IT-giganters datacentre risikerer at bremse grøn omstilling

Hvis datacentrene skal forsynes med grøn strøm koster det 400 millioner om året i 2030, vurderer Klimarådet

Både Facebook, Apple og Google har planer om at opføre store datacentre i Danmark.

Men opførelsen af de store it-giganters datacentre, som kommer til at få et massivt elforbrug, kan stå i vejen for Danmarks omstilling til grøn strøm, konkluderer Klimarådet i en ny rapport.

- Datacentrene udgør en massiv udfordring for det danske energisystem og for vores grønne omstilling, udtaler Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, der er et uafhængigt ekspertråd, som rådgiver regeringen om grøn omstilling.

- Hvis vi ikke er påpasselige, risikerer vi, at datacentrenes strøm kommer fra kulkraftværker herhjemme eller i udlandet.

Folketinget er med energiaftalen fra sidste år enige om, at cirka 55 procent af energiforbruget i Danmark skal dækkes af vedvarende energi i 2030.

Vedvarende energi er eksempelvis vindenergi, solenergi og vandkraft.

Med datacentrene vil energiforbruget stige, og der er derfor brug for øge produktionen af de grønne energiformer. De kommende datacentre vil kræve opførelsen af to nye havvindmølleparker, lyder vurderingen fra Klimarådet.

Hvis datacentrene skal forsynes med grøn strøm, vil det koste samfundet 400 millioner om året i 2030, lyder det også.

Det beløb skal dog holdes op imod de job og den viden, som centrene potentielt kan bibringe Danmark.

Miljøorganisationen Greenpeace frygter, at det kan blive et alvorligt tilbageslag for miljøet, hvis Danmark tager imod de strømslugende datacentre uden forpligtelser for it-selskaberne.

- Vi taler om kolosser, der om blot et årti kan stå for næsten en femtedel af landets strømforbrug og dermed svække Danmarks mulighed for at leve op til vores energimål og Paris-aftalen, udtaler Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden.

I rapporten opfordrer Klimarådet til, at datacentrene bidrager til at udbygge produktionen af den vedvarende energi. Men det er en udvikling, der allerede er i gang, lyder det fra brancheorganisationen Datacenter Industrien.

De store investorer bag datacentrene i Danmark foretager investeringer i grøn strøm, hvilket betyder, at den grønne omstilling bliver billigere for statskassen og på sigt kan udbygges uden offentlige tilskud.

- Det er en bagvendt logik, at datacentre skulle stjæle grøn strøm. Det svarer til at beskylde elbiler for det samme, men de skulle jo netop gerne aftage en masse grøn strøm i fremtiden, udtaler direktøren i Datacenter Industrien, Henrik Hansen

- Datacentre er en del af løsningen og ikke et problem for den grønne omstilling. De er med til at lægge solid bund under de kæmpestore investeringer i vedvarende energi.

21 kommentarer
Vis kommentarer