Annonce:
Annonce:

Jægersoldat på ny mission: 45 dage i den danske vildmark med sin ni-årige datter

Det er ingen tøsetur: Den tidligere patruljefører i Jægerkorpset og instruktør i TV2 programmet 'Korpset', Erik B. Jørgensen, viser sin lille datter den fantastiske natur i Danmark. De har tidligere været på lange ture i vildmarken i Finland, Norge og Sverige

Erik B. Jørgensen med datteren Karen. Foto: Rene Schütze
Erik B. Jørgensen med datteren Karen. Foto: Rene Schütze
Annonce:
Følg Samfund

Han står stille i lysningen mellem træerne og børster tænder.

Det lave telt er næsten skjult i det høje, fosforgrønne og saftige græs. Inde i teltet snorksover ni-årige Karen.

- Du skal op nu.

Den tidligere patruljefører i Jægerkorpset og instruktør i TV2 programmet 'Korpset', Erik B. Jørgensen, er kommet på noget af en mission. Han og datteren Karen er på en 45 dages tur rundt i den danske vildmark.

For som eventyreren fastslår:

- Der er masser af spændende eventyr i den danske natur. Man behøver ikke at rejse jorden rundt for at få gode natur-oplevelser.

Foto: Rene Schütze
Foto: Rene Schütze
 

På armen har Erik B. Jørgensen tatoveret sit motto: 'Eventyret starter i din baghave.'

Tidligt op for at se bævere
Denne tidlige morgen går eventyret nu mest ud på at få halet Karen ud af den lune sovepose.

Både fugle og dyreliv studeres intenst på den lange tur. Foto: Rene Schütze
Både fugle og dyreliv studeres intenst på den lange tur. Foto: Rene Schütze
 

Annonce:

- Far vækkede mig klokken halv fire i morges. Så skulle vi ud at se på bævere nede ved søen. Vi så nu ikke nogen. Men vi har fundet en stor dæmning, de har bygget, fortæller Karen, mens farmand laver morgenmad over den lille primus inde i teltet.

KENDT SOM INSTRUKTØR I TV2-PROGRAMMET 'KORPSET'

Erik B. Jørgensen er 42 år og først og fremmest kendt som instruktør i det populære TV2-program 'Korpset.'

Erik B. Jørgensen var i en årrække patruljefører i Jægerkorpset og udsendt til blandt andet Afghanistan og Irak. Han har tidligere været i Sirius patruljen i Grønland.

Han er i dag medlem af Eventyrernes Klub, og han har blandt andet krydset indlandsisen fem gange og vandret alene tværs over Alaska. Han har også sejlet Danmark og Skandinavien rundt i kajak.

Erik B. Jørgensen bor med sin kæreste i Lyngby og lever af at holde foredrag, lave team-building kurser og skrive bøger om sine eventyr.

 

Far og datter er vant til at være på længere udflugter ude i naturen.

- Men det er første gang, at vi er på en større tur i Danmark, fortæller Erik B. Jørgensen, mens han begynder at pakke lejren i Klosterhede Plantage ned.

Jørgensens fortid i Jægerkorpset fornægter sig ikke. Alt pakkes og foldes møjsommeligt, så det fylder mindst muligt, og anbringes på faste pladser i rygsækken.

- Min rygsæk vejer omkring 30-35 kilo. Karen bærer på godt seks kilo.

Foto: Rene Schütze
Foto: Rene Schütze
 

Erik B. Jørgensen blev skilt fra Karens mor for fem år siden.

Annonce:

- Jeg bor i Lyngby, og Karen bor på Fyn. Ved at være sammen i naturen på lange ture, får vi en masse kvalitetstid. Der er nærvær, og vi skal ikke nå noget. Bagefter har vi også en reference-ramme til det, vi har oplevet sammen. Vi kan for eksempel tale om de kronhjorte, som vi så på turen, eller noget andet, som har optaget os undervejs.

Svært at blive far
Den gamle jægersoldat lægger ikke skjul, at det for ni år siden var svært for ham at blive far.

- Karen var jo lille og ligeglad med mig. Jeg havde svært ved at finde min rolle. Men ude i naturen har jeg roen og færdighederne. Her kunne vi have et godt far-datter forhold. Min passion er naturen, og man kan selvfølgelig godt sige, at det er på mine betingelser, vi mødes herude. Men hvis jeg skulle til at opfinde noget nyt at være sammen med Karen om, så ville det blive en dårligere oplevelse for hende, fastslår Erik B. Jørgensen.

Kortet studeres grundigt inden afgang. Foto: Rene Schütze
Kortet studeres grundigt inden afgang. Foto: Rene Schütze
 

Den 42-årige eventyrer fortæller også, at han ofte får megen ros for at have taget Karen med på disse ture, siden hun var knap fire år.

Dengang var far og datter på kano-tur i 45 dage i Finland og Norge.

Annonce:

- Jeg havde aldrig passet Karen i 24 timer selv. Og nu ville jeg på kano-tur med hende alene. Vi havde en fantastisk tur sammen. Men mens jeg fik ros, så fik Karens mor vrede tilkendegivelser fra folk, som ikke kunne forstå, at hun lod os gøre det. Karens mor har siden sagt, at hun på ingen måde vil stå i vejen for vores udflugter. Hun kan jo se, hvor stor glæde, vi har af dem, og hvor meget de betyder.

GODE RÅD TIL FORÆLDRE

- Hvilke råd har du til forældre, som gerne vil gøre noget lignende med deres børn?

- Først og fremmest behøver man jo ikke at gøre det, jeg gør. Man skal se på sig selv og ikke på andre. Om man tager ungerne med ud at køre lastbil - eller noget helt andet - er helt ligegyldigt. 

Ellers er mit mantra: Gør en ting ad gangen.

- Alt for ofte forcerer de voksne tingene. Det er meget bedre at bygge det hele langsomt op og få en færdighed, før man går videre til den næste. Start for eksempel med at gå en tur i naturen. Hvis det er sjovt, så tag i et af de mange shelters og overnat der en enkelt nat. Tag rugbrød med, hvis man ikke kan overskue at lave mad på bål. Ellers er det jo altid godt at lave cocktailpølser eller snobrød på bålet.

Hvis ungerne er bange for at sove ude i naturen, så begynd med at slå teltet op i haven. Men lad være med at ville det hele på en gang, så er der for meget, som kan gå galt og ødelægge oplevelsen, siger Erik B. Jørgensen.

Det skal ikke være en lidelse
På turen har far og datter deres Iphones og iPads med.

- Bøger er for tunge og batterierne sætter en naturlig begrænsning for, hvor meget de kan bruges. Jeg synes, at det er OK, at vi kan se en film i teltet. Det skal jo heller ikke være en lidelse at være på tur, fastslår den gamle jægersoldat.

Et af formålene med denne udflugt i Danmark er netop at vise, at der også er masser af smuk og uberørt natur her i landet.

Masser af vildmark i Danmark
- Vi har masser af vildmark i Danmark. Det er naturligvis ikke som i Alaska, hvor man kan være helt alene i meget lang tid. Der er nogle, som drømmer sig væk flere år frem i tiden. Så skal de absolut på det store udenlandske eventyr. Men det er jo slet ikke sikkert, at det sker. For der kan ske meget på to år. Hvorfor så ikke tage på de skønne danske mikro-eventyr, spørger Erik B. Jørgensen.

Far og datter har håbet, at de vil se bævere. Indtil nu er det ikke lykkedes. Men der er masser af spor efter dyrene. Foto: Rene Schütze
Far og datter har håbet, at de vil se bævere. Indtil nu er det ikke lykkedes. Men der er masser af spor efter dyrene. Foto: Rene Schütze
 

De to rygsække er pakket og spændt fast på ryggen. Vandre-stavene er fundet frem, og den planlagte strækning ned mod Ulfborg i syd kan begynde ad den støvede grusvej i plantagen.

Det er en vandretur på 9-11 kilometer.

Far og datter vandrer omkring 9-11 kilometer om dagen. Men det er ikke så afgørende, om vi når det. Der skal også være plads til sjov og leg undervejs, siger den gamle jægerkorpssoldat.
Far og datter vandrer omkring 9-11 kilometer om dagen. Men det er ikke så afgørende, om vi når det. Der skal også være plads til sjov og leg undervejs, siger den gamle jægerkorpssoldat.
 

Annonce:

- Det er hårdt at vandre med oppakning. Så jeg sørger for at lægge små hvil ind. Vi går på fotosafari og fotograferer dyr og blomster. Eller også konkurrerer vi om, hvem der kan balancere længst med en vandrestav på fingrene. 

- Karen, savner du aldrig din mor eller kammerater, når du er på tur ?

- Jo, nogle gange gør jeg. Men jeg har både min iPad og min iPhone med. Så skriver jeg en besked til dem. Men jeg synes, det er spændende at være herude og se de mange dyr. Forleden så jeg en skarnbasse - og far vidste ikke en gang, hvad den hed.

Så jeg kan også lære ham noget, griner den unge dame.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Har dansk spiontjeneste ofret sin mand?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: