Israel og Jordan vil redde Det Døde Hav

Israel og Jordan har aftalt at pumpe vand fra Det Røde Hav til Det Døde Hav, der ellers vil tørre ud.

Israelere bader i mudderet ved Det Døde Hav. (Foto: AP)
Israelere bader i mudderet ved Det Døde Hav. (Foto: AP)
Følg Samfund

Vandstanden i Det Døde Hav mellem Israel og Jordan falder og falder.

Gøres der ikke noget, vil det ekstremt salte hav være udtørret i år 2050, siger eksperter, men nu samarbejder menneskene i det ellers urolige Mellemøsten om at redde havområdet.

Torsdag har repræsentanter fra Jordan og Israel underskrevet en aftale om at bygge en rørledning, der forbinder Det Røde Hav med Det Døde Hav.

Jordans officielle nyhedsbureau, Petra, skriver, at aftalen blev underskrevet i Amman, Jordans hovedstad, og den sætter gang i første del af et længe ventet projekt.

300 millioner kubikmeter
Jordans minister for vand, Hazem Nasser, siger, at der årligt skal pumpes 300 millioner kubikmeter vand fra Det Røde Hav til Det Døde Hav i projektets første fase.

Men det er meningen, at der skal bygges fire rørledninger, og ambitionen er, at der, når projektet er afsluttet, kan pumpes to milliarder kubikmeter vand til Det Døde Hav.

En del af vandet skal afsaltes og bruges af israelere og de palæstinensiske selvstyremyndigheder. Palæstinenserne ventes således at få tilført 30 millioner kubikmeter drikkevand årligt via projektet.

Forhandlet i årtier
Vandstanden i det salte hav begyndte for alvor at falde i 1960'erne. Det ligger i et af verdens varmeste områder, og der sker en stor fordampning. Men frem til 1960'erne blev havet tilført vand fra Jordanfloden.

På det tidspunkt opstod der imidlertid også vandmangel andre steder, så Syrien, Israel og Jordan begyndte at lede vand væk fra Jordanfloden for at bruge det til andre formål end at fylde op i Det Døde Hav.

Torsdagens aftale kommer, efter at repræsentanter fra Israel, Jordan og de palæstinensiske selvstyremyndigheder i 2013 underskrev en hensigtserklæring om rørledningen ved en ceremoni i Washington.

Inden da havde de forhandlet om en løsning på problemerne i årtier.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time