IT skal hjælpe mod trafik-køer på trafikeret motorvej

Nyt vejarbejde på motorvej A7 i den kommende tid - datakabler graves ned

Arkivfoto: Finn Frandsen
Arkivfoto: Finn Frandsen

IT skal i de kommende år hjælpe med en bedre trafikafvikling på blandt andet den dansk-tyske motorvej A7. Lige nu bliver der gravet datakabler ned langs motorvejen mellem den danske grænse og Hamborg, skriver jv.dk.

De lynhurtige dataforbindelser skal være med til at forebygge køer på den stærkt trafikerede motorvej, som danskere og andre skandinaver typisk bruger på vej på ferie i sydens sol.

MPLS hedder den nye teknologi, som vil måle, analysere og dirigere trafikken på A7.

Allerede om kort tid får trafikanterne glæde af systemet på strækningen mellem Neumünster i det centrale Slesvig-Holsten og motorvejssammenfletningen Horster Dreieck syd for Hamborg, skriver jv.dk.

Registrerer køer
Computere registrerer køer og vurderer risikoen for trafikpropper. På elektroniske tavler vil bilisterne herefter få anvist alternative ruter i nærheden.

Systemet,  der koster omkring 32 millioner danske kroner, kan også beregne, hvilken hastighed bilisterne skal køre med, for at trafikken afvikles hurtigt og bedst muligt. Den anbefalede hastighed vil blive vist på digitale vejtavler.

Teknikken styrer også, hvor mange vejbaner, som skal tages i brug, og den beslutter også, om et nødspor for eksempel skal bruges i afviklingen af trafikken.

Ledige rastepladser
Jv.dk fortæller også, at lastbil-chaufførerne vil få glæde af systemet på A7. De eftertragtede og ofte overbelastede rastepladser vil nemlig blive radarovervåget. Via en app på mobiltelefonen og på vejtavler, vil chaufførerne blive ledt frem til de rastepladser, der er ledige.

Ogaså lastbilchaufførerne vil få glæde af systemet. Arkivfoto: Finn Frandsen
Ogaså lastbilchaufførerne vil få glæde af systemet. Arkivfoto: Finn Frandsen
 

Bilisterne må i den kommende tid lide under vejarbejdet på strækningen mellem grænsen og Hamborg.

Det digitale vejnet er det indledende skridt til, at selvkørende biler i løbet af en overskuelig fremtid kan indtage motorvejssystemet.

 

76 kommentarer
Vis kommentarer