It-kaos rammer kræftpatienter: - Situationen er alvorlig og patientkritisk

Der er rapporteret om mulig mangel på 300 fremtidige bookinger, lyder det for eksempel i interne dokumenter

Herlev Hospital er blandt de ramte. (Arkivfoto: Torben Åndahl/Polfoto)
Herlev Hospital er blandt de ramte. (Arkivfoto: Torben Åndahl/Polfoto)

Kræftpatienter, der forgæves møder frem til ikke-eksisterende røntgen-aftaler. Læger, der kigger på computerskærmens 'vente-timeglas' i stedet for at arbejde. Computere, der går ned, og patienter, der bliver 'væk' i systemet.

Det er blot nogle af de problemer, der plager flere afdelinger på Herlev og Gentofte Hospital, og som foreløbig har forsinket hundredvis af patientforløb, oplyser DR Nyheder.

- Jeg er meget ked af denne situation, og jeg kan forsikre om, at vi sætter alle sejl ind på at skabe os et overblik, kontakte alle berørte patienter, give nye tider og informere om deres forløb, siger Klaus Lunding, hospitalsdirektør for Herlev og Gentofte Hospital i en pressemeddelelse.

Problemets kerne er et nyt computersystem, det såkaldte AFGA RIS/PACS. Systemet skal gøre det muligt at dele røntgen- og scanningsbilleder, undersøgelsesresultater samt booke nye aftaler på tværs af alle Region Hovedstadens hospitaler.

På papiret en god ide - men det virker bare ikke - endnu. Godt otte måneder efter start er systemet stadig så plaget af fejl, så projektets styregruppe indtil videre har besluttet at droppe installationen på Rigshospitalet på ubestemt tid.

Tilbage står de flere end 400 patienter - nogle af dem med akutte og livstruende symptomer - der er ramt på en lang række af hovedstadens hospitaler, hvor man fortsat kæmper mod det genstridige system. Det gælder blandt andet Herlev, Bispebjerg, Frederiksberg, Hvidovre samt Amager.

- Der er rapporteret om mulig mangel på 300 fremtidige bookinger, lyder det for eksempel i interne dokumenter, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

Patienter med akutte og livstruende symptomer kommer først i køen, skriver Region Hovedstaden i en orientering til regionspolitikerne.

- Situationen er alvorlig og patientkritisk, og mange patienter og personalet er helt forståeligt dybt frustrerede over situationen, står der i skrivelsen.

På radiologisk afdeling på Herlev Hospital, der blandt andet screener patienter for brystkræft, har man nedsat antallet af patienter med 30 procent. Alligevel er man mindst en uge bagud med arbejdet på grund af it-problemerne, oplyser den ledende overlæge til DR Nyheder.

- Det er jo ikke første gang, at vi hører om, at der er problemer med de her systemer. Nogle må jo gå ind og lave noget, der virker, siger Jens Oluf Bruun Pedersen, lægefaglig redaktør hos Kræftens Bekæmpelse.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) er ked af de vanskeligheder, som it-systemet skaber for patienterne.

- Jeg ved, at der arbejdes på højtryk for at komme problemerne til livs. Jeg afventer også en redegørelse fra min administration, og jeg vil tage sagen op i vores næste møde i forretningsudvalget, så vi kan få klarhed over, hvordan vi kommer videre herfra, skriver Sophie Hæstorp Andersen i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

9 kommentarer
Vis kommentarer