Ingen røg i arbejdstiden: Rødglødende brandmænd skodder rygeforbud

- Forbud mod tobaksrygning i arbejdstiden er at gå alt for vidt, siger nordjyske brandfolk

Beredskabsmester Peter Martin (tv) og brandmand Peter Jensen: - Et dumt og grænseoverskridende forslag. Lad dog folk ryge i det fri. Foto: René Schütze
Beredskabsmester Peter Martin (tv) og brandmand Peter Jensen: - Et dumt og grænseoverskridende forslag. Lad dog folk ryge i det fri. Foto: René Schütze

En fjerdedel af Aalborgs kommunale Brand og Rednings 36 mand i døgnvagt er rygere. De er vant til en masse røg på jobbet, og hidtil har de haft tobak med på arbejde.

Men hvis det forslag, som Kommunernes Landsforening præsenterede søndag om et kommunalt rygeforbud i arbejdstiden, bliver gennemført, er det slut med smøgpauser under brandslukning. Det er de godt og grundigt trætte af.

- Nu må det stoppe. Det er et formynderisk og dumt forslag, som går alt for vidt, siger beredskabsmester Peter Martin og brandmand Peter Jensen.

De er henholdsvis 47 og 36 år og begge rygere. Ekstra Bladet møder dem på Aalborg beredsskabscenter, hvor de slapper af i det fri med en smøg, efter at den gode form er holdt ved lige med en tørn i motionsrummet.

Forslag: Totalt rygestop for alle kommunalt ansatte

Ryger kun i det fri
- Vi følger selvfølgelig de kommunale regler for tobaksrygning her på stationen - hvilket vil sige kun at ryge udendørs, hvor det ikke generer nogen.

Brandfolkene i Aalborg-beredskabet står til rådighed 24 timer ad gangen, hvor af størstedelen er fritid på vagt. Men også her vil et kommende rygeforbud være gældende.

- Det er ikke bare grænseoverskridende, men også et indgreb i den personlige frihed at forbyde tobaksrygning i fritiden, siger Peter Martin.

Beroligende smøg
Kollega Peter Jensen tilføjer:

- Vi har ind i mellem nogle ubehagelige oplevelser på jobbet, hvor det er rart lige at kunne falde til ro med en cigaret bagefter. Hvad skulle der ske ved det? Jeg har aldrig hørt kolleger beklage sig, siger han.

- Rygning er en privatsag, og det må være være tilstrækkeligt, at der ikke bliver røget indendørs på arbejdspladsen.

- Føler I jer udstødt som rygere?

- Aarh, det er et stort ord. Måske lidt forfulgt. Men det er jo vigtigt ikke at skabe en kultur, hvor folk begynder at ryge i smug. siger Peter Martin.

- Og hvad med den lidt for runde kollega, der tager en kage til kaffen? Skal man også pege fingre af ham?

Opfordrer til totalt rygeforbud: Her er KLs forslag

Fremover skal det være forbudt for ansatte i landets kommuner at tænde en smøg, mens de er på arbejde – uanset om de befinder sig på rådhuset, er under transport eller arbejder hjemmefra.

Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening, der opfordrer samtlige danske kommuner til at overveje at indføre det totale rygeforbud.

- Argumentet er, at vi ved, at rygning er den enkeltfaktor, der giver størst sundhedsmæssige problemer. Op mod hver anden ryger risikerer at dø af sin rygning, siger Thomas Adelskov (S), der er borgmester i Odsherred Kommune og formand for social- og sundhedsudvalget i KL, til Ritzau.

- Vi har nogle fælles målsætninger med Folketinget om, at danskerne skal ryge mindre, og de unge generationer om få år skal være helt røgfri. Et af redskaberne i den sammenhæng er at være et godt forbillede.

Ifølge KL bør det totale forbud også gælde for alle danske skoleelever, der skal forbydes at ryge i skoletiden, uanset om de er på skolens matrikel eller ej.

Mere end 410.000 danskere er ifølge Danmarks Statistik ansat i landets kommuner, mens mere end 550.000 elever har deres daglige gang på en offentlig skole.

Går over stregen
Ikke kun brandfolkene i Aalborg, men alle andre kommunalt ansatte i Danmark vil blive ramt af KLs rygeforbud, hvis kommunerne ellers vælger at følge forslaget.

Og ligesom brandfolkene ønsker fagbevægelsen, at KLs rygeforbud går op i røg.

- KL går over stregen her. Hvad med åmanden, der beskærer beplatningen langs kommunens åløb, hvor det nærmeste levende væsen i en radius af fem kilometer er en ko? Hvem andre end sig selv skader han ved at ryge en cigaret? Hvorfor må han ikke det? siger FOA-formand Dennis Kristensen til Ekstra Bladet.

- Men intentionen er jo netop at beskytte de ansatte mod deres egen rygning, fordi det kan give store sundhedsproblemer?

- Ja, men der misforstår kommunerne deres opgave. Her i landet er det Folketinget, der fastsætter lovgivningen og ikke kommunerne. Det her vil betyde, at du som kommunalt ansat kan blive fyret for at gøre noget, der ikke er ulovligt her i landet. For det er ikke ulovligt at ryge. Og hvad bliver det næste, som kommunerne vil holde øje med? De ansattes vægt, motionsvaner, og hvor sundt de spiser?

- Det her vil betyde, at du som kommunalt ansat kan blive fyret for at gøre noget, der ikke er ulovligt her i landet, siger FOA-formand Dennis Kristensen, der mener, at KL er gået for langt. Foto: Tariq Mikkel Khan
- Det her vil betyde, at du som kommunalt ansat kan blive fyret for at gøre noget, der ikke er ulovligt her i landet, siger FOA-formand Dennis Kristensen, der mener, at KL er gået for langt. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Glidebane
Heller ikke Bodil Otto, der er formand for HK Kommunal, er imponeret.

- Jeg frygter, at det er en glidebane, siger hun til Ritzau og undrer sig over, hvordan kommunerne skal håndhæve forbuddet over for kommunalt ansatte, der arbejder hjemmefra.

- Skal naboen sladre til kommunen, hvis han ser nogle med en smøg i hånden på sin terrasse? Jeg synes, vi er langt ude, hvis ikke det har påvirkning på arbejdets udførsel.

Mange har allerede rygeforbud
21 danske kommuner har allerede indført rygeforbud for de ansatte i arbejdstiden. Det svarer til cirka hver femte danske kommune.

Det viser en opgørelse lavet af Kræftens Bekæmpelse.

Kun i to kommuner, Struer og Fredensborg, er forbuddet gældende for alle uden undtagelser.

I resten af forbuds-kommunerne er der enkelte undtagelser, for eksempel at de kommunalt ansatte gerne må ryge i selvbetalte pauser, hvis de forlader matriklen og ikke gør det i kommunens arbejdstøj.

25 procent er stoppet
I Aarhus Kommune blev der i 2013 indført rygeforbud i arbejdstiden – dog må der fortsat gerne ryges i selvbetalte pauser uden for matriklen. En undersøgelse blandt 3687 medarbejdere i Sundhed og Omsorgs-afdelingen tre år senere viste ifølge Århus Stiftstidende, at hver fjerde ryger havde valgt at lægge smøgerne på hylden.

Yderligere 24 kommuner har indført røgfri arbejdstid for enkelte arbejdspladser.

Ekstra Bladet brændt af

Det har på ingen måde været muligt at få en kommentar fra KL til deres eget forslag om et rygeforbud i arbejdstiden.

KL udsendte selv en pressemeddelelse om udspillet søndag, men trods udtalelser i Politiken og til nyhedsbureauet Ritzau, har Ekstra Bladet ikke kunnet få en kommentar.

Den socialdemokratiske borgmester i Odsherred, Thomas Adelskov, er formand for social- og sundhedsudvalget i KL, men han er ikke vendt tilbage på flere henvendelser.

KL’s presseafdelingen oplyser ellers, at det er Thomas Adelskov, som er talsperson for udspillet, og ingen andre end ham kan udtale sig.

Ekstra Bladet kan derfor ikke få svar på, om forslaget om rygeforbud også bør gælde selvbetalte pauser og e-cigaretter.

Det er også uvist, hvordan KL mener, at et forbud skal håndhæves og eventuelt sanktioneres.

KL vil heller ikke svare på, om de overvejer at forbyde usund mad i arbejdstiden og tvangsmotionere de ansatte.