Islam-forsker om Niqab-påklædning: Det handler om kultur

En håndfuld niqab-klædte piger fra VUC i Lyngby fik i går besked på, at de skulle fjerne ansigtsbeklædningen, hvis de vil være en del af klasseundervisningen næste skoleår. Det er nemlig svært at kommunikere med dem. Men hvorfor vælger kvinderne overhovedet at dække sig helt til?

Det handler formentlig mere om kultur end om religion, når kvinder bærer niqab, mener Islam-forsker (Foto: Jakob Jørgensen)
Det handler formentlig mere om kultur end om religion, når kvinder bærer niqab, mener Islam-forsker (Foto: Jakob Jørgensen)

Kroppen er tildækket på nær to øjne, der kigger ud gennem en lille åbning i sløret.

Det er ikke længere ualmindeligt at se niqab-klædte muslimske kvinder i det danske bybillede, men nu har omtrent seks kvinder fået besked på, at de skal fjerne ansigtsbeklædningen, hvis de vil følge klasseundervisningen på VUC i Lyngby.

Det sker, efter flere personer angiveligt har klaget over, at det er svært at kommunikere med pigerne i undervisningen, når man ikke kan se deres ansigter.

- Det, der kan gå galt, er den pædagogiske proces. Hvis man skal nå fra ét fagligt niveau til det næste, så er det rigtig vigtigt, at man har føling med, at de studerende følger med i undervisningen. Og via ansigtet kan man også have en fornemmelse for, hvad der foregår. Det gælder også i de mange andre samarbejdsformer, man har på kryds og tværs af holdene, siger rektor for VUC Lyngby, Anne G. Sørensen, til Ekstra Bladet.

Ifølge rektoren handler beslutningen derfor heller ikke om nogen bestemt beklædningsgenstand, da der er mange forskellige mennesker med mange forskellige beklædninger på skolen.

Men hvorfor vælger nogle muslimske kvinder at dække alt på nær øjnene til?

nationen VUC smider 6 niqab-piger ud: Må følge undervisning hjemmefra

Ofte forbundet med konvertitter
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger skulle mindst to af de piger, der er blevet bedt om at vise ansigt i undervisningen, være konverteret til Islam.

Og det er ikke så mærkeligt, at netop de vælger at bære niqab, mener Islam-forsker Brian Arly Jacobsen.

- At vi pludselig i en europæisk sammenhæng ser kvinder gå i niqab er ofte frivilligt. Og så ved vi fra undersøgelser, at der er en del konvertitter, der bærer niqab, og som gerne vil vise deres religiøse identitet ved at bære det meget tydelige symbol, siger han til Ekstra Bladet.

- De får måske et indtryk af, at hvis de har et meget ekstremt udtryk ved at dække sig til, så viser de i højere grad, at de er muslimer. Det er i hvert fald tit den forklaring, man får fra dem, når man spørger.

Samfund Ministerium: Efter reglerne at forbyde niqab på skoler

Diskutabel religiøs påklædning
For de kvinder, som er kritiske overfor at bære tørklæde i det hele taget, kan det imidlertid være problematisk, at nogle være at udtrykke deres tro på en meget visuel måde, mener Brian Arly Jacobsen.

For selvom nogle vælger at udtrykke deres religiøsitet gennem påklædning, er det ifølge Brian Arly Jacobsen diskutabelt, hvorvidt niqab overhovedet er en religiøs påklædning. Nogle vil måske mene, at det mere handler om kultur.

- Dem som bærer niqab, og som forsøger at regelsætte den her påklædning, de vil gerne legitimere den ud fra en religiøs tradition. Men de fleste muslimer bærer ikke niqab, og nogle vil hævde, at det især er en tradition, der er knyttet til nogle centralasiatiske områder og er en kulturel ting, siger han.

Og så er det også helt op til fortolkning, om Koranen overhovedet dikterer, at man bør bære niqab eller tørklæde.

- Det er meget omdiskuteret, hvad der står om niqab i Koranen. Det er generelt svært at finde belæg i Koranen for, at man i det hele taget skal bære tørklæde. Det er åbent for fortolkning, siger Brian Arly Jacobsen.

nationen Glem jeres bodega-opstød: 11,8 procent støtter niqab-piger

Muslim uden at tildække ansigtet
Da Ekstra Bladet i går bragte nyheden om, at de niqab-klædte piger havde fået beskeden om enten at fjerne deres ansigtsbeklædning eller tage E-learningskurser, var reaktionerne mange. Heriblandt skriver en muslimsk pige på Facebook, at hun er helt på bølgelængde med VUC Lyngbys beslutning.

- Personligt synes jeg selv det er tilpas, at de bliver nødt til at følge undervisningen hjemmefra. Er selv muslim, og man kan sagtens være muslim, uden at skulle tildække ansigtet, men at man bare skal tildække resten. Det er ubehageligt, at skulle sidde i en klasse med 6 piger, som man ikke engang ved, hvem er, og hvordan de ser ud. De er jo ikke blevet smidt ud fordi de er muslimer, men fordi man ikke ved hvem de er, skriver hun.

Opslaget har i skrivende stund trukket 2952 likes.

VUC i Lyngby er heller ikke alene om at forbyde kvinder at bære niqab i undervisningen.

Tilbage i 2013 forbød Aarhus Akademi niqabber i undervisningen, og på flere andre VUC-skoler i Københavnsområdet er kvinder med tildækkede ansigter heller ikke velkommen, når der er klasseundervisning.

392 kommentarer
Vis kommentarer