Jens' hund går i panik: - Hjem-Is bryder loven igen og igen

GÅ HJEM-IS: - Vores hund går i panik, når klokken fra Hjem-Is bil ringer og laver ulovlig larm, siger Jens Fahrendorf fra Ikast

Jens' hund går i panik: - Hjem-Is bryder loven igen og igen

Går Jens i for små sko? Se hans svar her

Branchen for salg af is gnider sig sandsynligvis i hænderne over den rekordvarme og solrige sommer, som må formodes at skabe markant mersalg på alle niveauer. Således også fra de mange Hjem-Is biler, som i disse uger og måneder opsøger danskerne på deres bopæl med kolde lækkerbidskener.

Men mens især børnene jubler i sommervarmen over lyden af en bil fyldt med is i alle afskygninger, så er stemningen anderledes trykket hos Jens Fahrendorf i Ikast. Den pensionerede civiløkonom har klaget til både Færdselsstyrelsen og Midt- og Vestjyllands Politi, fordi hans og hustruen Grethes irske setter, Tilde på ni år, går i panik og i angst løber væk eller gemmer sig bag en sofa, hver gang klokken fra Hjem-Is biler bimler i et nærliggende lyskryds eller på vejen ved ægteparrets parcelhus.

Jens Fahrendorf mener ikke, at det er i orden i et retssamfund, at politiet ikke mere målrettet forsøger at komme en lovovertrædelse som larmende klokker fra Hjem-Is biler til livs. Foto Anita Graversen
Jens Fahrendorf mener ikke, at det er i orden i et retssamfund, at politiet ikke mere målrettet forsøger at komme en lovovertrædelse som larmende klokker fra Hjem-Is biler til livs. Foto Anita Graversen
 

- Chaufførerne hos Hjem-Is biler bryder loven igen og igen, og det vil vi ikke blive ved med at finde os i, siger Jens Fahrendorf til Ekstra Bladet.

Den 66-årige hundeejer bygger sin kritik på, at det ifølge Færdselsstyrelsen er en overtrædelse af færdselslovens paragraf 32 om signaler og tegn at ringe med klokken, mens Hjem-Is bilen kører og er i bevægelse. Klokken må kun benyttes, når Hjem-Is bilen holder stille på et sted, hvorfra det i forvejen er annonceret, at der vil være salg fra bilen.

- Jeg mener ikke, at det er i orden at opbygge og drive en virksomhed, hvor en væsentlig del af forretningsgrundlaget er at bryde loven, siger Jens Fahrendorf med henvisning til, at mange - om ikke alle - Hjem-Is biler konsekvent overtræder færdselslovens paragraf 32 ved at ringe med klokken, også når bilerne kører til og fra salgsstederne.

Ikke i orden i et retssamfund

Sagen bliver ikke bedre af, at Jens Fahrendorf bor tæt på lyskryds, som passéres dagligt af mange Hjem-Is biler på vej til og fra deres salgsruter. Ifølge Jens Fahrendorf ringer de fleste af Hjem-Is bilerne med klokken, både når de bremser og sætter i gang i lyskrydset.

Ud over Færdselsstyrelsen har Jens Fahrendorf også været i kontakt med Midt- og Vestjyllands Politi. Herfra bekræfter politikommissær og sektionsleder for operativ færdsel, Jesper Brøndum, Færdselsstyrelsens konklusion om, at Hjem-Is bilerne overtræder loven, og at det er politiets opgave at kontrollere virksomhedens biler på vejene.

Jesper Brøndum påpeger i et skriftligt svar til Jens Fahrendorf, som Ekstra Bladet har en kopi af, at 'politiet har mange opgaver i det daglige og skriver de ulovligheder, vi støder på ude i trafikken. Vi er også opmærksomme på denne type sager (med klokkerne på Hjem-Is bilerne) og behandler dem på samme måde som eksempelvis unødig brug af horn, røg og støj til ulempe og andre lignende bødesager'.

Jens Fahrendorf har flere gange videofilmet, hvad han kalder 'klare ulovligheder' med Hjem-Is bilerne. Men det er hans lige så klare opfattelse, at politiet ikke gider gøre noget ved lovovertrædelserne ved at udskrive en bøde på 1.000 kroner.

- Det synes jeg ikke er i orden i et retssamfund som vores, siger Jens Fahrendorf.

Små sko

Jesper Brøndum, Midt- og Vestjyllands Politi, erkender delvist i sit svar til Jens Fahrendorf, at politiet ser igennem fingre med Hjem-Is bilerne.

'Færdselspolitiet kører ikke målrettet på disse sager, vi har i øjeblikket fokus på spiritus og uopmærksomhed i trafikken', skriver Jesper Brøndum og fortsætter senere i sit svar:

'Herfra har vi ikke i sinde at rette henvendelse til Hjem-Is, idet det er chaufførernes ansvar at føre køretøjerne på lovlig vis, og det er også dem, vi kan udstede en eventuel bøde til. Bødestørrelsen (1.000 kr.) er den mindste i færdselsloven for førere af motorkøretøjer, og vi kan derfor ikke retfærdiggøre at bruge ekstraordinært megen tid på netop denne type forséelser i forhold til andre mere alvorlige'..

Den irske setter Tilde enten løber væk eller gemmer sig under et skrivebord som her eller en sofa, når hun hører klokken fra Hjem-Is bilen. Foto Anita Graversen
Den irske setter Tilde enten løber væk eller gemmer sig under et skrivebord som her eller en sofa, når hun hører klokken fra Hjem-Is bilen. Foto Anita Graversen
 

- Jens Fahrendorf, er det i virkeligheden ikke dig, der går i for små sko?

- Jeg forstår godt, hvis nogen umiddelbart tænker det om mig, men hvis de var i samme situation som os, tror jeg de ville forstå vores frustrationer. Hjem-Is bilerne er her normalt kun hver 14. dag, men nu er det flere gange om ugen og nogle dage flere gange.

***

Hjem-Is chef: Vi retter op på det

Administrerende direktør hos Hjem-Is, Torben Meng, eller en af hans ansatte har ifølge Jens Fahrendorf hidtil været umulig at få et svar fra trods flere henvendelser.

Tirsdag lykkedes det imidlertid Ekstra Bladet at komme i forbindelse med Torben Meng via en mobiltelefon.

- Vi lever af kundernes velvilje, og hvis de er utilfredse, tager vi det selvfølgelig alvorligt, siger Hjem-Is chefen til Ekstra Bladet fra sin feriedestination.

Torben Meng understreger, at Hjem-Is om nødvendigt altid indskærper over for sine chauffører, at de skal overholde love og retningslinier.

 

- Hvis nogen føler sig generet, er der kun to muligheder for os. Enten dæmper vi ringeriet med klokkerne, eller også lader vi helt være med at bruge dem i bestemte områder.

- Jeg vil følge op på sagen, når jeg kommer tilbage fra ferie, siger Torben Meng.

Hjem-Is A/S' hovedkvarter ligger i Aabenraa, mens salg og distribution i Danmark sker gennem selvstændige Hjem-Is forhandlere, som dækker hele landet med godt 100 Hjem-Is-biler. Virksomheden blev i 2017 købt og overtaget af Premier Is, der har hjemme i Thisted.