Jægersoldat: Danske livvagter skal kunne tage kugle for Wilders

Det er Danmarks ansvar at sørge for sikkerheden, når højreekstremisterne kommer til Folkemødet på Bornholm i juni

Jægersoldat og forfatter Thomas Rathsack.
Jægersoldat og forfatter Thomas Rathsack.
Følg Samfund

Dansk politi og PET kan ende med at få et hyr med de kontroversielle personligheder, der har planlagt at møde op på Folkemødet på Bornholm i midten af juni. Senest har den hollandske højreekstremist Geert Wilders, Danskernes Partis Daniel Carlsen og den græske ultranationalist Georgios Epitideios fra Gyldent Daggry meldt sin ankomst.

Det kan betyde, at de skal mandsopdækkes af danske livvagter, hvis politiet finder, at der er en stor sikkerhedstrussel mod dem. Livvagterne skal dermedkunne kaste sig ind i en kugleregn for at beskytte deres VIP - very important person.

- Hvis man som livvagt har fået til opgave at beskytte en person, så er det ens pligt og den fornemste del af opgaven at beskytte personen, og det kan i yderste konsekvens være, at man fysisk skærmer af for den person, der angriber, siger Thomas Rathsack, tidligere soldat i Jægerkorpset.

Klippefort Bornholm: Massivt politiopbud til Folkemøde

Og da det er i Danmark, Folkemødet bliver afholdt, vil det også være Danmarks ansvar at sørge for sikkerheden for alle gæsterne - udenlandsk ekstremist eller ej.

- Man skal hurtigst muligt få sin VIP ind i en bil og kørt væk. Det er ikke en del af opgaven at optage ildkamp eller slå vedkommende, der angriber, ihjel.

Efter Haarder-kritik: Vi er den eneste opposition

Vil være synligt

Thomas Rathsack fortæller desuden, at det sikkerhedsmæssige opbud typisk vil være stort. Sikkerhedsfolk vil dække ind og udgange ved at lave adgangskontroller, og derudover vil man bevogte de steder, ekstremisterne skal tale.

- Man gør det sådan, at man ikke kan komme tæt på dem, der skal tale, så der er en bufferzone omkring dem.

Haarder om ekstremister til Folkemødet: Det er misbrug

Selvom Folkemødets 'fader' Bertel Haarder håber, at politiet og efterretningstjenesten vil være usynlige, så kan han nok skyde en lang pil efter det ønske.

- Hvis man vælger have livvagter fra PET, der følger med, så vil man kunne se, at det er livvagter. De bevæger sig på en anden måde, har noget andet tøj på og har øresnegle i ørerne. Det er folk, der er uddannede og trænede til det job, og det vil man altid kunne se, siger Thomas Rathsack.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+