Island fjerner lænker fra finanskrisen og ophæver nødregler

Under finanskrisen var Islands økonomi ved at kollapse. De nødordninger, der reddede økonomien, ophæves nu.

Islands regering mener, at landets økonomi nu er klar til, at de nødregler, der blev indført under finanskrisen, kan ophæves. Det skriver Reuters.

Dermed nærmer østaten og dens omkring 300.000 indbyggere sig en normalisering af økonomien, der var millimeter fra et totalt kollaps under finanskrisen.

- Der har aldrig været et bedre tidspunkt at fjerne restriktionerne, siger formanden for Islands nationalbank, Mar Gudmundsson, til Reuters.

Op til krisen havde islandske banker optaget enorme mængder lån i fremmed valuta. Samtidig var det ikke unormalt for islændinge at optage lån til forbrug i fremmed valuta for at omgå den høje, islandske rente.

Da krisen ramte, kollapsede bankerne, og der opstod et stormløb mod den islandske krone. I begyndelsen af 2008 kostede en euro 90 islandske kroner. I begyndelsen af 2009 var prisen 195 islandske kroner.

Det var ødelæggende for økonomien. Ikke bare blev det umuligt at betale gæld i udlandet tilbage, det truede også med at skabe hyperinflation, da importerede varer ville stige voldsomt i pris.

Derfor indførte den islandske regering strenge regler for, hvornår og hvordan islændinge og udlændinge kunne flytte kapital ind og ud af landet. Det har tvunget investorer til at lade deres penge blive i landet og tog presset af valutaen.

Nu otte år senere er Islands økonomi i vækst, renten er på 5,75 procent, og landets valutareserver er bygget op.

Derfor er Island nu klar til at begynde at ophæve restriktionerne. Det er dog en balancegang, da der er risiko for, at alle de investorer, hvis penge har været låst, trækker dem ud og skaber et nyt kronepres.

Der er også en risiko for, at Islands relativt høje rente tiltrækker investorer og styrker den islandske krone markant.

- Vi opbygger stadig valutareserver. I fremtiden og under mere normale omstændigheder vil vi bruge interventioner i valutaen oftere, enten for at stoppe overdrevne bevægelser eller for at ændre uberettigede kursniveauer, siger Mar Gudmundsson til Reuters.

Centralbankchefen forventer, at restriktionerne kan blive løftet til efteråret. I mellemtiden vil Island gennemføre en række valutaauktioner, der kan tage trykket af det forventede pres, der vil komme, når portene for alvor bliver åbnet.

0 kommentarer
Vis kommentarer