Internetsvindlere har frit spil: Politiet drukner i sager

Antallet af sager med økonomisk kriminaltet er tredoblet på fem år. Specielt sager om internetsvindel hober sig op hos landets politikredse

De lokale politikredse bliver overrendt af sager med databedrageri. Internetsvindel snyder mange danskere. (Foto: Brian Jackson / Alamy/All Over P)
De lokale politikredse bliver overrendt af sager med databedrageri. Internetsvindel snyder mange danskere. (Foto: Brian Jackson / Alamy/All Over P)

Er du betjent - og har du oplevet dårlig service overfor borgerne for nyligt eller kriminelle der gik fri - så tip os på ebpoliti@eb.dk eller sms til 1224 (alm. sms-takst). Vi hører også gerne fra borgere i nød, som ikke fik hjælp af politiet.

Mens den generelle kriminalitet er faldende i Danmark, er antallet af sager af økonomisk karakter eksploderet. På bare fem år er antallet af anmeldelserne tredoblet, viser politiets egne tal.

Kreativ på nettet

Det er specielt databedrageri, såkaldt IT-kriminalitet, hvor svindlerne eksempelvis lokker penge ud af danskerne ved falske emails eller bruger stjålne kreditkortoplysninger til at lænse kort for penge, som står for den rivende udvikling.

Hos samtlige af landets politikredse pånær Bornholms oplever man, at sager med økonomisk kriminalitet fylder mere og mere. Hos Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi er det specielt internetsvindel, som overrender politiet.

- Der hersker ingen tvivl om, at stigningen skyldes, at kriminalitetsformen er skiftet fra indbrudstyveri over til internettyveri, siger Johannes Skree-Lassen, politikommisær og leder af økonomisk efterforskning hos Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi.

- Tidligere bevægede narkomanen sig ud i regn og rusk for først at stjæle en cykel, for så at bevæbne sig med et redskab, hvorefter han skulle finde en egnet villa, han kunne bryde ind. Her kunne han så stjæle noget, han kunne pukle og slæbe med til det nærmeste værtshus og sælge for en slik. Men når han i alle disse led risikerer at blive taget eller bidt i røven af en hund, har han nu fundet ud af at sidde hjemme i sin lille hybel og bare være lidt kreativ på internettet, forklarer efterforskeren.

Interaktivt elementHober sig op

IT-svindlen på nettet hober sig op hos politiet, og det kan tydeligt ses i tallene for databedrag. I 2014 var antallet af anmeldelser for denne type bedrag 5.628, mens politiet i 2015 modtog hele 15.399 anmeldelser for samme type kriminalitet.

- Vi har oplevet, at sagerne har hobet sig op, og nu har vi taget tyren ved hornene og nedsat en specialgruppe og afsat en stor flok, der skal få ryddet op i de her bunker, vi har fået bygget op over de seneste år eller to. Det er der, det bliver rigtig slemt, siger Johannes Skree-Lassen.

Også hos Københavns Politi oplever de, at de ikke har kunne følge med de mange nye sager. Her oplever de især flere anmeldelser, hvor danskere får misbrugt stjålne kreditkortoplysninger, bliver snydt ved køb af varer på nettet eller af såkaldte ’phishing-emails,’ hvor svindlere med falske mails prøver at lokke oplysninger ud af ofret. Og det har de taget konsekvensen af.

- Vi arbejder ligesom i to spor nu. Vi har en bunkeafvikling og en gruppe, der arbejder med friske sager simpelthen for at være på forkant nu. Så det ikke vokser fra os,  forklarer vicepolitiinspektør i afdelingen for økonomisk kriminalitet, Claus Birkelyng.

Interaktivt element


Se også: Sikkerhedsregler for e-handel kan skræmme kunderne væk

Styrket indsats
Det seneste halve år er hans afdelingen blevet styrket for at kunne følge med udviklingen. Det drejer sig både om politifolk, men det har også været nødvendigt at hente andre med særlige kompetencer til afdelingen eksempelvis folk fra Skat og revisorer. Det er en nødvendig konsekvens af de mange sager, som ophober sig.

- Der er ingen tvivl om, at kriminalitetsbilledet ændrer sig. Kriminaliteten er faldende, men stiger på det økonomiske område, og vi bruger alle sammen internettet mere og mere, og det gør også, at den kriminelle verden flytter med, siger vicepolitispektøren.

Hos Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har de også taget konsekvensen af det stigende pres med de nye sager. Her har de på samme måde været nødt til at dele den økonomiske kriminalitet op i to grupper: En gruppe til den grove økonomiske kriminalitet, som efterforskere tager sig af,  og en anden til de mindre internetsvindelssager, som lokalstationerne bliver sat på.

- Det er simple sager, som det ikke kræver en lang uddannelse for at tage sig af, men mængden og antallet har været for stor. Der er behov for, at vi angriber det på en lidt mere smart måde, end vi har gjort hidtil, mener politiinspektør Johannes Skree-Lassen.Se også: Misbrug på Airbnb: Danskeres hjem bliver brugt til prostitution

Ikke folk til små sager

En del af forklaringen på, at disse sager fylder mere og mere på skrivebordene i politikredsene, er ifølge Johannes Skree-Lassen, at nogle nationale interesser kan lægge et pres på bemandingen.

- Hvis vi skal stå og passe på en moské inde i København og så en uge efter skal bevogte en grænse, så er der ikke folk til de små sager. Så de har hobet sig op, siger inspektøren.

Claus Birkelyng er dog ikke bekymret for, at Københavns Politi kommer til at underprioritere økonomisk kriminalitet. Selvom der er mange andre områder, som bevogtning, der bliver vægtet højt, er han ikke nervøs.

- Det er et højt prioriteret mål hos Københavns Politi at være med på den her type sager. Så det er jeg meget fortrøstningsfuld ved, siger han.

Er du betjent - og har du oplevet dårlig service overfor borgerne for nyligt eller kriminelle der gik fri - så tip os på ebpoliti@eb.dk eller sms til 1224 (alm. sms-takst). Vi hører også gerne fra borgere i nød, som ikke fik hjælp af politiet.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen