Japans Abe sender gave til kontroversielt krigsmonument

I forbindelse med 70-året for nederlag i Anden Verdenskrig kritiseres Japans premierminister fra flere sider

Den japanske premierminister, Shinzo Abe, har sendt en rituel offergave til det kontroversielle krigsmonument Yasukuni.

Det sker på dagen, hvor man markerer 70-året for Japans nederlag i Anden Verdenskrig.

Samtidig får Abe kritik af både Kina og Sydkorea og for sin håndtering af den ømtålelige tid i japansk historie, og også Japans kejser synes at prikke til premierministeren.

Offergaven kan komme til at vække mere vrede i Beijing og Seoul. Her betragtes monumentet som et symbol på Japans brutale krigsforbrydelser.

Fredag undskyldte Abe for Japans forbrydelser under krigen, men den undskyldning er hverken Kina eller Sydkorea tilfredse med.

Uden at gå i detaljer siger Sydkoreas præsident, Park Geun-Hye, at Abes tale indeholdt en del "beklagelige indslag". Præsidenten håber, at Japan fremover vil gøre mere for at få løst problemer relateret til udnyttelsen af piger og kvinder på militærbordeller under Anden Verdenskrig.

Kina benytter markeringen til blandt andet at opfordre Japan til at komme med en dybfølt undskyldning til de lande, der led under den japanske militærmagt.

Medier i Kina mener, at Abes tale "ikke er noget at være stolt af".

Skarpest er kritikken fra Nordkorea, som Japan ikke har noget diplomatisk samarbejde med. Nordkoreanerne fordømmer Abes tale og kalder den et forsøg på "at skjule landets forbryderiske fortid".

Omvendt har USA fra officielt hold rost talen.

Akihito, Japans kejser, har lørdag fremført det, der tolkes som en indirekte kritik af den konservative premierminister.

Akihito udtrykte "dyb anger" over Japans rolle i Anden Verdenskrig, og det har han ifølge lokale medier ikke gjort tidligere på en årsdag for nederlaget.

Det var Akihitos far, Hirohito, der erkendte Japans nederlag under krigen i 1945.

12 kommentarer
Vis kommentarer