Isabella måtte ikke komme op på podiet: - Det er mangel på empati

Danske Handicaporganisationer har ikke tænkt sig at gå videre med sagen om den 23-årige muskelsvindsramte Isabella Romanow, der på afstand måtte se sine klassekammerater blive hyldet på et podium

Sådan så det ud, da Isabella blev plantet ved siden af podiet og sine klassekammerater Foto: Privat
Sådan så det ud, da Isabella blev plantet ved siden af podiet og sine klassekammerater Foto: Privat

Selv om det ifølge Danske Handicaporganisationer er et tydeligt eksempel på disikriminering, så har foreningen ikke tænkt sig at melde Roskilde Handelsskole til politiet for ulovlig forskelsbehandling.

Det oplyser formand Thorkild Olesen til Ekstra Bladet dagen efter, at 23-årige Isabella Romanows mor lagde et billede fra translokationen på Facebook.

Thorkild Olesen kalder oplevelsen for Isabellas familie for 'et typisk eksempel på mangel på omtanke'. Og han håber på, at sagen kan være med til at få både Roskilde Handelsskole, men også andre uddannelsesinstitutioner til at tænke sig om.

- De har i hvert fald lært noget nu. Og hvis man skal være lidt højfin, så ville man snakke om, at grundlæggende rettigheder i EU's handicapkonvention er overtrådt, fordi det ville være en rimelig tilpasning at sørge for, at der var en rampe. Men det har skolen ikke sørget for, og det er mangel på empati, siger Thorkild Olesen til Ekstra Bladet.

Kom ikke på podiet
Isabella Romanow har i tre år læst på Roskilde Handelsskole. Hun fik forleden sin studenterhue og et afsluttende eksamensbevis. Beviset blev overrakt på skolen, hvor skolens studenter fik lov til at komme op på et podium for at få overrakt beviset.

Men hvor Isabellas klassekammerater fik bifald og klapsalver, mens de stod side om side på podiet, så måtte Isabella Romanow nøjes med en mere ydmyg placering ved siden af podiet tæt på en blomsterdekoration.

Isabella student efter sej kamp: Men hun måtte ikke komme op på podiet

- Jeg får at vide, at de har prøvet med en rampe før, men det skulle ikke ske i denne omgang. Vi snakker jo ikke om en kæmpe forcering af tre-fire trin, så de må da kunne have gjort noget, så hun kunne komme op til sine klassekammerater. Jeg blev så vred. Ilden kom nærmest ud af ørene, men for Isabellas skyld gjorde jeg ikke noget ved det, siger Isabellas mor, Solvej Hansen, til Ekstra Bladet.

Alvorligt
Thorkild Olesen kan godt forstå Isabella Romanows families frustration. Han finder skolens håndtering af sagen elendig.

- Det er alvorligt, fordi hun har været en del af det klassefællesskab i de tre år, de har været sammen. Det er personligt alvorligt for hende, at hun ikke kan blive anerkendt med de andre. Og det er udtryk for 'glemsomhed', siger Thorkild Olesen.

- Vær sød at skrive glemsomhed i anførselstegn, fortsætter formanden.

Thorkild Olesen mener, at det værste ved historien er, at den ikke kan gøres om. En mærkedag vil for altid have sat sit aftryk i Isabella Romanows bevidsthed. Og det er også årsagen til, at han ikke mener, det tjener noget formål at gå videre med sagen.

- Vi mener ikke, man skal straffe. Det kan ikke betale sig at straffe nogen for det, for det kan ikke gøres om. Men det, man kan gøre, er at bruge sagen som løftestang. Og man kan sige, at Roskilde Handelskole, sådan skal I ikke gøre igen, siger Thorkild Olesen.

Direktør beklager
Direktør for Roskilde Handelsskole, Jørgen Sloth, lægger sig fladt ned og beklager forløbet.

- Der er simpelthen sket en fejl, og vi beklager meget over for Isabella. Det burde ikke være sket. Vi har talt med Isabella og undskyldt over for hende. Vi har været opmærksomme på, at Isabella skulle op på podiet, og det er af uforklarlige årsager ikke sket, siger direktør for Roskilde Handelsskole Jørgen Sloth til Ekstra Bladet.

I sidste uge fortalte forældrene til en anden med muskelsvind, hvordan de er blevet behandlet af deres kommune.

7-årig pige efterlades alene i Danmark, mens familie tager på ferie

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær