Annonce:
Annonce:

Ingen erstatning til veteraner: 'Krigen var ikke farlig nok'

Adskillige danske veteraner med PTSD kan ikke få erstatning, fordi Arbejdsmarkedets Erhvervssikring mener, at de ikke har været udsat for stor nok fare

Ekstra Bladet har kendskab til adskillige sager, hvor danske soldater med ptsd har fået afvisning på arbejdsskadeerstatning fordi de ting, de har oplevet under deres udsendelse, ikke har været farlige nok. Arkivfoto: Stine Bidstrup/Polfoto
Ekstra Bladet har kendskab til adskillige sager, hvor danske soldater med ptsd har fået afvisning på arbejdsskadeerstatning fordi de ting, de har oplevet under deres udsendelse, ikke har været farlige nok. Arkivfoto: Stine Bidstrup/Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

De danske politikere har adskillige gange sendt danske soldater i krig ude i verden.

Men hvis soldaterne vender tilbage til Danmark med skader på psyken, kan de se frem til endnu en kamp. Ikke mod en bevæbnet fjende, men mod det danske system.

For selvom speciallæger konkluderer, at veteranernes oplevelser i krig har været traumatiserende nok til at udløse ptsd, oplever adskillige at få afvisning på udbetaling af arbejdsskadeerstatning, fordi Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der er en del af den offentlige pensionsgigant ATP, ikke anerkender veteranernes oplevelser i krig som farlige nok.

Under beskydning
Ekstra Bladet har via en aktindsigt kendskab til mere end 50 sager siden begyndelsen af 2015, hvor veteraner har fået afslag på arbejdsskadeerstatning på den baggrund.

Annonce:

I sagerne er veteraner, der under deres udsendelser har været under beskydning, har åbnet massegrave, er blevet truet med pistoler og så videre, blevet afvist, fordi oplevelserne ikke har været farlige nok.

Poul Videbech, der er overlæge og professor på psykiatrisk center i Glostrup, forklarer, at en del af diagnosen ptsd kræver, at man har været udsat for 'exceptionel svær belastning (af katastrofekarakter)'.

Men det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget der skal til, for at det kriterium er opfyldt.

- Det er selvfølgelig et fortolkningsspørgsmål, hvornår noget er af katastrofeagtig karakter. En tsunami er, men er et bank-kup? spørger professoren.

Artiklen fortsætter under faktaboksen..

'Giver meget lidt mening'
Hos Veteranalliancen forstår talsmand Claus Stenberg ikke, at veteranerne får afslag på erstatning, fordi deres oplevelser i krig ikke har været farlige nok, når speciallæger samtidig har konkluderet, at oplevelserne har været så traumatiske, at veteranerne har udviklet ptsd.

Annonce:

- På et tidspunkt fik en socialrådgiver 3,8 millioner kroner i arbejdsskadeerstatning for ptsd, fordi nogle børn har peget på hende med legetøjspistoler gennem et vindue, siger han.

- Det giver meget lidt mening for os, når vi har folk, der har ligget og gravet sprængladninger op, mens Taleban har skudt vildt om ørerne på dem, og som har set deres kammerater få sprunget underkroppen af på patrulje i Helmand, som får at vide, at det ikke er nok til at myndighederne vil anerkende det som traumatiserende oplevelser, man kan få ptsd af.

Artiklen fortsætter under billedet.

Danske soldater i den afghanske Helmand-provins. Arkivfoto: Thomas Sjørup
Danske soldater i den afghanske Helmand-provins. Arkivfoto: Thomas Sjørup

Minister vil se på området
Advokat Mads Pramming, der fører mange erstatningssager for veteraner, oplever farligheds-kriteriet som en administrativ opfindelse for at kunne afvise veteranerne.

Annonce:

- Tidligere har de afvist rigtig mange, fordi veteranerne ikke har talt med en læge inden for seks måneder, og så kan de ifølge Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ikke have ptsd på grund af deres udsendelse. Nu er de gået meget over til at afvise veteranerne med den begrundelse, at de ikke har været i livsfare. Det er vel at mærke, når de har en speciallæges ord for, at de har ptsd udløst af krig, siger han.

Ekstra Bladet har forelagt den ansvarlige minister, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), kritikken af afslagene. Han vil ikke kommentere på enkeltsager, men forklarer, at han vil lave en større gennemgang af området for at finde ud af, om reglerne fungerer, som de skal.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: