Annonce:
Annonce:

Interne mails afslører: Sådan skulle detaljer i Dong-salg holdes skjult

Interne mails viser, at Finansministeriet og Danske Bank diskuterede hemmeligholdelse af detaljer. Det skriver mediet Føljeton

Annonce:
Følg Samfund

Finansministeriet og Danske Bank diskuterede allerede i 2013, hvordan man kunne holde informationer om salget af Dong væk fra offentligheden. Det skriver mediet Føljeton.

Mediet har fået aktindsigt i en mailudveksling mellem Finansministeriet og Danske Bank.

I mailudvekslingen diskuterer en ansat i Danske Bank - der sammen med den internationale investeringsbank Morgan Stanley rådgav staten - og en ansat i Finansministeriet, hvordan man kunne holde informationer hemmelige for blandt andre Rigsrevisionen.

Dobbeltmoral: Vil bekæmpe skattefusk, men handler med selskab i skattely

Ifølge professor i samfundsvidenskab ved RUC Bent Greve bekræfter det, at man har været meget interesseret i at holde detaljerne om sagen hemmelige.

Annonce:

- Det er ikke unormalt, at man gerne vil beskytte forretningshemmeligheder, så man ikke skader sådan en salgsproces. Men her tyder det på, at man gerne har villet holde så meget som muligt hemmeligt, fortæller Bent Greve og tilføjer:

- Det bekræfter billedet af, at Finansministeriet ikke har været særligt villige til at lægge oplysninger frem og har villet holde så meget for sig selv som muligt.

'Det er tankevækkende'
Ifølge Bent Greve er det 'tankevækkende, at ministeriet har været så bevidste om, at de skulle holde ting væk fra offentligheden og fra senere undersøgelser'.

- Det er en både forkert og bekymrende adfærd. For det er jo vigtigt, at offentligheden kan få indsigt i disse processer, og staten kan blive kigget i kortene, siger Bent Greve.

Annonce:

Opfordrer ministeriet til at stå frem
Rigsrevisionen kritiserede tidligere i maj Finansministeriet for mangelfuld journalisering og manglende dokumentation for, hvordan salget af Dong til Goldman Sachs blev gennemført. I beretningen vurderede Rigsrevisionen, at Finansministeriet 'ikke har levet op til god forvaltningsskik'. Samtidig slog Statsrevisorerne fast, at Finansministeriet ikke har informeret tilstrækkelig om salget.

Med det i baghovedet mener Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, at Finansministeriet hurtigst muligt bør stå frem og forklare sammenhængen mellem mail-korrespondancen.

- Det er en meget særlig sag, fordi en offentlig myndighed, der har udtalepligt, samtidig skal spille efter regler i en helt anden branche, hvor der hersker en stor grad af fortrolighed. Embedsmændene har formentlig forsøgt at gøre det i statens interesser, men de her mails virker dybt underlige og giver anledning til en byge af spørgsmål, siger han til Ekstra Bladet.

Statsrevisorerne udtaler massiv kritik af Dong-salg

Ifølge Rigsrevisionens beretning mangler der flere centrale dokumenter i Finansministeriets sager. Kan det være disse dokumenter, der omtales i mail-korrespondancen?

- Det kan det meget vel være, men der behøver ikke være noget skummelt i det. Hvis man ville skjule noget for offentligheden, kunne man nøjes med at sige det til hinanden i stedet for at skrive det i mails, der kan søges aktindsigt i.

Komiske Sass frikender CoryDong

De blev også solgt til skattely

Ikke kun vaccine-produktionen på Statens Serum Institut er blevet solgt til en køber, der opererer fra et kendt skattely.

Også en del af energiselskabet Dong blev solgt til en køber i skattely. Goldman Sachs, der købte lige under 20 procent af det statslige selskab, placerede aktierne i skattely på Caymanøerne.

Ekstra Bladet har også tidligere afsløret, at den australske kapitalfond Macquarie Group, som ejer en del af Københavns Lufthavne, opererer via skattelyet Guernsey.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: