'Jeg mødte det stivnede rådyr'

En del af mystikken om det stivnede rådyr er opklaret. Skoventreprenør Tommi Poulsen tog sig af dyret og aflivede det

Her er billedet, hvor Tommi Poulsen nærmer sig rådyret. Det skabte i første omgang stor mystisk, men skoventrepenøren er ikke i tvivl om, at dyret var sygt (Foto: privat)
Her er billedet, hvor Tommi Poulsen nærmer sig rådyret. Det skabte i første omgang stor mystisk, men skoventrepenøren er ikke i tvivl om, at dyret var sygt (Foto: privat)
Følg Samfund

Et billede af et levende rådyr, der stod stivnet på en mark, skabte stor mystik.

Spørgsmålene om årsagen til rådyrets tilstand piblede frem, lige så hurtigt som rådyr normalt farer væk, hvis de kommer for tæt på mennesker.

Var billedet ægte, stod den stivnet af skræk i marken, havde den en mystisk sygdom, eller legede den: Jeg er her slet ikke?

Ekstra Bladet har været i kontakt med den mand, der nærmede sig rådyret og tog sig af det. Skoventrepenør Tommi Poulsen. Og han fortæller, at der slet ikke var tale om en jagt.

- Jeg får et opkald fra godsejeren, der fortæller, at der står noget råvildt ude på marken uden at bevæge sig. Hvis der er frygt i sådanne dyr, så stikker de jo af, så jeg var ikke i tvivl om, at den fejlede noget.

- Da vi kommer derud, var der et eller andet fuldstændig galt. Den reagerede slet ikke. Den stod bare med hovedet mellem benene, og først da jeg rører den, så begynder den at bevæge sig lidt. Det var som om, at den sagde 'hvad fanden sker der?', siger Tommi Poulsen til Ekstra Bladet

Mystik: Rådyr stod stivnet på mark

Tommi Poulsen har netop været på veterinærkursus og vidste derfor, at det eneste rigtige var at aflive dyret.

- Jeg er helt sikker på, at jeg har befriet dyret fra et eller andet slemt, siger Tommi Poulsen

Efterfølgende valgte skoventreprenøren at indlevere dyret til undersøgelse hos DTU's afdeling for vildtsundhed.

Vildtkonsulent i Naturstyrelsen, Sandor Markus Hestbæk har ikke før oplevet lignende situationer med råvildt, som er ude af stand til at flytte sig. Men kender dog til episoder med råvildt, som har opført sig atypisk.

- Jeg har oplevet råvildt, som har været så stresset, at det har reageret meget uhensigtsmæssigt. Når det sker, hænger det ofte sammen med en skade på hjernen. Det kan eksempelvis være opstået under påkørsel i trafikken eller det kan være resultat af en påskydning, hvor dyret måske har fået et eller flere hagl skudt ind i hjerneregionen, siger han til netnatur.dk

Dyr kan også rammes af infektionssygdomme, som går på hjernen og ændrer deres adfærd. Eller der kan måske være tale om snyltere eller parasitter.

Mariann Chriél fra DTU Veterinærinstituttet i Frederiksberg mener, at hjernesvækkelse også kan være en forklaring på rådyrets adfærd.

- Vi ser det hos dyr, der er meget svækket på grund af sygdom eller ernæring, at de reagerer meget atypisk, da svækkelsen påvirker hjerneaktiviteten. Derfor er rådyrets adfærd, som der her berettes om, ikke helt usædvanlig, forklarer dyrlæge Mariann Chriél fra DTU Veterinærinstituttets afdeling for vildtsundhed.

Resultatet af undersøgelsen er endnu ikke klar.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?