Ingen corona-støtte til Martin: - Hjælpepakker virker ikke

Martin Rostbøl går 40 procent ned i løn, men han er mest træt af, at politikerne pynter sig med lånte fjer

Martin Rostbøl frygter ikke for pengepungen. Økonomisk skal han nok klare sig, selvom han har mistet sit arbejde. Han er mere indigneret over, at Mette Frederiksen og co. pynter sig med lånte fjer.

Den 45-årige chauffør, der indtil for ganske nylig transporterede skoleelever og børnehavebørn i København, er netop blevet hjemsendt uden løn og uden udsigter til, at han kommer tilbage på job lige foreløbig, så længe coronakrisen raser.

Ligesom mange andre danskere er han ikke blevet reddet af en af regerings lønkompensation til det private erhvervsliv.

- Brian Mikkelsen (direktør i Dansk Erhverv, red.) er stolt som en pave, han kan male en glorie hen over hovedet, som er lige til at lukke op og skide i, siger Martin Rostbøl. Foto: Privat
- Brian Mikkelsen (direktør i Dansk Erhverv, red.) er stolt som en pave, han kan male en glorie hen over hovedet, som er lige til at lukke op og skide i, siger Martin Rostbøl. Foto: Privat
 

- Jeg kan sagtens se det fra firmaets synsvinkel.

- Jeg siger bare, at den pakke virker ikke. Den virker for ganske få, super specialiserede it-firmaer, som skal låne penge for at holde på medarbejdere, men det er vi jo ikke.

- Arbejdsgiveren vil skide gerne beholde os, men det er ikke realistisk, fordi det koster penge, ligegyldigt om de få lønkompensation eller ej, og der kommer ingen penge ind, så længe vi ikke kører, siger han.

Fyret og sendt hjem i hobetal

14.812 danskere ifølge Beskæftigelsesministeriet har meldt sig ledige mandag, tirsdag og onsdag i denne uge, efter de har mistet deres job.

Under normale omstændigheder ville omkring 4000 melde sig ledige i løbet af disse dage.‬

Ligeledes er tusindvis af danskere bliver sendt hjem fra deres arbejdspladser.

Det står klart efter Dansk Industri og Centralorganisationen af industriansatte torsdag blev enige om en aftale, der betyder at op til 230.000 ansatte i produktionsvirksomheder kan sendes hjem med 90% lønkompensation fra staten.

På forhånd har en række andre virksomheder allerede meldt ud, at de sender store dele af arbejdsstyrken hjem som følge af coronaepidemien.

Københavns Lufthavn vil i løbet af de kommende uger sende 1500 ud af lufthavnens 2600 ansatte hjem.

SAS oplyste 16. marts, at flyselskabet vil sende 4000 af sine i alt 4200 danske ansatte hjem i samme kor har hotelgiganten Scandic Hotels og Aalborg Lufthavn meldt sig.

Scandic Hotels har endnu ikke sat præcis tal på antallet af hjemsendelser men meddeler, at der er tale om flere hundrede.

Det samme et tilfældet i Aalborg Lufthavn, der vil sende 250 ud af lufthavnens godt 300 medarbejdere hjem.

Regeringen lancerede sidste uge en lønkompensation til virksomheder, så virksomheder kan få dækket op til 75 procent af lønnen til fastansatte for maksimalt 23.000 kroner, hvis virksomhederne holder på medarbejderne.

Medarbejderne er forpligtet til at give afkald på fem feriedage.

Torsdag blev folketingets partier enige om yderligere en hjælpepakke til selvstændige, der kan få erstattet tab på omsætningen, samt en hjælpepakke til særligt hårdt ramte små virksomheder såsom dem i restaurationsbranchen.

Regeringen har tidligere præsenteret en tredje hjælpepakke til særligt store virksomheder, der kan udskyde blandt andet deres momsbetalinger for at frigive likviditet.

Wammen: Vi lytter til råd

Finansminister Nicolai Wammen sagde onsdag som et svar på Ekstra Bladets spørgsmål på et pressemøde, at der kommer flere initiativer, der skal sikre økonomien for fyrede danskere.

- I siger selv, at der vil ske fyringer, selvom I nu kommer med en række tiltag. Har regeringen noget på vej i forhold til familier, som ikke kan få det til at hænge sammen på dagpenge eller kontanthjælp? Hvad skal hjælpe familiernes økonomi?

- Vi er dybt optaget af at holde hånden under familiernes økonomi, og der er heldigvis den danske model med dagpengesystemet og andet, som kan træde i kraft, hvis nu folk mister deres arbejde. Det vi bruger rigtig mange kræfter på lige nu, det er at undgå, at rigtig mange bliver sendt ud i arbejdsløshed.

- I har ikke nogen umiddelbar vurdering af, hvor mange der mister jobbet i den kommende tid. Men I siger selv, at det er en helt ekstraordinær situation, som vi står i, og du henviser til noget, dagpengesystemet, som ikke er ekstraordinært. Har I tænkt jer at gøre noget ekstraordinært for dem, som mister deres job?

- Det er ikke for nuværende muligt at sige, hvor mange virksomheder, der ikke klarer sig igennem, eller hvor mange der desværre kommer til at få en fyreseddel. Men det jeg med sikkerhed kan sige, det er, at hvis vi ikke tog alle de skridt, som vi gør med hjælpepakken, så vil risikoen være, at det tal blev meget højt.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at holde det nede, og vi lytter også til råd i forhold til andre ting, som vi kan gøre. Det her bliver ikke det sidste initiativ, som regeringen kommer til at tag i forhold til at holde hånden under lønmodtagere og vores virksomheder. Vi følger det meget tæt, og vi kommer også i de kommende dage og uger til at se nye initiativer, siger Nicolai Wammen.

Læs flere andre historier om danskere, som har mistet deres job grundet coronavirussen herunder: