Israel gør 'meget sjældent' arkæologisk fund i Jerusalem

Et lerstykke, der er 2700 år gammelt, har muligvis tilhørt Jerusalems bibelske guvernør.

Arkæologer i Israel har fundet et ældgammelt stykke ler, der muligvis kan underbygge biblens ord om, at der fandtes en leder i Jerusalem.

Mandag afslørede arkæologerne deres fund. Det er en slags segl af ler, og det har en indgravering.

Indgraveringen forestiller to mænd, der ser på hinanden som i et spejl, og nedenunder er der en tekst på gammelt hebraisk:

"Til byens guvernør".

- Det er et meget sjældent fund, siger Shlomit Weksler-Bdolah fra de israelske antikvitet-myndigheder.

- Fundets store vigtighed er, at vi indtil nu kun har kendt til udtrykket "byens guvernør" fra biblen, siger hun.

- Det er første gang, at vi ser det i arkæologisk sammenhæng, i en arkæologisk udgravning med en struktur fra det syvende århundrede før Kristi fødsel.

På lerstykket står der ikke noget om navnet på guvernøren eller om Jerusalem. Men Weksler-Bdolah mener, at det henviser til Jerusalems guvernør.

Hun tilføjer, at seglet inden længe skal igennem en mere grundig videnskabelig undersøgelse, og det ventes, at den vil afsløre en tilknytning til Jerusalem.

Lerstykket blev fundet i en bygning i Jerusalems Gamle By nær Grædemuren, der er den sidste mur, som er tilbage fra jødernes andet tempel.

Templet blev ødelagt af romerne for knap 2000 år siden.

Men lerstykket kan dateres længere tilbage, nemlig til 700 år før Kristi fødsel, og dengang lå jødernes første tempel i Jerusalem.

Shlomit Weksler-Bdolah mener, at lerseglet formentlig har siddet på et objekt, som skulle afleveres til én på vegne af Jerusalems guvernør