Ingeniører holder fast i sagstrusler mod staten

Der er ingen tvivl om, at reglerne for opholdstilladelse er ændret med tilbagevirkende kraft, siger advokat

En lang række it-specialister og ingeniører, som er kommet til Danmark, vil anlægge sag mod den danske stat. Årsagen er, at staten ifølge dem har ændret reglerne for opholdstilladelse med tilbagevirkende kraft.

Selv om truslerne om sagsanlæg ikke ryster Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet - der står bag den pågældende lovgivning - står gruppen af udlændinge fast på, at de er blevet urimeligt behandlet.

- Vi har en rigtig god sag. Der har ikke tidligere været eksempler på lovgivning af denne slags med tilbagevirkende kraft, uden at der har været en høringsperiode, siger advokat Aage Kramp på vegne af de udenlandske ingeniører og it-specialister.

De nu 60 personer, der er en del af sagen, har i perioden fra 10. december til 26. januar alle betalt 5450 kroner i gebyr til Udlændingestyrelsen, der har godkendt deres ansøgning om opholdstilladelse.

26. januar ændrede regeringen dog reglerne med tilbagevirkende kraft, så de nu skal være et år længere i Danmark og bestå dansk på et højere niveau.

Ministeriet mener imidlertid ikke, at reglerne er ændret med tilbagevirkende kraft, fremgår det af et skriftligt svar til Ritzau. De nye regler har nemlig kun betydning for dem, der har søgt, efter at lovforslaget blev fremsat, lyder det.

- Det er deres egen fortolkning, og det har ikke fagligt hold, mener Aage Kramp.

- Det er et helt grundlæggende princip, at når man laver lovgivning med tilbagevirkende kraft, så skal borgerne have kendskab til det og mulighed for at regulere deres adfærd i forhold til det, siger han.

Ansøgningerne, som personerne i sagen havde skrevet, blev kasseret efter de nye regler trådte i kraft, og gebyret på 5450 kroner blev ikke betalt tilbage.

- Der har ikke tidligere været tale om, at man beholder folks gebyrer. Det gør, at denne sag adskiller sig fra tidligere situationer, hvor man undtagelsesvist har lovgivet med tilbagevirkende kraft, siger Aage Kramp.

Det er Foreningen for Retfærdige Regler til Permanent Opholdstilladelse, der repræsenterer de udenlandske it-specialister og ingeniører.

Foreningen holder tirsdag eftermiddag pressemøde i Industrien Hus i København for at gøre opmærksom på sin sag. Herefter fortsætter arbejdet.

- Der skal følges op på henvendelsen til Folketingets politikere. Vi skal forberede retssagen mod staten, og der er stadig flere og flere, der tilslutter sig søgsmålet.

- Desuden vil vi henvende os til Folketingets Ombudsmand om det forhold, at ministeriet ikke vil tilbagebetale ansøgningsgebyrerne, siger Aage Kramp.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere