James 'gyldne arm' har reddet 2,4 millioner baby-liv: Nu er det slut

James Harrison må have overordentlig god samvittighed. Han har reddet millioner af babyers liv. - Jeg græder næsten bare ved tanken om det

Manden med 'den gyldne arm'. Foto: Tara Delia / Australian Red Cross Blood Service
Manden med 'den gyldne arm'. Foto: Tara Delia / Australian Red Cross Blood Service

81-årige James Harrison fra Australien har givet sin sidste bloddonation.

I knap 60 år har han ellers doneret sit yderst sjældne blod mindst en gang om ugen. Blod, der efter sigende, har været med til at redde mere end 2,4 millioner babyers liv.

Det skriver flere medier blandt andet New York Times og Washington Post.

Livslang frygt for nåle
Som 14-årig gennemgik Harrison en gennemgribende operation, der var skyld i, at han var nødsaget til at modtage adskillige donationer af blod, for at kunne overleve.

- Min far fortalte mig, at jeg fik 13 portioner. Mit liv var blevet reddet af en masse fremmede mennesker, sagde han tilbage i 2015 til CNN.

Til trods for en livslang nåleskræk, betød det også, at James i sit voksne liv besluttede sig for at donere sit eget blod væk.

Det 'gyldne' blod
I mellemtiden havde australske læger i 60'erne svært ved at opklare, hvorfor adskillige australske fødsler endte som ufrivillige aborter, dødsfødsler eller hjerneskadede babyer.

Årsagen viste sig at være blodsygdommen 'hæmolytisk sygdom'.

Lægerne erfarede kort tid efter, at Harrisons blod kunne bruges til at forhindre sygdommen - hvilket betød, at han i de følgende år, blev kendt som 'manden med den gyldne arm'.

Samfund Flertal i Folketinget vil lade bøsser donere blod

Nu er det slut
I alt har Harrison givet 1173 donationer - 1163 fra sin højre arm og ti fra sin venstre - og har på den måde været med til at producere tre millioner doser af den livreddende medicin Anti-D.

- Alle portioner af Anti-D som Australien nogensinde har produceret, har James i sig, siger Robyn Barlow, der er er koordinator for hele programmet bag antistoffet. Det var også ham, der dengang rekrutterede James Harrison til formålet.

- Han har reddet millioner af babyers liv. Jeg græder næsten bare ved tanken om det.

Fredag gav James så sin sidste bloddonation.

- Det er en sørgelig dag for mig, og hvis lægerne havde tilladt det, var jeg også blevet ved, siger han.

The Red Cross Blood Service har siden 1964 behandlet data for fødsler i Australien.

De anslår, at Harrison har forhindret 2,4 millioner dødsfald.

20 kommentarer
Vis kommentarer