Annonce:
Annonce:

Inges sorte helvede: Kommunen nægter at hjælpe

Inge Ingvardtsens hjem er forvandlet til et sodhelvede, efter at Egedal Kommunes sugemaskine ifølge folkepensionisten gik i udu. Men kommunen nægter at hjælpe

Inge er rystet over den behandling, som hun har fået af kommunen. Video: Linda Johansen.
Annonce:
Følg Samfund

Inge Ingvardtsens liv er gået i sort. Bogstavelig talt.

Den 75-årige folkepensionist er havnet i et slagsmål med Egedal Kommune, og det har efterladt hende i en lejlighed, der er uværdig at bo i. Måske endda sundhedsskadelig.

En blandet stank af gammel røg og os overskygger Inges livsbekræftende sind, da vi besøger

i Ølstykke. For der er sort overalt. Køleskabet, lamperne, væggene, gulvet, glas, bordplader og sågar Inges hår er sort.

Og hvordan er det gået så galt?

Det hele startede i efteråret 2022, hvor Egedal Kommune havde fået en god idé. Inge Ingvardtsen ryger, og derfor gav kommunen hende et påbud om, at hun skulle have en sugemaskine stående, hvis hun fortsat ville have hjemmehjælp.

Annonce:

- Det er jo ikke noget, som jeg selv har fundet på, men det var helt fint. Jeg elsker jo at have mine piger (hjemmehjælperne, red.) her, så det sagde jeg ja til, siger Inge Ingvardtsen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Inge Ingvardtsen bruger meget tid i sin lille lejlighed i Ølstykke, men på nuværende tidspunkt er det ikke nemt at være hjemme for folkepensionisten. Foto: Linda Johansen
Inge Ingvardtsen bruger meget tid i sin lille lejlighed i Ølstykke, men på nuværende tidspunkt er det ikke nemt at være hjemme for folkepensionisten. Foto: Linda Johansen
 

Sort slim
I starten gik det uden problemer, men noget gik galt med maskinen, der ifølge den 75-årige folkepensionist en dag pludselig begyndte at sprøjte sort sod ud. Og 7. november var hendes lejlighed omdannet til noget, der ligner et gerningssted efter en brand.

- Der var sort over det hele. Mit tøj og mit hår. Overalt. Når jeg vaskede mit hår, var vandet sågar helt sort. Er det ikke noget værre svineri, siger Inge Ingvardtsen og peger rundt i sin stue.

Og selv om der nu er gået over to måneder, så er billedet det samme. Inge sidder i sin stol midt i stuen, mens hele lejligheden er sort. Alt, hvad du rører ved, er sort.

- Det er simpelthen ikke til at leve i. Her er så ulækkert. Hvad er meningen?

Annonce:

- Og når jeg vågner om morgenen, så hoster jeg en del. Jeg er jo en ældre dame, der har røget i mange år, men nu er der begyndt at være store, sorte pletter i min slim. Det er ikke godt, siger Inge Ingvardtsen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen
 

Slagsmål med kommunen
Inge Ingvardtsen gjorde, som de fleste ville gøre. Kontaktede kommunen. Men der var ikke megen hjælp at hente. De fortalte, at de ville sende maskinen til undersøgelse i Sverige, men rengøring var der ikke noget af.

Ekstra Bladet har set e-mails mellem kommunen og Inge Ingvardtsens datter, hvor de først en måned efter kommer med svar, hvor de konstaterer, at det i hvert fald ikke er maskinen, der har fejlet.

Og Egedal Kommune var også hurtig til at drage en konklusion. Det er Inge Ingvardtsens eget problem.

- Det er uværdigt. Noget svineri. Hvordan kan de behandle mig sådan? Hvis ikke skaden kommer fra maskinen, hvor kommer den så fra, siger Inge Ingvardtsen.

Annonce:

Hun fik også besøg af tre mænd fra kommunen, der skulle vurdere sagen. Her troede Inge Ingvardtsen, at der endelig ville blive gjort rent, da de kom, men hun blev slemt skuffet. De kom bare for at snakke om sagen og konstatere, at der ikke var mere at gøre for dem.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen
 

Betal selv
Efterfølgende forsøgte Inge Ingvardtsen at tage kontakt til sit eget forsikringsselskab, men svaret var klart. Det er kommunens ansvar.

Imens sidder Inge Ingvardtsen i en kulsort lejlighed, hvor hun har fået at vide af Egedal Kommune, at hun jo bare selv kan betale for en hovedrengøring.

- Men det har jeg jo ikke råd til. Jeg får 9000 udbetalt om måneden. Det er så trist. Jeg elsker julen, men jeg havde ikke mulighed for at pynte op til jul, fordi alt var så beskidt, siger Inge Ingvardtsen.

Men så fik hun et tilbud af kommunen, der sagde, at hun jo bare kunne låne sig ud af problemerne.

- Det er så frækt. Hvorfor skal jeg låne penge af dem, når det er deres skyld, siger Inge Ingvardtsen.

Slagsmålet har nu stået på i snart tre måneder, men Inge Ingvardtsen står stadig uden en løsning.

Annonce:

Kommune: Ikke vores skyld

Kommune: Ikke vores skyld
Ekstra Bladet har flere gange været i kontakt med Egedal Kommune i forsøget på at lave et interview med en ansvarlig. Det er blevet afvist. Til gengæld har vi fået tilsendt følgende skriftlige svar, hvor de igen afviser at hjælpe Inge.

'Vi er kede af, at borgerens hjem er blevet tilsodet. Af hensyn til medarbejdernes arbejdsmiljø skal der være udsugning i hjem, hvor der ryges meget, og som besøges af hjemmeplejen. Egedal Kommunes forsikringsselskab har undersøgt den maskine, som suger tobaksrøgen ud. Der er ikke fundet tegn på fejl eller spor af brand i maskinen. Der er derfor ikke noget, der tyder på, at maskinen har spredt sod i hjemmet.'

'Vi har i første omgang henvist borgeren til at få udgifter til rengøring dækket af eget forsikringsselskab. Vi har desuden oplyst borgeren om muligheden for at henvende sig til kommunen og søge om hel eller delvis dækning af udgifterne til en grundig rengøring af hjemmet,' oplyser Egedal Kommune.

Vi har igen forsøgt at få et interview med kommunen, da vi gerne vil høre, om kommunen ikke burde hjælpe en svag borger, når hun nu fortæller, at det kom fra maskinen. Men igen har de afvist at stille op.

Derfor bliver hun afvist
Ekstra Bladet har fået indsigt i den undersøgelse, som kommunen bygger deres afvisning på. Her fremgår det, at maskinen ganske rigtigt har suget sodpartikler fra Inges rygning. Men de slår fast, at maskinen har fungeret:

'Ud fra svaret på undersøgelsen er der intet, der tyder på, at kommunen har opstillet en mangelfuld vedligeholdt luftrenser, eller at denne har været fejlbetjent af kommunens ansatte.'

'Det fremgår af udtalelsen fra LIGHTAIR, at maskinen har været fuld funktionsdygtig og netop har suget sodpartikler fra en anden forurening. Dette indikerer, at skadeårsagen skal findes et andet sted. Det er dog ikke kommunens pligt at finde denne, og det er min vurdering, at det ikke er bevist, at kommunen eller dennes ansatte har begået fejl eller forsømmelser.'

'Jeg må derfor afvise, at kommunen er erstatningsansvarlig for skaden i din mors lejlighed, og jeg henviser i den forbindelse til min mail fra den 22.11.2022, hvoraf det fremgår, hvilke betingelser der gælder for at få erstatning fra ansvarsforsikringen,' lyder det.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: