- Jeg frygter grillbaren ikke åbner igen

Regeringen har lukket Erik Nihøjs grillbar i Haslev, men kompenserer langtfra alle hans økonomiske tab

Normalt syder bøffer på panden, og pølser i svøb holder varmen på lavt blus bag glasmontren på disken, mens Erik Nihøj har travlt med at servicere sine sultne gæster.

Den 55-årige dataspecialist, der forlod it-branchen efter 30 år, fordi han var træt af at se ind i en skærm, åbnede grillbaren i sjællandske Haslev for tre og et halvt år siden for at få et frisk pust, men i dag er drømmen bristet.

Grillen er iskold, og stole står stablet på bordene som et alarmerende vidnesbyrd på, at coronakrisen for alvor har ramt de små selvstændige.

Normalt syder bøffer på panden, og pølser i svøb holder varmen under lavt blus bag glasmontren på disken, mens Erik Nihøj har travlt med at servicere sine sultne gæster. Foto: Lars Poulsen
Normalt syder bøffer på panden, og pølser i svøb holder varmen under lavt blus bag glasmontren på disken, mens Erik Nihøj har travlt med at servicere sine sultne gæster. Foto: Lars Poulsen
 

Siden Mette Frederiksen 11. marts påbød alle storcentre, restauranter, værtshuse, frisører og en række specialbutikker at holde lukket, har Erik Nihøj i gennemsnit mistet 6000 kroner i omsætning, hver dag han har måttet holde lukket.

Hvis statsministeren ikke forlænger påbuddet yderlige, anslår Erik Nihøj dermed, at han har mistet i 180.000 kroner i tabt omsætning i perioden 11. marts til 13. april.

Indtil for nylig langede Erik Nihøj selv pølser, burgere og pommes frittes over disken i sin grillbar i Haslev. Foto: Lars Poulsen
Indtil for nylig langede Erik Nihøj selv pølser, burgere og pommes frittes over disken i sin grillbar i Haslev. Foto: Lars Poulsen

Alligevel kompenserer regeringen langtfra alle hans økonomiske tab.

Der er endnu ikke åbnet for ansøgning om støtte til selvstændige - maksimalt 23.000 skattepligtige støttekroner om måneden - eller kompensation for faste udgifter, der i Erik Nihøjs tilfælde ser ud til at blive dækket 100 procent i perioden, han har måttet holde lukket, hvilket svarer til 19.000 kroner.

Regeringens påbud om nedlukning ændrer dog ikke ved, at Erik Nihøj stadig skal betale sine regninger på onsdag, hvor det igen bliver den første i måneden.

- Jeg troede, at jeg var reddet, fordi politikerne stod højt og flot på pressemødet og fortalte, at vi får dækket alle vores tab, men det, finder jeg så ud af, er en sandhed med visse modifikationer, siger han.

Corona har ændret vores liv

 

Uforholdsmæssig hårdt ramt

Navn: Jennifer Codera Toft.

Alder: 40.

Job: Tilkaldevikar på hotel.

Status: Hjemsendt uden løn.

 

Jennifer Codera Toft er kommet i en vanskelig knibe, efter hun for to uger siden blev hjemsendt fra sit job på et hotel i Odder uden løn.

 

Hun bliver ikke dækket af regeringens lønkompensation.

 

Den 40-årige filippinsk-fødte kom til Danmark på grund af kærlighed og er lykkelig gift med en dansk mand, men da hun er i landet på en midlertidig opholdstilladelse, kan hun ikke få offentlig forsørgelse.

 

Jennifer Codera Toft mener derfor, at hun og hendes familie bliver uforholdsmæssigt hårdt ramt i coronakrisen.

 

- Jeg har det meget skidt over det på grund af vores økonomiske situation, som ikke har det så godt.

 

- Jeg forstår godt, at hotellet er presset, men hvis bare vi kunne få lidt hjælp af politikernes hjælpepakke, ville det gøre en stor forskel, siger hun.

 

Jeg er bekymret

Navn: Amet Farizi.

Alder: 47.

Job: Selvstændig pizzabager.

Status: Næsten ingen kunder.

 

Dagen efter Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, stoppede Amet Farizis kunder med at købe pizza hos deres lokale pizzabager i Rødovre.

 

Makedonierens omsætning faldt fra omkring 5000 kroner om dagen til 500-1000 kroner, og dermed har pizzabageren overordentligt svært ved at skrabe nok sammen til at betale de faste udgifter for omkring 30.000 kroner.

 

- Jeg er bekymret, fordi jeg har to små børn - en på 14 og en på otte - og den lille på otte er bange for, at vi ikke får mad på bordet, så jeg må igen og igen fortælle hende, at vi nok skal klare den, siger han.

 

Ender på kontanthjælp

Navn: Brian Olsen.

Alder: 32.

Job: Klargøringsmedarbejder

i Atea.

Status: Fyret uden dagpenge.

 

Brian Olsen stod til at få en fast stilling hos it-virksomheden Atea, hvor han de seneste måneder på en tidsbegrænset kontrakt har klargjort pc’er, inden de bliver sendt ud til kommuner.

 

I sidste uge fik han sparket som følge af coronakrisens negative indvirken på it-gigantens forretningsmodel.

 

Dermed er han gået fra at have kurs mod sikkerhed til det stik modsatte. Han mangler to måneder, før han har optjent ret til dagpenge og ender i stedet på kontanthjælp.

 

- Jeg mister 10.000 kroner om måneden. Det er huslejen, som ryger der. Det kommer til at kradse med hensyn til faste udgifter.

 

- Jeg har en bedre halvdel derhjemme, der er på sygedagpenge, og så har vi en knægt på fem og en datter på halvandet, så det kommer til at kunne mærkes, siger han.

 

Får en stor fuckfinger

Navn: Nick Niess.

Alder: 44.

Job: Selvstændig

erhvervsdykker.

Status: Ingen kunder og uden ret til dagpenge.

 

Erhvervsdykkeren mister en af sine første store kunder som selvstændig.

 

Da grænsebommene gik ned, og lufthavne lukkede kloden over, forsvandt Nick Niess’ indtægt på 200.000 kroner.

 

Netop i disse dage skulle den 44-årige erhvervsdykker og såkaldt ROV-pilot være fløjet til USA for at trække et lyslederkabel for Google langs bunden af Atlanterhavet fra USA til Frankrig.

 

Frem til slutningen af februar var Nick Niess lønmodtager.

 

Han kan derfor ikke få økonomisk coronastøtte af staten som selvstændig, fordi hans virksomhed er nyopstartet og ikke kan dokumentere et overskud på 15.000 kroner om måneden.

 

- Jeg synes, at jeg får en stor fuckfinger, og engang på den anden side er jeg med at betale til alle andre, der får hjælp, siger han.

 

Har taget job i Føtex

Navn: Nick Randall Hansen.

Alder: 48.

Job: Selvstændig

med cateringfirma.

Status: Tom ordrebog.

 

Da regeringen vedtog forsamlingsforbuddet, forduftede Nick Randall Hansens kunder med et fingerknips.

 

Han driver sin egen virksomhed fra Vordingborg, hvor han laver mad til konfirmationer, fester og bryllupper fra sit eget køkken eller ude ved selskaberne.

 

- Jeg havde omkring 1500 kuverter, som jeg skulle have levet af over sommeren. De er røget alle sammen.

 

- Jeg spurgte mig selv, hvad jeg så gør, så jeg er blevet vikar i Føtex, hvor jeg stiller varer op, men der er ikke noget sikkerhed for stillingen, for jeg ved ikke, om der er noget job i morgen, siger han.

 

Hardcore business

Navn: Helle Lützhøft-Bendtsen.

Alder: 43.

Job: Indkøber for storkøkkenleverandør

Status: Fyret.

 

Helle Lützhøft-Bendtsen fik fyreseddelen tidligere på ugen efter at have arbejdet i to og et halvt år for et mellemstort firma, der leverer køkkenredskaber til blandt andet restauranter og hospitaler.

 

Hun bliver ikke ramt på pengepungen, da hun ’kan leve i en papkasse, hvis det skulle blive nødvendigt’, som hun udtrykker det og kan godt forstå, at hendes arbejdsgiver måtte fyre hende, efter firmaet gik 75 procent ned i omsætning som følge af regeringens tiltag.

 

- Det er hardcore business. Jeg har siddet på begge sider på bordet, og når man har ansvar for firma, skal man være klar til at tage svære beslutninger såsom at fyre ansatte, siger Helle Lützhøft-Bendtsen.

Tomme løfter
Uden omsætning eller kompensation afviser Erik Nihøj, at han kan gøre brug af regeringens lønkompensation til de fem deltidsansatte, da han stadig skal betale minimum ti procent af deres løn med den indtægt, han ikke kan få ind, mens han skal holde lukket.

Muligheden for udskydelse af moms er ifølge Erik Nihøj en gratis omgang for regeringen, da han ikke har nogen omsætning at betale moms af.

Erik Nihøj frygter også at stå med en ekstra revisorregning på anslåede 3000 kroner, fordi han med en revisor skal dokumentere sine tab over for Erhvervsstyrelsen, når han ansøger om kompensation. Foto: Lars Poulsen
Erik Nihøj frygter også at stå med en ekstra revisorregning på anslåede 3000 kroner, fordi han med en revisor skal dokumentere sine tab over for Erhvervsstyrelsen, når han ansøger om kompensation. Foto: Lars Poulsen

Erik Nihøj mener, at regeringen spiser de små selvstændige af med tomme løfter.

- Jeg frygter, at grillbaren ikke åbner igen. I det 2019-regnskab, jeg afleverer på mandag, har jeg et overskud på 150.000 kroner, men jeg ved ikke, hvordan 2020-regnskabet kommer til at se ud.

- Inden krisen havde vi en vækst på op mod 20 procent, men det forspring er allerede spist op på den her uge, siger Erik Nihøj.

Minister: Ingen krise uden skrammer

Ekstra Bladet har spurgt erhvervsminister Simon Kollerup, hvorfor Erik Nihøj ikke skal have dækket sine tab, når han regeringen giver ham påbud mod at holde åbent.

I et skriftligt svar udtaler han:

'Det gør altid ondt at høre om, hvordan corona-udbruddet ikke bare rammer folk på helbredet, men også på deres levebrød. I løbet af de seneste uger har vi lavet hjælpepakker for et trecifret milliardbeløb med det formål, at virksomhederne holder igen med fyresedlerne, og så de små erhvervsdrivende kan få en hjælpende hånd. Både så lønmodtagerne ikke mister deres arbejde, men også for sikre at virksomhederne har medarbejdere, når de skal i gang igen efter corona'.

'Vi kan allerede nu se, at der er mere end 10.000 virksomheder, der har søgt lønkompensation for deres hjemsendte medarbejdere. Så heldigvis gør det en forskel. Men vi må også være ærlige om, at vi desværre ikke kan komme igennem sådan en krise uden skrammer. Nogle virksomheder vil dreje nøglen om, og nogle lønmodtagere og selvstændige vil miste deres job. Vores mål er, at det bliver så få som muligt'.