Ingeniørforeningens formand skal rydde op i a-kasse

Thomas Damkjær Petersen er valgt som ny bestyrelsesformand i Akademikernes A-kasse. Det oplyser a-kassen i en pressemeddelelse

Thomas Damkjær Petersen bliver ny bestyrelsesformand i Akademikernes A-kasse.
Thomas Damkjær Petersen bliver ny bestyrelsesformand i Akademikernes A-kasse.

Akademikernes A-kasse har fredag eftermiddag valgt a-kassens nye bestyrelsesformand, efter at formand Allan Luplau i december meddelte, at han trak sig.

Det er en enig bestyrelse i Akademikernes A-kasse, der har indgået en fratrædelsesaftale med A-kassens vicedirektør, Lars Kreutzmann, skriver a-kassen i en pressemeddelse.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens søn arbejdede i en periode i 2014 med at finde sponsorer til Løkkefonden. Foto: Linda Johansen Dansk politik A-kassedirektør betalte 50.000 for Løkkes tid: Kontakten gik gennem Løkkes søn

Det bliver Thomas Damkjær Petersen, der også er formand i Ingeniørforeningen IDA, der skal være ny bestyrelsesformand i Danmarks største a-kasse efter talrige skandalesager i a-kassens ledelse, som Ekstra Bladet blandt andet har afsløret.

Formanden Allan Luplau stopper sammen med resten af topledelsen i a-kassen. Pr-foto Dansk politik Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

'Det er som tidligere vigtigt for os at understrege, at Lars Kreutzmann ikke overhovedet har været en del af de uregelmæssigheder, som førte til, at AKA's nu tidligere adm. direktør Michael Valentin blev afskediget eller andre lignende uregelmæssigheder eller forhold', skriver de i pressemeddelelsen.

Politik Pamper-formand førte kniven: Smed whistleblower på porten

'Lars Kreutzmann har i væsentlig grad bidraget til opklaringen af flere af de mange kritisable forhold under Michael Valentins ledelse, og det har vi takket Lars Kreutzmann for.'

'Vi har i forlængelse heraf nu også indgået en fratrædelsesaftale, således at der er enighed om vilkårene for ophøret, og begge parter er i situationen tilfredse med denne løsning. Vi ser nu frem til at starte en proces, hvor vi etablerer os med en ny daglig ledelse i AKA og kan fortsætte arbejdet i A-kassen til glæde og gavn for vore medlemmer', lyder det i pressemeddelsen.

Hele topledelsen i Akademikernes A-kasse er nu fratrådt. Foto: Anthon Unger Dansk politik Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret

OVERBLIK: Akademikernes A-kasses skandaleramte efterår

Fredag har Akademikernes A-Kasses repræsentantskab valgt Ingeniørforeningens formand, Thomas Damkjær Petersen, som ny bestyrelsesformand for a-kassen. Det sker efter et efterår præget af en voldsom skandale.

Den førte først til, at direktøren blev fyret og efterfølgende har hele formandskabet trukket sig.

Her kan du blive klogere på forløbet omkring den skandaleramte a-kasse:

* I slutningen af september bliver Michael Valentin fyret som direktør i Akademikernes A-kasse. Nogen egentlig årsag til fyringen bliver ikke lagt frem i offentligheden.

* A-kassens bestyrelsesformand, Allan Luplau, skriver i oktober til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at "der ikke er identificeret forhold, som er i strid med straffelovens bestemmelser".

* Siden bliver forholdene i landets største a-kasse med 233.000 medlemmer genstand for to advokatundersøgelser.

* Ifølge Ekstra Bladet iværksætter Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten om baggrunden for fyringen af Michael Valentin.

Akademikernes A-kasses bestyrelse iværksætter også en advokatundersøgelse.

* Det kommer frem, at en whistleblower har været med til at oplyse bestyrelsen om problemer i den øverste ledelse.

* I slutningen af november trækker Michael Valentin sig som formand for Folkemødet på Bornholm.

* Bestyrelsen i Akademikernes A-kasse anmelder ifølge Ekstra Bladet Michael Valentin til politiet i slutningen af november for at have modtaget dyre vinrejser fra a-kassens faste leverandør, Sigurd Müller Vinhandel.

* Ifølge Michael Valentin selv er de kostbare rejser gået til vinområder i Sydafrika, Californien, Chile og Italien. Han erkender "sjusk", men afviser, at der er foregået noget kriminelt.

* 4. december bliver Valentin igen meldt til politiet. Ekstra Bladet skriver, at Akademikernes A-kasse mener, at a-kassens penge blandt andet er brugt på middage med vinsmagning for den fyrede direktørs netværk.

* Michael Valentin erkender, at a-kassen har betalt for mad og servering ved en række arrangementer med vinsmagning. Men det havde ikke skær af private middage, fortæller han til Ekstra Bladet.

* A-kassens bestyrelse skriver 4. december, at der bliver indført en whistleblowerordning og nye regler, så "der ikke kan herske nogen tvivl om rammerne for økonomiske dispositioner."

* Der strømmer flere informationer fra sagen til medierne. Blandt andet store sponsorater af Folkemødet, som Michael Valentin var formand for, samt indkøb af kunst fra nærtstående til Michael Valentin.

* 17. december meddeler a-kassen, at formanden, Allan Luplau, og to næstformænd trækker sig ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde den 4. januar.

Desuden trækker den konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel sig fra deres stillinger med øjeblikkelig virkning.

Vicedirektør Mette Gregersen konstitueres som administrerende direktør.

* 28. december fyrer Akademikernes A-kasse vicedirektør Lars Kreutzmann. Han er den whistleblower, hvis oplysninger har startet sagen.

* 4. januar: Akademikernes A-kasses repræsentantskab, der tæller 57 medlemmer fra a-kassens medlemsorganisationer, mødes for at udpege et nyt formandskab.

Kilder: Ritzau, Ekstra Bladet, Akademikernes A-kasse.

SKANDALEN I A-KASSEN

doc735zasc0b3svk5iujlz.jpg

Ekstra Bladet kunne i september 2018 afsløre, at Michael Valentin var blevet fyret som direktør for Akademikernes A-kassen per 27. september.

Efter flere uger med artikler om kritisable dispositioner i a-kassen meldte bestyrelsesformand Allan Luplau ud den 17. december, at han vil trække sig ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde 4. januar 2019. Det samme gør de to næstformænd Bolette Sillassen (Ingeniørforeningen) og Ole Helby (Dansk Musikpædagogisk Forening).

A-kassens konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er den 17.december fratrådt med øjeblikkelig virkning efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Den 17. december meldte a-kassen ligeledes ud, at vicedirektør Mette Gregersen fortsætter som konstitueret adm. direktør i a-kassen frem til ansættelsen af en ny.

28. december meldte a-kassen ud, at whistleblower og vicedirektør Lars Kreutzmann er blevet opsagt.

A-kassen valgte selv at iværksætte en advokatundersøgelse. Samtidig foretog Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Sidstnævnte undersøgelse mundede ud i en politi-anmeldelse af, at medlemmernes penge var misbrugt under Michael Valentin. Desuden rettede undersøgelsen en skarp kritik af a-kassens bestyrelse med formand Allan Luplau i spidsen.

Ekstra Bladet har afsløret, at:

- Den interne undersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

- Ifølge whistleblower forsøgte bestyrelsesformand Allan Luplau at få skjult en sag om grov chikane af tillidsrepræsentanter i a-kassen. Samtidig oplyser whistleblower, at Luplau gav hjemmel til Michael Valentin til, at tillidsfolk skulle fryses ud ved at give dem kedelige opgaver.

- A-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

- A-kassen også har meldt Michael Valentin til politiet for at lade a-kassen betale for mad og servering ved direktørens private arrangementer.

- Formand for a-kassen, Allan Luplau, var vinven med den fyrede direktør, og han har flere gange siddet til bords under middage i direktørens villa, hvor a-kassen betalte.

- Den fyrede direktør har støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

- Michael Valentin var vennernes mand. Sammenlagt har han givet venner fra vinklubben ordrer for 2,6 mio. kr. i a-kassen. Det gælder alt fra rådgivning til kunst og podcasts.

- Michael Valentin fik a-kassen til at leje lokaler på Johan Borups Højskole for 250.000 kroner. Lokalerne blev dog aldrig anvendt, og senere kom Michael Valentin med i skolens bestyrelse.

- A-kassen medlemmer betalte for, at Michael Valentin kunne komme på et welnessophold i Spanien til 25.000 kr, godkendt af bestyrelsesformand Allan Luplau. 

- A-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower har påpeget, at topledelsen er 'fedtet ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skrev whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet. Efterfølgende fandt den store udskiftning i a-kassens top sted.

Som følge af sagen har Michael Valentin også fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm. Samtidig har han mistet fem bestyrelsesposter i forskellige firmaer.

Læs artikler her:

Mystik om dansk topdirektørs fyring

Topchef fyret efter tip fra medarbejder

Interne mails: Fyret fagboss mobbede tillidsfolk

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Fyret fagboss på dyre vinrejser: Nu er han politianmeldt 

Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Fagboss fik besøg af V-formanden: Gav 50.000 kr. til Løkkes fond

Fortrolige dokumenter: Fagboss fik fest for 400.000 kr.

Løkke afkræves svar: Fagboss gav 50.000 og fik et møde

Fyret fagboss købte vin for 250.000 på et år

Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

A-kasse krise-lukker efter direktør-fyring: Jobsøgende må gå forgæves

Fældet fagboss: Her er vennerne han hjalp

Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Fagboss optrapper fødselsdags-krig om 400.000 kroner

Valentin og a-kasseformand: Rigtige pamper-venner 

Medlemmerne betalte: Formand sendte Valentin på wellness-tur

Fyret direktør gav vin-venner ordrer for 2,6 mio. kr: Formanden sad med til bords

A-kasse melder fyret direktør til politiet for middage 

Valentin afviser alt: Her er kvitteringerne

Nyt krisemøde i skandaleramt a-kasse: Stolen vakler under formanden

Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception 

Whistleblower: Pamper-formand ville skjule chikane af tillidsfolk

Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret 

Politiker om whistleblower-fyring: Et spark i skridtet  

Whistleblower: Ny direktør også fedtet ind i skandaler

Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket 

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 (almindelige takst) eller på mail: 1224@eb.dk

20 kommentarer
Vis kommentarer