Annonce:
Annonce:

Insekter udryddet: 'Vi vil have de fedtede forruder tilbage'

Der mangler noget denne sommer – nemlig insekter på bilernes forruder, skriver økologisk landmand

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Samfund

- Kan du huske dengang forruden, kølergitteret, forlygterne, nummerpladen og kofangeren efter en køretur på landevejene var en mosaik af klistrede insektkroppe? Hvor forrudevask ikke kun var nødvendig i vinterkørsel med saltsjap, spørger den økologiske landmand Lone Landmand på sin blog.

Dem kan hun huske, og hun savner dem – insekterne.

- Hvor er insekterne blevet af, spørger Lone Landmand og svarer selv:

Samme sted som deres artsfæller, bierne, er på vej hen – historiebøgerne.

Insektbestandene kollapset
Hun henviser til en undersøgelse, der som også for nylig er blevet offentliggjort i det internationalt ansete videnskabelige magasin, Science, hvor en gruppe tyske forskere påviste, at insektbestandene i Vesteuropa er kollapset i de seneste 30 år. Siden 1989 er mængden af insekter faldet med mere end 80 procent.

Annonce:

’For at sætte trumf på er ca. 2/3 af dette land opdyrket, og landbrugsformen udgøres hovedsageligt at monokulturer, mest af alt ensidige kornmarker og raps, som ingen alsidig føde giver til det vilde liv. Der arbejdes med mindst én insektgiftsprøjtning pr. sæson, men ofte er læggematerialet – korn, rapsfrø (eller kartofler) også bejdset med giftstoffer, således at disse genfindes i alle plantens dele – rod, skud, blade, blomster, pollen og frø, skriver Lone Landmand, som opfordrer til at købe økologiske fødevarer, da de dyrkes uden sprøjtegifte.

Bekymrende
- Det er et både opsigtsvækkende og bekymrende resultat, siger den danske biolog, seniorforsker Rasmus Ejrnæs, Aarhus Universitet i dag til Nordjyske - om kollapset af insektbestanddele.

Han frygter, at Såfremt den tyske undersøgelse står til troende, er det et ualmindeligt stærkt alarmsignal om, at der er noget helt galt i vores natur.

- Resultatet af den tyske forskningsundersøgelse er så opsigtsvækkende, at det bør bekræftes af andre undersøgelser, inden vi bredt accepterer det som sandheden. Men hvis vi ser på antallet af insektædende fugle, så kan vi se, at de fleste arter også er i tilbagegang. Det kan godt tyde på, at de tyske forskere har fat i den lange ende, siger Rasmus Ejrnæs til Nordjyske.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ode til Hejremanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: