Jæger melder sig selv: Kan have skudt fredet guldsjakal

En guldsjakal, som let forveksles med en ræv, er formentligt blevet skudt af en jæger ved en fejl

Den formodede guldsjakal ses nederst og en ræv øverst. Foto: Miljøstyrelsen
Den formodede guldsjakal ses nederst og en ræv øverst. Foto: Miljøstyrelsen

Under en ræveregulering ved Thorsminde i Vestjylland i weekenden fik en jæger ved en fejltagelse skudt et dyr, som sandsynligvis ikke er en ræv, men derimod en guldsjakal.

Det skriver Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen på deres hjemmesider.

Guldsjakalen kan nemt forveksles med en ræv, men til forskel fra ræven er guldsjakalen fredet.

- Da dyret er dødt, kan jægerne konstatere, at det ikke ligner en ræv. Og derefter bliver vi kontaktet, siger vildtkonsulent ved Naturstyrelsen Jens Henrik Jakobsen.

Miljøstyrelsen er nu i gang med at få foretaget en dna-test for at fastslå, om der er tale om en guldsjakal. Jægeren har meldt sig selv til politiet.

- Hvis dna-prøven slår fast, at det er en guldsjakal, er det op til politiet, om man vil rejse sigtelse, siger biolog i Miljøstyrelsen Hans Erik Svart i pressemeddelelsen.

- Den er et forholdsvist nyt bekendtskab på vores breddegrader, og efter alt at dømme er den naturligt indvandret til Danmark, da sjakaler og andre rovdyr i dyreparker og zoologiske haver er chipmærkede, siger han.

Den formodede guldsjakal vejede 12,5 kilo og havde et benbrud på højre forben.

Dyret er blevet skannet, og det var hverken chipmærket eller havde øretatovering. Det indikerer, at der er tale om et vildt dyr.

Guldsjakalen er hjemmehørende i Centralasien og når derfor meget sjældent til Danmark.

Derfor var det også lidt af en sensation, da en guldsjakal i august sidste år blev fotograferet af en naturfotograf i Lille Vildmose i Nordjylland.

Sjakaler fra bestande på Balkan har etableret sig i både Tjekkiet, Østrig og Polen, hvorfra strejfere hurtigt kan finde til Tyskland og videre til Jylland.

Første gang, der blev påvist en vild sjakal i Danmark, var i september 2015, hvor der blev fundet en trafikdræbt sjakal nær Karup i Midtjylland.

Guldsjakalen er vanskelig at kende fra ræven. Den minder af udseende om en lille spinkel ulv, men er mindre. Den har en stor busket hale, som er kortere end rævens.

FAKTA: Sådan kan du se forskel på ræv og guldsjakal

En jæger har i weekenden skudt et dyr, som han først troede var en ræv. Ved nærmere eftersyn kunne jægerne dog se, at der formentligt ikke er tale om en ræv. Miljøstyrelsen undersøger nu, om dyret kan være den fredede guldsjakal.

Læs her, hvad forskellen på en ræv og en guldsjakal er:

* Guldsjakalen er overvejende grå og kan derfor farvemæssigt forveksles med nogle ræve.

* Guldsjakalen kan imidlertid altid kendes fra ræven på, at guldsjakalen er større. Guldsjakalen minder af udseende mere om en lille spinkel ulv.

* Den vejer normalt 7-15 kilo, hvilket er noget mere end en ræv, som normalt vejer 6-8 kilo, men markant mindre end en ulv, som normalt vejer 25-60 kilo.

* Guldsjakalen har derudover en forholdsvis kortere hale end ræven. Af den samlede længde fra snude til halespids udgør halen 30-40 procent hos ræven, men kun 20-25 procent hos guldsjakalen.

* Guldsjakalens halespids er sort, mens halespidsen hos ræve oftest er lys.

Kilde: Miljøstyrelsen.

271 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere