Italien takker nej til danske respiratorer

De Radikale kalder det pinligt, at Italien har afvist dansk tilbud om respiratorer

I et mundtligt svar har italienerne takket nej til det danske tilbud om at sende respiratorer til landet, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Politiken. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
I et mundtligt svar har italienerne takket nej til det danske tilbud om at sende respiratorer til landet, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Politiken. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Italien er et af de lande, der er hårdest ramt af coronavirus. Derfor blev der opfordret til, at andre EU-lande skulle hjælpe Italien med eksempelvis personale og respiratorer.

Italien har imidlertid sagt nej tak til det danske bidrag om respiratorer.

Det siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Forsvaret ligger inde med en type respiratorer, der normalt bruges på missioner i Forsvaret. Det er dem, Italien er blevet tilbudt, sammen med et felthospital.

- De har meldt tilbage mundtligt, at de ikke har behov for yderligere respiratorer på nuværende tidspunkt, siger Trine Bramsen.

Danmark fremlagde i starten af april et tilbud om at sende respiratorer og et felthospital til Italien. De mødte dog kritik for at være for gamle og ubrugelige til behandling af patienter med Covid-19.

Trine Bramsen siger, at Italien ikke har givet nogen begrundelse for afvisningen.

Der afventes et skriftligt svar fra Italien inden længe.

Regionerne har siden vurderet, at det var muligt at undvære 10-13 respiratorer.

Det fremgik af et svar, regionerne sendte til Sundhedsstyrelsen, som Radio4 var i besiddelse af.

Ifølge Politiken var regionsformand Stephanie Lose (V) fra Region Syddanmark klar til at offentliggøre det tilbud i fredags.

Hun fik dog fik en besked fra Sundhedsministeriet om, at Italien havde takket nej.

- Da vi orienterede Sundhedsministeriet om, at vores pressemeddelelse var på vej ud, fik vi at vide, at Italien havde sagt nej. Derfor valgte vi med kort varsel at sige, at hvis det ikke er aktuelt, giver det ikke mening at kommunikere det, siger Stephanie Lose (V) til Politiken.

Tilbuddet står ved magt, oplyser hun videre.

Sofie Carsten Nielsen, politisk ordfører for Det Radikale Venstre, kalder det pinligt, at Danmark har tilbudt respiratorer, der ikke kan bruges.

Hun foreslår, at man nu tilbyder at sende regionernes respiratorer og personale afsted for at vise 'europæisk samfundssind'.

- Hvis vi kan samle en gruppe her, som frivilligt vil afsted, og som man kan undvære, synes jeg simpelthen, regeringen skal komme i gang, siger hun.

Politiken skriver, at norske læger og sygeplejersker siden 8. april har hjulpet til på et hospital ved Bergamo i det nordlige Italien.

BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+