Jeppe Nybroes bror om kritik: Det er ærgerligt

Jacob Nybroe var med til at forhandle med kidnapperne, der sidste år holdt hans bror, Jeppe, fanget i Libanon. Nu forsvarer han broderens bog over for kritik fra DR-vært

Et år efter Jeppe Nybroe sad fanget som gidsel i grænseområdet mellem Libanon og Syrien, har han udgivet en bog - 'Kidnappet - i islamisternes fangehul' - om de fire uger, han var kidnappet.

Og det er ikke gået stille forbi. Især har en anmeldelse af bogen i Weekendavisen vakt opsigt. Her kommer DR-værten Adam Holm med en række kritikpunkter af Jeppe Nybroes bog. Han sætter faktisk direkte spørgsmålstegn ved mange af påstandene i bogen.

Det har vakt mange reaktioner i løbet af mandagen, og nu har Jeppe Nybroes bror, Jacob Nybroe, også sat sig ved tastaturet for at forsvare broderens bog.

- Hvis han havde læst bogen grundigt, havde han formentlig også fundet svar på en del af sine spekulationer. Fx står det at læse på side 95 øverst, hvorfor den danske ambassadør i Beirut øjeblikkeligt slår over i engelsk, da han hører Jeppes stemme; han kender på forhånd til, at Jeppe er savnet. Hvis Holm ikke orkede at læse om det, kunne han jo spørge ambassadøren, skriver Jacob Nybroe i et offentligt opslag på sin Facebook-profil.

Nybroe tager til genmæle: Kritik er uvederhæftig

Hvorfor solbrun?
DR-værten Adam Holms spørgsmål knytter sig blandt andet til det billede, der pryder bogen, og som er taget af gidseltagerne som et såkaldt proof of life - et bevis til omverdenen på, at et gidsel er i live.

Adam Holm spørger blandt andet: Hvorfor er Jeppe Nybroe så solbrun, hvis han har været indespærret i et fangehul i to uger og dagligt har fået tæsk.

Hvorfor er hans negle rene. Hvorfor er der i Nybroes øjne ikke tegn på søvnmangel og opkastninger, som der ellers fortælles om på det tidspunkt, hvor billedet skulle være taget? og hvorfor har Jeppe Nybroe armbåndsur på, når han tidligere har skrevet, at det blev taget fra ham?

Sår tvivl om gidsel-historie: Forlag raser over DR-vært

Spørgsmålene er særligt kontroversielle, fordi Nybroe tidligere, i 2007, blev afsløret i at have tilføjet lidt ekstra dramatik til en tv-reportage fra krigen i Irak, og med Adam Holms anmeldelse i Weekendavisen har spekulationerne føget i luften, ikke mindst på de sociale medier.

Til spørgsmålene svarer Jacob Nybroe blandt andet:

- Adam Holm, der har erfaring med teint, undrer sig også over, at Jeppe er solbrændt. Efter i årevis at have boet og levet i Mellemøsten vil farven ikke rigtig forlade ham. Han er også nu – i februar 2015 – noget mørkere end både Adam Holm og mig i skindtone, som det vist hedder. Det kan jeg privat godt ærgre mig over, for godt ser det ud. Men endnu mere kan det ærgre mig, at en profileret journalist som DR´s Adam Holm vil nedlade sig til, uden mandshjerte til rigtig at sige det, at efterlade indtrykket af, at Jeppe måske slet ikke har været kidnappet, skriver broderen til Jeppe Nybroe på sin Facebook-profil.

Var med til at forhandle med gidsler
Jeppe Nybroes gidseltagning blev først kendt blandt de fleste danskere, da han faktisk blev befriet. I de 28 dage havde familie og venner via Skype forsøgt at forhandle med gidseltagerne og finde nok penge til at stille dem tilfredse.

- Min familie og jeg sad i den anden ende af den Skypeforbindelse, der forbandt Jeppe og hans gidseltagere med Danmark. Nogle få gange med billedforbindelse. Det vi havde udsigt til, var nogle hætteklædte terrorister med våben, en betonvæg og et familiemedlem i opløsning. Det var ikke udpræget en ferie, vi var vidne til. Og at insinuere det, er slet og ret infamt, skriver Jacob Nybroe.

Broderen afslutter sin statusopdatering med at forklare, hvorfor Jeppe Nybroe ikke træder frem og mundtligt forklarer sig over for Adam Holm og resten af dem, som tvivler på hændelserne i bogens rigtighed.

- Han har det ikke godt. Heller ikke efter Weekendavisens offentliggørelse af Adam Holms private spekulationer. Han er ikke påvirket af, at Adam Holm ikke kunne lide bogen. Han er stærkt påvirket af mordforsøget på hans troværdighed og karakter, skriver Jacob Nybroe.

Anmelder: Ikke ude på at anklage
DR-værten, som står bag den meget omtalte anmeldelse, Adam Holm, siger til Ekstra Bladet, at han ikke har været ude på at fælde dom over eller anklage nogen med sin anmeldelse.

- Jeg betvivler på ingen måde, at Jeppe Nybroe har været tilbageholdt, og at han ikke har haft det godt den periode. Men jeg ville være en usaglig journalist, hvis jeg lod noget af det, der sprang mig i øjnene, passere, siger Adam Holm.

DR-værten understreger desuden, at han ikke kender Jeppe Nybroe personligt eller har en negativ opfattelse af ham.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær