It-koks hos Skat skaber lavvande i kommunekasserne

Situationen kan blive alvorlig for os, siger kommunal økonomidirektør om Skats problemer med at inddrive gæld.

Flere kommuner mangler i hundredtusindvis af kroner på grund af Skats problemer med at inddrive gæld. Det skriver Berlingske.

Siden 8. september har skattevæsnets system til at kradse gæld ind, EFI, været lukket ned på grund af it-problemer, og det kan mærkes rundt omkring i kommunerne, der ikke får de penge fra skyldnere, som de havde regnet med.

I Næstved Kommune er den helt gal ifølge Berlingske. Her har Skat kun formået at inddrive 16.625 kroner, siden EFI blev sat ud af drift.

I samme periode sidste år kom der til sammenligning 366.000 kroner i kommunekassen i Næstved fra skyldnere. Det er 23 gange så meget som de seneste uger.

- Det er mildest talt en forskel, der er til at tage at føle på. Det er jo penge i vores kasse. Og hvis vi ikke får gang i inddrivelsen igen inden længe, så bliver situationen altså alvorlig for os, siger Steen Andersen, økonomidirektør i Næstved Kommune, til Berlingske.

Kommunen vil ifølge økonomichefen ved udgangen af i år mangle omkring fem millioner kroner, hvis problemet fortsætter.

I Helsingør er problemet det samme. I den forgange uge kom der 21.000 kroner ind fra skatteskyldnere mod 482.000 kroner i ugen op til, at EFI blev lukket ned.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) fremlagde fredag en handlingsplan for en genopretning af Skat og fortalte i den anledning, at EFI-systemet er så ubrugeligt, at det bør skrottes.

Ministeren antydede også, at loven om inddrivelse af skat kan blive lavet om, så kommunerne igen får ansvaret for at få skyldnere til at betale. Den opgave blev i 2006 overdraget til Skat.

- Vi fjernede jo opgaven fra dem for mange år siden, fordi vi vurderede, at de ikke selv kunne stå for det. Men vi har ikke løst opgaven. Det vil kræve en lovændring, men det vil jeg være åben overfor, sagde Karsten Lauritzen.

9 kommentarer
Vis kommentarer