Iran vil have lov at købe knap 1000 ton koncentreret uran

De mange ton uran skal importeres fra Kasakhstan de kommende tre år og indgå i Irans civile reaktorprogram

Iran har anmodet om lov til at købe 950 ton koncentreret uran hos den gruppe, der overvåger, om landet overholder en indgået atomaftale.

Uranen skal importeres fra Kasakhstan de kommende tre år og indgå i landets civile reaktorprogram. Det oplyser Ali Akbar Salehi, der er chef for landets organisation for atomenergi, til nyhedsbureauet ISNA.

- 650 ton leveres til landet ad to omgange, og 300 ton leveres Iran det tredje år, siger han.

Den sidste leverance af uranen, der også er kendt som "yellowcake", skal bearbejdes til uranhexaflourid og sælges tilbage til Kasakhstan.

Iran må ifølge atomaftalen berige uran med 3,5 procent og sælge det i udlandet. For at lave atomvåben kræver det, at uranen er beriget med 80 procent eller højere.

Iran har kun omkring en tredjedel af det berigede uran, cirka 100 ton, som landet har ret til at ligge inde med ifølge atomaftalen. Det viser en ny kvartalsrapport fra FN's Atomenergiagentur (IAEA).

Atomaftalen blev indgået mellem de fem stormagter i FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland i 2015. Det var for at sikre, at Irans atomprogram ikke kan bruges til at fremstille atomvåben.

Til gengæld blev de økonomiske sanktioner imod Iran lempet.

Forholdet til USA, som er med i atomaftalen, er blevet mere anstrengt på det seneste.

Præsident Trump har strammet tonen over for Iran og indført nye sanktioner imod bestemte personer og virksomheder i Iran. Der sker som modsvar til en iransk missiltest.

Samtidig har præsidentens omstridte indrejseforbud imod syv overvejende muslimske lande, heriblandt Iran, anstrengt forholdet yderligere.

Forbuddet er blevet suspenderet indtil videre, men Donald Trump har varslet, at et nyt er på vej inden længe.

22 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere