Ingen udsigt til erstatning: Christians sommerhus på vej i havet

HJÆLPELØS OG MAGTESLØS: Om få timer kan Christian Hartmanns sommerhus ved Nørlev Strand - og én million kroner - være skyllet ud i havet

I indslaget her kan du se Christian Hartmanns sommerhus og høre ham fortælle om familiens situation. (Video: Rene Schütze - Journalist: Torben Rask - Redigering: Søren Kjær)

Han har tabt sig fem kilo på lidt over en uge, og hvis han overhovedet sover om natten, sover han ad h... til, som han formulerer det.

Christian Hartmann og hans kone og to sønner på fem og 11 år kan, hvornår det skal være, være tvunget til at skulle vinke farvel til deres elskede 37 kvadratmeter store sommerhus ved Nørlev Strand vest for Hjørring. Det lille fritidshus, som familien havde sparet op til og købte for 1.25 millioner kroner i 2007, er på nippet til at dratte i havet.

De seneste fem år har det bidske hav i Jammerbugten ædt over 35 meter af kysten i forbindelse med det stigende antal storme. Den seneste af slagsen ved navn Egon kom forleden som en tyv om natten og stjal alene 15 meter af den dyrebare kyst.

Se også: Se billederne: Storm kan sende sommerhus i vandet

- Jeg købte grunden og huset i god tro og har gjort alt, hvad jeg er blevet bedt om af stat, amt, kommune og forsikringsselskab. Vi har sammen med naboerne endda også været proaktive og har foreslået at betale kystsikring af egen lomme. Alligevel står vi nu med udsigt til at tabe den million kroner, som vi stadig skylder på huset, fortæller den 48-årige familiefar og sælger hos Dansk Supermarked.

80.000 i ekstra regning
Ikke uventet afslår Topdanmark at yde erstatning, fordi de bl.a. ikke mener, at der er tale om en pludselig opstået skade. Stormrådet har også vendt Christian Hartmann og en håndfuld af de øvrige, ramte naboer ryggen, fordi de ikke mener, at der var tale om stormflod, da Dagmar og Egon kom forbi.

To sommerhuse styrtede i havet og fem andre fik påbud om at være fjernet inden for en måned efter Dagmar og Egons hærgen i sidste uge. Udgiften til at fjerne sommerhusene bliver på op mod 80.000 kroner oven i den økonomiske bet, sommerhusejerne har udsigt til.

Da Christian Hartmann købte sommerhuset for syv år siden, var der 20 meter til klitten. Han vidste også på forhånd, at havet havde ædt mellem en halv og en hel meter i gennemsnit de forudgående 50 år.

- Du vidste, at der var en risiko. Hvorfor skal du så have hjælp og forståelse nu?

- Huset blev ikke købt som et investeringsobjekt, men noget vi ville nyde og bruge som vores lille fristed i mange år frem. Vi fik ingen anmærkninger eller advarsler fra forsikringsselskabet eller andre. Nu er vores hus nærmest blevet eksproprieret af naturen, og vi kan ikke få erstatning eller hjælp nogen steder. Det er simpelthen ikke i orden, at vi nu skal stå i den her situation.

3-4.000 om måneden til ingenting
Ifølge Christian Hartmann er det både penge og hjerteblod, der skylles ud i havet om få centimeter.

- Vi har brugt alle vores ferier på stedet og børnene græder over, at det nu er slut. Det er både penge og følelser, der er investeret, og som nu bare forsvinder, uden at vi kan gøre noget, siger Christian Hartmann og fortsætter:

- Det er ikke sådan, at vi skal gå fra hus og hjem, men det gør virkelig ondt, når nogen har hånet os på sociale medier. Dette er vores kæreste eje og vores drøm om mange familieferier, der snart er bristet.

Se også: Vildt stormgalleri: Se Egons raseri

- Oven i kommer, at vi nu skal betale 3-4.000 kroner om måneden i mange år frem til ingen ting.

- Hvis nogen kører ud på en motorvej, ved de også, at de kan køre galt. Alligevel får de i mange tilfælde erstatning og tilbydes behandling. Er der nogen forskel til vores situation, spørger Christian Hartmann uden at forvente et svar.

Borgmester: Ikke vores ansvar
Borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S), er på den ene side - ligesom Christian Hartmann og de øvrige, ramte sommerhusejere - skeptiske over, at Stormrådet har baseret sin afvisning på at måle, om der var stormflod eller ej ved at se på en målepind i Hirtshals Havn i stedet for ude på den åbne kyst. På den anden side mener borgmesteren ikke, at det er kommunens ansvar at kystsikre området.

- Vi har også afvist, at de selv finansierede kystsikring, fordi det blot ville flytte problemet et andet sted hen på kysten, siger Arne Boelt.

Se også: Stormen Egon skubber vand ind i huse

Borgmesteren tilføjer, at kommunen har tilbudt de ramte sommerhusejere at hjælpe med at finde nye grunde.

- Ja, men de skal jo selv betale den nye grund og tabet på den gamle?

- Det er ikke kommunens ansvar, at nogen køber dyre grunde med en fantastisk udsigt. Vi er sat i verden for at bruge skatteydernes penge bedst muligt, siger borgmesteren.

I videoklippet herunder kan du se, hvor slemt det er gået Christian Hartmanns naboer, hvis huse allerede er blevet spist af havet (Video: Rene Schütze)

 

Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen