Jesper tændte defekt raket: ’Jeg så et lys. Så hørte jeg at min kæreste skreg’

Jesper Iversen har et budskab, han gerne vil dele med alle andre. Han har selv lært det på den hårde måde, fortæller han

Sådan så Jesper Iversen ud allerede inden klokken havde slået midnat sidste nytår. Foto: Privat
Sådan så Jesper Iversen ud allerede inden klokken havde slået midnat sidste nytår. Foto: Privat

- Jeg kan ikke huske så meget. Jeg kan næsten kun huske panik.

Sådan siger 30-årige Jesper Iversen fra Slagelse, når han prøver at  huske tilbage til sin nytårsaften sidste år.

Jesper Iversen har altid elsket at ’lege’ med fyrværkeri, så nytårsaften har hvert eneste år været en stor fest for ham. Han har i hele sit voksenliv spenderet omkring 4-5000 kroner årligt på krudt og raketter, og han har ikke været bange for, at det skulle gå galt.

Tog chancen
Lige ind til sidste år. Der gik det nemlig galt. Jesper Iversen holdt nytår med en stor forsamling af mennesker, heriblandt en del børn. Ved 20-tiden, mellem måltiderne, ville Jesper lige ud for at sende en krysantemums-raket af sted. Kuglen på raketten var knækket, men Jesper valgte alligevel at tage chancen.

- Jeg var dum og nærig, så jeg tændte den. Men det var en såkaldt kortlunte, så den sprang med det samme, fortæller Jesper Iversen om den skæbnesvangre aften.

- Jeg så et lys. Så hørte jeg, at min kæreste skreg. Jeg lå og rodede rundt på jorden. Alt var helt hvidt, og min venstre hånd gjorde meget ondt. Jeg troede, at mine fingre var sprunget af. Der var fyldt med børn, og alle skreg.

Forbrændte hornhinder
Jespers venner og familie fik ham hurtigt med indenfor og fik forsikret ham om, at der ikke var sket noget alvorligt med hans hænder. Men han kunne fortsat ikke se noget, og han blev derfor hurtigt kørt på skadestuen. Her kiggede lægen på hans øjne, og heldigvis fik han den bedst tænkelige besked efter omstændighederne. Hans hornhinder var blevet forbrændt, men han ville få synet igen. Efter et par timer var smerten falmet, og da Jesper Iversen prøvede at lette på bandagen, kunne han igen se en smule farver.

Jesper Iversen er i dag kommet sig helt over sin oplevelse sidste nytårsaften. Men chokket sidder stadig i ham. Foto: Privat
Jesper Iversen er i dag kommet sig helt over sin oplevelse sidste nytårsaften. Men chokket sidder stadig i ham. Foto: Privat
 

- Det var på en måde først, da jeg var kommet hjem igen, at chokket ramte mig. Der var en raket, der sprang et sted i nærheden, og da jeg hørte braget, knækkede jeg bare helt sammen. Jeg kravlede grædende langs husmuren. Jeg var helt trøstesløs, siger den tidligere fyrværkeri-entusiast, der nu har sværget over for sig selv, at han aldrig nogensinde vil røre fyrværkeri igen.

- Det har jeg overholdt, og det bliver jeg ved med. Men forleden så jeg nogle billeder af mig selv i et album fra dengang, og så kom det over mig igen. Jeg kom i tanke om, at jeg gerne vil dele min oplevelse for at advare andre, siger Jesper Iversen.

Lad nu være!
- Mit budskab er faktisk bare: For guds skyld, lad nu være med at tænde raketten, hvis den er gået i stykker. Jeg har leget med fyrværkeri i mange år, både det lovlige og det ulovlige. Men pludselig går det altså stærkt. Det er så vigtigt, at man tænker sig om. Det har jeg og mine tre børn nu lært på den hårde måde.

198 kommentarer
Vis kommentarer