ting, man skal tænke over på denne tid af året:

- Man skal sørge for at vaske hænder rimelig ofte og husk at bruge sæbe og tørre i et rent håndklæde. En god ide er at vaske hænderne når man kommer ind ad døren. Det betyder, at alle de steder man selv har rørt, hvor syge også har rørt, der har du noget på dine hænder, og det skal vaskes af, før du tager hænderne op til munden eller næsen. Det kan reducere infektionstallet betragteligt, viser undersøgelser.

 

Derudover fortæller hun, at man selv skal passe på med at nyse ud i et lokale, men bruge albuen til at dække af med i stedet - og så skal man være på vagt for folk, der selv nyser ud i et lokale:

- Hvis man er i et rum, hvor nogen hoster eller nyser, så skal man flytte sig lidt, for det hænger i luften i et stykke tid bagefter, og så er der en høj risiko for smitte, hvis man indånder viruspartikler.

Så er der selvfølgelig de klassiske råd, som bedsteforældrene plejer at komme med, forklarer hun:

- Man skal sørge for at holde sig varm, fordi man er mere udsat, hvis man fryser. Hvis man holder sig varm og klæder sig ordentligt på, så hjælper det. Alle de gamle mormor-råd er faktisk slet ikke så dumme.

Men hvad så med ingefærshots og hvidløg?

- Mine unger sværger til, at det gør en forskel, så jeg siger bare, at hvis du har en overbevisning om, at det hjælper, så skader det i hvert fald ikke. Enkelte studier har vist at ingefær har en såkaldt antiinflammatorisk effekt, og i et mindre laboratoriestudie der sammenligner antibakteriel effekt af ingefær, hvidløg og citron er hvidløg vinderen. Så hold dig ikke tilbage med hvidløget, slutter Thea Fischer.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen