Japan fanger 333 hvaler og kalder det forskning

Det er forbudt at fange vågehvaler, men Japan har alligevel fanget 333 ved at bruge smuthul i lovgivningen

Billedet her er et arkivfoto fra 2014. Det er altså ikke fra Japan og de aktuelle hvalfangster. Hvalerne på billedet er også vågehvaler (Foto: AP)
Billedet her er et arkivfoto fra 2014. Det er altså ikke fra Japan og de aktuelle hvalfangster. Hvalerne på billedet er også vågehvaler (Foto: AP)
Følg Samfund

Japanske hvalfangere vendte tilbage til fastlandet torsdag efter en fire måneder lang hvaljagt i Antarktis, der endte med et udbytte på 333 vågehvaler.

Der er sat et verdensomspændende stop for at fange hvaler af alle slags siden 1986. De er truede i verdenshavene.

Men der er en måde, hvorpå man kan smyge sig uden om lovgivningen. Hvis man dræber hvaler med henblik på videnskaben og forskning, er det lovligt.

Og Japan er ikke af samme opfattelse som resten af verden, når det kommer til truslen af hvalers eksistens. De mener, at det er på tide, at forbuddet ophæves, fordi der er tilstrækkeligt med hvaler i havene.

De 333 hvaler bliver af de japanske myndigheder over for verdenssamfundet derfor kaldt for en videnskabelig undersøgelse med henblik på at bevise, at der altså er nok hvaler til, at man kan begynde at fange dem igen i kommercielt i øjemed.

Japan gør dog ikke nogen hemmelighed ud af, at man har en forkærlighed for at spise hvalkød, der ofte ender på de japanske familiers middagsborde og i skolebørns madpakker.

Under sæsonen sidste år blev der fanget 251 vågehvaler. Året før var der tale om 103.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+