Ingen tvivl i byggemarkedet: De skal have styr på det

Ekstra Bladet tog ud til tre byggemarkeder for at høre kundernes holdning til at købe træ. Det skal være lovligt og produceret under ordentlige forhold, lyder meldingen.

Byggemarkederne skal have styr på deres træ, inden det ender på hylderne, hvis man spørger danskere på indkøb. Foto: Mogens Flindt
Byggemarkederne skal have styr på deres træ, inden det ender på hylderne, hvis man spørger danskere på indkøb. Foto: Mogens Flindt

Træet nede i det lokale byggemarked kan være fyldt med blod og millionbøder for ulovlig skovhugst og slaveforhold.

Ekstra Bladet kan sammen med Danwatch i dag afsløre, at danske træimportører ikke har styr på deres brasilianske leverandører, når de henter træ hjem til de danske haver.

Sommeren har allerede ramt det danske land, og mange har formentligt allerede nydt det gode vejr i haven eller på terrassen. Og mange har allerede haft de første ture til Silvan eller Stark for at handle ind til det grønne refugie i haven.

Der er måske ligefrem en del danske husejere, der går og overvejer, om de netop nu skal have en ny træterrasse eller give den gamle nyt liv med nye flotte brædder.

Byggemarkeder

Keflicos kunder: STARK. Silvan, Bauhaus, Johannes Fog.

Global Timbers kunder:

Johannes Fog, Optimera, Davidsens Tømmerhandel.

Wennerth Wood Trading:

Bygma.

Men man skal tænke sig om, inden man suser ned i det lokale byggemarked eller trælast og fylder bilen med tropisk træ.

Se træets blodige rejse fra Amazonas jungle til dit byggemarked

Går efter FSC-mærket

Karin Normark er på jagt efter stolper til et hegn, som hun skal bygge i sin have. Foto: Mogens Flindt
Karin Normark er på jagt efter stolper til et hegn, som hun skal bygge i sin have. Foto: Mogens Flindt
 

Karin Normark, 58 år og fra København, Silvan i Valby

– Jeg går ud fra, at jeg kan stole på, at de har orden på deres træ og leverandører, når jeg som forbruger handler i en stor trælast som Silvan.

- Hvad siger du til, at Silvans leverandører netop ikke har styr på træet fra Brasilien?

– Det skal de have styr på. Det skal være lovligt.

– Hvad er det vigtigste kriterium for dig, når du køber træ?

– Det skal være billigt, men er det FSC-mærket, går jeg ud fra, at det er i orden. Jeg skal have fyrretræ til en indhegning i min have.

Samarbejde med Danwatch

Ekstra Bladet har i samarbejde med mediet Danwatch udarbejdet research, data og dokumentation til denne artikel. Både Ekstra Bladet og Danwatch udgiver artikler med lignende materiale hos hvert medie.

Du kan læse mere hos Danwatch her.

 

Skader miljøet

 

Berner Sommer, 58 år og fra Kulhuse, Davidsens Tømmerhandel i Skibby

– Jeg er i gang med at bygge en træterrasse i mit sommerhus. Her går jeg meget op i, at det er certificeret ordentligt. Jeg vælger nordisk træ, fordi det ikke skal fragtes så langt som for eksempel tropisk træ. Og det er væsentligt billigere. Jeg ville gerne have brugt hårdt træ, men jeg valgte ud fra prisen.

– Hvad siger du til, at Davidsens Tømmerhandel bruger leverandører, som ikke har styr på træet fra Brasilien?

– Det overrasker mig. Og jeg vil sige, at det er noget, som de skal have styr på, for at man kan have tillid til at købe den slags træ.

– Jeg er gammel speditør og kender meget til branchen. Det kan være svært at få styr på hele handelskæden, men det er ikke nogen undskyldning. Det går ud over vores miljø, hvis træerne bliver fældet ulovligt og importeret til Danmark.

Går meget op i lovlighed

Erik Gemmer går meget op i træet, som han køber i det lokale byggemarked lever op til lovgivningen. Han er formand for den lokale ejendomsforening, hvor han altid sørger for, at der er styr på træet lige så vel som håndværkerne. Foto: Mogens Flindt
Erik Gemmer går meget op i træet, som han køber i det lokale byggemarked lever op til lovgivningen. Han er formand for den lokale ejendomsforening, hvor han altid sørger for, at der er styr på træet lige så vel som håndværkerne. Foto: Mogens Flindt
 

Erik Gemmer, 73 år og fra Hvidovre, Silvan i Valby

– Jeg er på jagt efter træ til en sandkasse. Nogle planker, der skal adskille og støtte kassen.

– Vi forbrugere skal kunne stole på, at træet har den oprindelse og lovlighed, som byggemarkedet skriver. Det går jeg meget op i.

Problemer igen og igen...

Miljøstyrelsens tilsyn:

Miljøstyrelsen er den ansvarlige myndighed og fører tilsyn med, om danske forhandlere af træ overholder EU’s tømmerforordning EUTR.

Danske virksomheder er juridisk forpligtet af EU’s tømmerforordning EUTR til at lave en vurdering og en minimering af risici i forbindelse med at købe træ. Risikoen skal komme ned på “ubetydelig risiko” og virksomhederne skal kunne dokumentere over for Miljøstyrelsen, at træet ikke er ulovligt.

I 2016-2017 blev der gennemført 50 førstegangstilsyn på importvirksomheder og 30 opfølgende tilsyn. Der er udstedt 20 påbud og tre virksomheder er politianmeldt.

Konfrontation: Silvan, Stark og Davidsens Tømmerhandel

Byggemarkeder overvejer stop og ny strategi

Ikke kun danske importører har pligt til føre kontrol med deres leverandører i Brasilien. Der hviler et lige så stort ansvar på byggemarkeder, som sælger træet til kunder herhjemme.

– Det er bekymrende, at der ikke er styr på det.

– Vi har en del krav, og vi vil leve op til vores firma-politik om, at træ skal være lovligt og produceret under gode forhold. Vi får en del dokumenter fra Keflico, der gerne skulle leve op til de krav, der er ifølge lovgivningen. Vi har valgt at betale os fra det, så leverandøren har styr på det, siger sourcing- og marketing-direktør hos Silvan Morten Juel.

Ikke acceptabelt
Hos Davidsens Tømmerhandel sælges det tropiske ipê-træ fra Global Timber. Heller ikke her er man bekendt med, at Global Timber har handlet med seks leverandører, der har fået bøder for dokumentfalsk, fortæller regionsdirektør Carl Bladt Hansen.

– Vi er selvfølgelig nødt til at tale med Global Timber om det. Det er ikke acceptabelt. Det er netop noget af det, vi lægger vægt på, når vi bruger en partner.

– Tingene skal være i orden – ikke bare med certificeret træ, men også med ikke-certificeret som for eksempel ipê-produkter, vi køber, siger Carl Bladt Hansen. Han overvejer om, Davidsens Tømmerhandel vil fortsætte med at sælge træet.

Initiativer på vej

Byggemarkedet Stark har nu valgt at lave en ny strategi for deres indkøb af tropisk træ.

– Vi kæmper for bæredygtigt skovbrug, det har vi gjort i mange år. Det er en hjertesag for os. Men vi kigger også indad og stiller krav til vores leverandører, fordi vi skal have den bedste ordning, der findes. Vi har nu sat fire initiativer i søen, fortæller Søren Lund, der er kommerciel direktør hos Stark, der nu blandt andet vil lave en dobbelt certificering og stille øgede krav til deres leverandører.

Stark ser ikke nogen grund til at suspendere deres salg af tropisk træ på nuværende tidspunkt.

38 kommentarer
Vis kommentarer