Italiensk F-35-producent er blacklistet af pensionskasser

Finmeccanica skal muligvis vedligeholde danske kampfly, hvis politikerne vælger F-35 - men flere pensionskasser vil ikke røre det italienske firma med en ildtang

Her kan du se Lockheed Martins reklamevideo for F-35

Flere danske pensionskasser vil ikke investere deres penge i den koncern, som muligvis kommer til at vedligeholde eventuelt danske F-35-fly.

Den italienske industri-koncern Finmeccanica er endt på den sorte liste hos flere af de store danske pensionsselskaber herunder blandt andre PFA Pension, PenSam og Nordea Liv og Pension.

Finmeccaninca, der er den italienske koncern bag den danske IC4-skandale, er ellers af hovedproducenten af F-35 Joint Strike Fighter, Lockheed Martin, udset til at vedligeholde alle F-35'ere i Europa.

Placeringen af Finmeccanica på pensionsselskabernes sorte liste skyldes, at koncernen er involveret i produktionen af atommissiler til det franske militær.

Den italienske industri-koncern Finmeccanica stod bag IC4-skandalen. Hvis Danmark vælger at købe F-35 Joint Strike Fighter vil koncernen stå bag vedligeholdelsen - og muligvis produktionen - af flyene. (Foto: Polfoto og Lockheed Martin) Samfund F-35: Dansk favoritfly vedligeholdes af IC4-fabrikant

Ramt af korruption
På sin hjemmeside oplyser PenSam desuden problemer med korruption i Finmeccanica som en medvirkende årsag til, at den italienske koncern er blevet kørt ud på et sidespor.

For blot tre år siden blev Finmeccanicas øverste chef, Giuseppe Orsi, anholdt, sigtet for bestikkelse i forbindelse med, at Indien skulle købe 12 helikoptere tilbage i 2010. Handlen havde en værdi på over fire milliarder kroner.

Topchefen sad varetægtsfængslet i tre måneder. Han blev dog frikendt for anklagen om bestikkelse, men samtidig idømt to års fængsel for at have fiflet med falske fakturaer. Han har siden anket dommen.

F-35 Joint Strike Fighter ligger forrest i feltet, der kæmper om at blive Danmarks nye kampfly. Enhedslisten, der ikke går ind for, at der skal købes nye kampfly, er bange for, at de op mod 30 milliarder kroner, som indkøbet vil koste, vil ramme velfærden hårdt. (Foto: Polfoto) Dansk politik Enhedslisten: Frygter at nye kampfly vil ramme velfærden

Giuseppe Orsi sad varetægtfængslet i knap tre måneder i 2013, da han var under anklage om korruption. Han blev efterfølgende frikendt for anklagen, men samtidig idømt to års fængsel for at have fiflet med fakturaer. (Foto: AP)
Giuseppe Orsi sad varetægtfængslet i knap tre måneder i 2013, da han var under anklage om korruption. Han blev efterfølgende frikendt for anklagen, men samtidig idømt to års fængsel for at have fiflet med fakturaer. (Foto: AP)

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

218 kommentarer
Vis kommentarer