Internettet kan vristes fri af USA's kløer

Eksperter har set på, hvordan den amerikanske regering kan slippe taget i Icann, der organiserer internettet

Den amerikanske styring af internettet kan blive fortid, efter at en gruppe af internationale internet-eksperter har fremlagt en plan for, hvordan USA kan afslutte tilsynet med organisationen Icann, der blandt andet administrerer domæner i cyberspace.

Det skriver Reuters.

Eksperternes 199-sider lange forslag kommer i kølvandet på, at den amerikanske regering sidste år oplyste, at den ville afstå forvaltningen af Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Icann har siden 1998 administreret internettets domæner - hjemmesidernes svar på efternavne såsom endelsen .dk - og står for den overordnede fordeling af plads på nettet.

Yderligere afgør organisationen, hvem der kan købe rettighederne til de forskellige domæner og administrerer alle klager i stridigheder.

En plan for, hvordan magten over internettet kan spredes globalt, har været ventet i hele verden, og den amerikanske styring samt Icanns dominerende rolle har været kritiseret i årevis.

Både EU og Kina har talt for, at USA slipper taget i nonprofit-organisationen, som styres af akademikere, tekniske eksperter, repræsentanter fra regeringen og industrien, fortalere for offentlighed og individuelle brugere verden over.

Forslaget om overgangen fra amerikanske hænder til egen administration anbefaler blandt andet, at der oprettes et separat datterselskab til på kontrakt med Icann at tage sig af de tekniske opgaver som domænefordelingen.

Derudover skal den amerikanske regerings rolle erstattes af Icann selv, en overvågningskomité og et evaluerende organ, der består af flere parter - heraf bør ingen dog være regeringer eller mellemstatslige organisationer.

Amerikanske lovgivere har allerede vedtaget en lov, der stiller krav om, at præsident Barack Obama fremlægger en overgangsplan for Kongressen.

Alle kan kommentere eksperternes forslag frem til 8. september.

5 kommentarer
Vis kommentarer