Jelved fik patron med posten: Der er ikke noget at gøre

Kvindelige folketingsmedlemmer bliver jævnligt udsat for digital chikane. Marianne Jelved er en af dem, men ifølge hende, er der ikke noget at gøre ved det

Følg Samfund

Mord- og voldtægtstrusler, sexistiske udsagn og andre grove beskeder er hverdagskost for flere kvindelige politikere i Danmark.

Det fastslår en interviewundersøgelse, som Amnesty International og Kvinfo har lavet og udgivet i anledning af kvindernes internationale kampdag.

Der har i alt seks kvindelige folketingspolitikere fra forskellige partier fortalt om deres oplevelser med digital chikane. Flere af dem modtager jævnligt trusler om voldtægt eller drab.

Ikke noget at gøre
Marianne Jelved, der siden 1987 har siddet i Folketinget for Radikale Venstre, er en af kvinderne, der har udtalt sig til undersøgelsen.

- Jeg tror ikke, der er noget, man kan gøre. Jeg tror, man skal finde sin egen måde at håndtere det på, siger hun til Ekstra Bladet.

Hun har efter mange år i politik, udviklet sin egen måde at håndtere det på.

- Jeg prøver at svare folk så pænt som muligt, måske kan man få dem til at forstå, at verden er langt mere nuanceret.

En stor ændring
Hun fortæller, at der, mens hun har siddet i Folketinget, er sket en stor ændring i tonen.

- Der er ingen tvivl om, at sociale medier har ændret sig rigtig meget på det her område, siger hun.

Hun har valgt at tage nogle forholdsregler på de sociale medier.

- Jeg har været nødt til at lukke min Facebook-profil, så folk ikke kan ansøge mig. Før det fik jeg flere tusind anmodninger.

Grove vendinger
I interviewundersøgelsen fortæller Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten, at hun fik den første voldtægtstrussel som 18-årig.

- Jeg syntes, det var langt mere ubehageligt for 10 til 15 år siden, end jeg gør i dag. Det er jo fordi, jeg har fået hård hud af at være i det i mange år, siger hun.

Hun fortæller også, at det ofte er beskeder med kønsspecifikke skældsord, hun modtager.

Det har Marianne Jelved også været ude for.

- Jeg modtager da beskeder, hvor der står 'din grove sæk' og det er klart mest mænd, der skriver de slemme ting, siger hun.

Patron med posten
Det værste, Marianne Jelved har været ude for, var, da hun modtog en patron med posten sammen med en seddel, hvor der stod, at hun var en landsforræder.

- Det var ubehageligt, siger hun og fortæller også, at hun modtager flest ubehagelige beskeder, når hun udtaler sig i forbindelse med udlændingepolitik.

Vil ikke lade sig påvirke
Nogle af kvinderne i undersøgelsen udtaler, at de nogle gange fravælger en debat, fordi de frygter at bliver chikaneret efterfølgende.

Det har Marianne Jelved dog aldrig gjort.

- Jeg kunne aldrig drømme om, at holde mine meninger væk i en valgkamp, fordi jeg var bange for følgerne, understreger hun.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind