'Januarbørn' er dygtigere end 'decemberbørn' i skolen

Ny dansk undersøgelse viser, at skoleelever der er født i januar, klarer sig bedre end dem, der er født i december

Om børn starter i skole når de er fem et halvt eller seks et halvt år, kan have stor betydning. (Foto: Christian Klindt Sølbeck, Polfoto)
Om børn starter i skole når de er fem et halvt eller seks et halvt år, kan have stor betydning. (Foto: Christian Klindt Sølbeck, Polfoto)

De fleste danskere sender deres barn i skole i det år, barnet fylder seks år. Det betyder, at børn der er født i januar er seks et halvt år gamle, når de begynder i skole om sommeren, mens de børn, der er født i december blot et fem et halvt år gamle, når de begynder.

Dermed er der næsten et års forskel på børnene, der begynder i samme skoleklasse.

Og denne forskel har en stor betydning, tyder resultaterne fra en ny, dansk undersøgelse på.

- De børn, der er ældre ved skolestart, fordi de er født i starten af året, klarer sig signifikant bedre i de nationale tests i de mindre klassetrin, siger Hans Henrik Sievertsen, der er forfatteren bag undersøgelsen 'En god start - Betydningen af alder ved skolestart', som er udkommet i dag til SFI.

Tests påviser forskel

Han uddyber til Ekstra Bladet, at der er tale om matematiktests for henholdsvis 3. og 6. klasses elever, hvor børnenes resultater sammenlignes på baggrund af deres fødselsdage.

Derudover bliver en række spørgsmål omkring børnenes adfærd besvaret, når de er syv og 11 år gamle.

- De resultater viste, at børn født i januar er mindre hyperaktive og dermed mere rolige end børn, der er født i december, siger Hans Henrik Sievertsen.

Han påpeger dog, at fordelene ved at være født i januar frem for december udviskes, når barnet går i 4. klasse. Dog viser forskning fra Norge og Sverige, at børn født i januar oftere har en længere uddannelse end børn, som er født i december.

Samfund Danske elever er gode til it - men har meget at lære

Med undersøgelsens resultater in mente mener Hans Henrik Sievertsen derfor, at det kan være en god idé at tænke en ekstra gang over, hvornår ens barn skal begynde i skole. Man kan dog få sparring flere steder fra:

- Forældrene tager typisk beslutningen i samarbejde med børnehavepædagoger, og det kræver faktisk en del papirarbejde, siger han.

Som det er nu i Danmark, venter omkring 10-15 procent af en årgang et år med at starte i skole. Det er i højere grad drengene end pigerne, der begynder senere.

Samfund Elever lærer mest af den gammeldags lærer