Insekter udryddet: 'Vi vil have de fedtede forruder tilbage'

Der mangler noget denne sommer – nemlig insekter på bilernes forruder, skriver økologisk landmand

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Kan du huske dengang forruden, kølergitteret, forlygterne, nummerpladen og kofangeren efter en køretur på landevejene var en mosaik af klistrede insektkroppe? Hvor forrudevask ikke kun var nødvendig i vinterkørsel med saltsjap, spørger den økologiske landmand Lone Landmand på sin blog.

Dem kan hun huske, og hun savner dem – insekterne.

- Hvor er insekterne blevet af, spørger Lone Landmand og svarer selv:

Samme sted som deres artsfæller, bierne, er på vej hen – historiebøgerne.

Insektbestandene kollapset
Hun henviser til en undersøgelse, der som også for nylig er blevet offentliggjort i det internationalt ansete videnskabelige magasin, Science, hvor en gruppe tyske forskere påviste, at insektbestandene i Vesteuropa er kollapset i de seneste 30 år. Siden 1989 er mængden af insekter faldet med mere end 80 procent.

’For at sætte trumf på er ca. 2/3 af dette land opdyrket, og landbrugsformen udgøres hovedsageligt at monokulturer, mest af alt ensidige kornmarker og raps, som ingen alsidig føde giver til det vilde liv. Der arbejdes med mindst én insektgiftsprøjtning pr. sæson, men ofte er læggematerialet – korn, rapsfrø (eller kartofler) også bejdset med giftstoffer, således at disse genfindes i alle plantens dele – rod, skud, blade, blomster, pollen og frø, skriver Lone Landmand, som opfordrer til at købe økologiske fødevarer, da de dyrkes uden sprøjtegifte.

Bekymrende
- Det er et både opsigtsvækkende og bekymrende resultat, siger den danske biolog, seniorforsker Rasmus Ejrnæs, Aarhus Universitet i dag til Nordjyske - om kollapset af insektbestanddele.

Han frygter, at Såfremt den tyske undersøgelse står til troende, er det et ualmindeligt stærkt alarmsignal om, at der er noget helt galt i vores natur.

- Resultatet af den tyske forskningsundersøgelse er så opsigtsvækkende, at det bør bekræftes af andre undersøgelser, inden vi bredt accepterer det som sandheden. Men hvis vi ser på antallet af insektædende fugle, så kan vi se, at de fleste arter også er i tilbagegang. Det kan godt tyde på, at de tyske forskere har fat i den lange ende, siger Rasmus Ejrnæs til Nordjyske.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Anders Borup Sørensen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen