Annonce:
Annonce:

Investerings-ekspert: Opturen fortsætter

Investerings-ekspert Tine Choi svarede fredag på læsernes spørgsmål om aktiemarkedet og investering

Tine Choi og er chefstrateg i PFA. Hun følger dagligt med i aktiemarkedet og i verdensøkonomien, og fredag delte hun sin viden med læserne. Foto: Per Rasmussen
Tine Choi og er chefstrateg i PFA. Hun følger dagligt med i aktiemarkedet og i verdensøkonomien, og fredag delte hun sin viden med læserne. Foto: Per Rasmussen
Annonce:
Følg Samfund

Er du i tvivl om, hvordan du skal investere din pension, eller overvejer du for eksempel at begynde at investere i enkeltaktier?

Fredag kunne Ekstra Bladets læsere stille spørgsmål om investering til chefstrateg i PFA, Tine Choi. Vi har samlet et uddrag af de mest relevante spørgsmål og svar her:

Hvilke aktier ville du aktuelt investere i?

Jeg har personligt en meget bred aktieportefølje. Udviklingen i verdensøkonomien rammer virksomhederne meget forskelligt, og det dækker jeg ind ved at investere bredt på tværs af sektorer og regioner.

Så sørg for at have lidt af hvert; medicinal og fødevarer giver stabilitet (de tjener penge uanset, hvordan vejret er), mens banker og for eksempel mærkevarer er mere afhængige af, at der er økonomisk opsving.

Mange eksperter mener, at prisfastsættelsen af det danske c25-indeks er meget højt. Hvad er dine tanker om det, og hvilke alternative markeder vil du foreslå?

Jeg er meget enig i, at danske aktier er dyrt prisfastsat, men man skal huske på, at vi også har et eliteaktieindeks, hvor nogle få selskaber fylder relativt meget og derfor trækker op i den gennemsnitlig beregning.

Jeg mener, at man som minimum skal dykke ned på sektorniveau, hvis man gerne vil skabe sig et overblik over, hvad der er dyrt eller billigt.

Det sagt, så er det altid en god ide at have spredt sine investeringer ud både på flere regioner/lande og sektorer, så man ikke er for følsom over for enkelt begivenheder, der rammer for eksempel medicinalsektoren.

Hvordan ser markedet ud i fremtiden, for eksempel næste år?

Jeg forventer, at den aktieoptur, som startede i marts 2020, fortsætter i 2022.

Vi er stadig i et historisk stærkt opsving, også selvom væksten vil aftage over de kommende 12 måneder.

Man skal dog nok ikke forvente, at aktiekurserne vil stige med samme hast, som vi har oplevet her i 2021, men en 8-10 % burde være muligt.

Flere eksperter - bl.a. Jesper Rangvid - mener, at vi befinder os i en aktieboble. Hvad mener du?

Jeg er meget enig i, at flere forskellige forhold taler herfor. Det store problem er bare, at vi altid først ved, at der var en boble, når den sprænger.

Kort sagt, så viser historien, at bobler kan blive meget større, end vi går og tror og endnu vigtigere, så ved vi aldrig, hvornår de sprænger.

Kalder man en boble nu og sælger alle sine aktier, så risikerer man at gå glip af rigtig meget afkast. Set fra min stol er det bedre at være med og få akkumuleret noget afkast, så der er noget at tage af, når markederne falder. Og det, vi med sikkerhed ved, er, at aktiemarkederne indhenter det tabte igen set over længere tidshorisonter.

Hvis man har en kapitalpension med en investeringsprofil, hvor en del er aktier, ville du så anbefale, at man reducerer aktieandelen eller fortsætter uændret de næste 12 måneder?

Jeg vil anbefale, at man holder sig til sin strategi frem for at prøve at time markedet inden for et år.

Man rammer aldrig toppe og bunde, og sælger du ud nu, er det eneste, du er sikker på, at du har mindre til at indhente det tabte med. Har man for eksempel solgt ud for en uge eller to siden, så er man nok gået glip af de pæne stigninger, vi så i går i Europa og USA.

Bør man skrue ned for risikoen på ens pensionsopsparing inden en potentiel nedgang? Har du selv overvejet det?

Jeg har ikke planer om at skrue ned for risikoen. 20 år er stadig lang tid, hvor aktiemarkedet nok skal rette sig i tilfælde af, at vi får en ny krise, og alternativet, obligationer, er for nærværende ikke specielt lækkert.

I mit arbejde taler vi om, at 'TINA' stadig er her - There Is No Alternative. Vil du have et positivt forventet afkast, så er du nødt til at tage noget risiko.

Hvad sker der med inflationen? Alting koster mere, både for virksomheder og husholdninger. Kommer der prisstigninger på dagligvarer, og kommer vi til at skulle forlange mere i løn de kommende år?

Det er korrekt, at inflationen er steget kraftigt, og det skyldes flere faktorer, som vi blandt andet kan takke corona for.

Det betyder dog også, at mange af de prisstigninger, vi ser pt., er midlertidige, og i mange tilfælde skyldes, at de storfaldt under sidste års nedlukninger. Det gælder bl.a. hotelovernatninger.

Udfordringerne med chip-produktionen er også med til at skubbe priserne op, da folk køber brugte biler. Men når chip-produktionen kommer op i omdrejninger, vil der forventelig komme et prisfald her igen.

Det sidste nye skud på stammen er energipriserne, og det er jo noget, alle vi danskere mærker i dagligdagen.

Jeg tvivler på, at de vil fortsætte med at stige ind i 2022, men det afhænger rigtig meget af, hvor kold en vinter vi får.

Indtil videre ser det ud til, at vi skal leve med en lidt højere inflation de kommende år, end vi har været vant til de seneste 10-15 år. Min umiddelbare vurdering er, at inflationen næppe vil blive så høj, at vi kan kræve en kæmpe lønstigning.

De seneste måneder har været en hård omgang med store udsving for både danske og udenlandske aktier. Herhjemme er c25 faldet med mere end syv procent.

Ekstra Bladet har spurgt en top-investor, hvordan man skal reagere på udsvingene (+).

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ekstra Bladet har tidligere talt med Jonas Vejlin, som investerer sin indkomst i aktier.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Har dansk spiontjeneste ofret sin mand?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: