Islandsk parlamentsbygning overdænget med skyr

Vreden mod det islandske parlament har været stor efter det blev afsløret, at landets statsminister er fedtet ind i Panama-sagen

Optagelser fra dagens demonstration. (Video: AP)

Tusindvis af islændinge har demonstreret og vist deres utilfredshed mod regeringen og landets statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson, siden det søndag aften kom frem, at hans navn er dukket op blandt de millioner af dokumenter, der er lækket i de såkaldte Panamapapirer.

Sent mandag aften var eksempelvis 20.000 mennesker på gaden i Reykjavik, hvilket svarer til hver femte indbygger i hovedstaden.

Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson. (Foto: AP) Politik Ny vild drejning: Islands statsminister har IKKE trukket sig

Her endte en af demonstranterne med at kaste den islandske stolthed - skyr - mod parlamentsbygningen Altinget facade og vinduer, skriver Iceland Monitor.

Ifølge avisen kastede en mand flere bøtter afsted, inden politiet fik stoppet ham. Han nåede dog at slippe væk for derefter at blive anholdt senere for den symbolske handling.

 

Siden demonstrationen har der hersket total politisk forvirring i Island.

I går breakede nyheden således om, at Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson havde trukket sig. Afsenderen var hans eget parti Framsóknarflokkurin (Fremskridtspartiet, red.)

Sigmundur Gunnlaugsson. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP Politik Islands statsminister går af efter Panama-læk

Men sent i aftes tikkede der så en pressemeddelelse ind fra det islandske statsministerium, hvor det fremgik, at Gunnlaugsson ikke havde i sinde at træde tilbage.

- Statsministeren er ikke trådt tilbage, og han vil fortsætte med at være formand for Framsóknarflokkurin, lyder det i pressemeddelelsen.

Han vil dog holde en pause på ubestemt tid, hvorfor næstformanden Sigurdur Ingi Johansson tager over. Men hvor længe pausen bliver er uvist.

Her forlader den islandske statsminister et interview, da journalisterne konfronterer ham med anklagerne om skattesnyd. (Video: Swedish Public Broadcaster (SVT), International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) and Süddeutsche Zeitung)

0 kommentarer
Vis kommentarer