Jimmy laver is i kulden: Nogle gange har jeg istapper i skægget

Frosten har bidt sig fast - men 'Danmark' arbejder videre med både isklumper, skrald og post'

58-årige Jimmy Sørensen fra Esbjerg arbejder på det lokale isværk, hvor man producerer is til blandt andet de ti fiskekuttere, der holder fast til i Esbjerg Havn.
Foto: Christer Holte
58-årige Jimmy Sørensen fra Esbjerg arbejder på det lokale isværk, hvor man producerer is til blandt andet de ti fiskekuttere, der holder fast til i Esbjerg Havn. Foto: Christer Holte

- Om jeg kan holde kulden?

Ja, det går fint nok, griner Jimmy og sætter skovlen i en dynge is-klumper.

De sidste seks år har 58-årige Jimmy Sørensen fra Esbjerg arbejdet på det lokale isværk, hvor man producerer is til blandt andet de ti fiskekuttere, der holder fast til i Esbjerg Havn.

Der er denne morgen omkring minus seks grader.

Men på grund af den stride vind, som hyler og hujer gennem det vestjyske havne-område, føles minus-graderne som det dobbelt.

- Det er koldt i dag. Så længe vi står i læ herinde i den gamle autions-hal, så går det. Men udenfor er det slemt. Nogle gange er det nødvendigt at kravle op på taget af bygningen, fordi isen sætter sig fast på båndet. Deroppe er det rigtigt koldt. Ind imellem får jeg istapper i skægget, når jeg arbejder deroppe, beretter den hårdføre vestjyde.

Diskuterer med konen
Jimmy sørger for, at de store ismaskiner laver omkring 1,2 millioner kilo is om året.

Selv om han faktisk ikke har noget imod kulde-graderne, så vil han alligevel hellere arbejde, når det er behageligt varmt.

- Det kan jeg bedre lide. Vi har masser af private kunder om sommeren, som kommer og køber is til studenter- og havefester. Men man vænner sig til kulden. Du kan se, at jeg ikke har så meget tøj på nu. Jeg er vant til det.

Det største problem er faktisk, når jeg kommer hjem til konen efter arbejde. Hun vil have godt med varme på og ild i brændeovnen. Det føles alt for varmt for mig. Så det har vi lidt diskussioner om, fortæller Jimmy Sørensen.

Du skal bevæge dig
Også de kommende dage melder meteorologerne om iskoldt vejr i hele landet. Sne og fygning risikerer vi også.

Der er ikke megen varme i Lars Langveds lille skraldebil. Foto: Christer Holte
Der er ikke megen varme i Lars Langveds lille skraldebil. Foto: Christer Holte
 

Men det tager 49-årige Lars Langved med oprejst pande. Han arbejder for Esbjerg Kommune, og på Torvet i Esbjerg har Langved travlt med at feje og tømme skraldespande.

- Det gælder om at bevæge sig for at holde sig varm. Man skal i hvert tilfælde ikke stå stille, lyder rådet fra Langved.

Trøst i den bidende kulde kan Langved ikke finde i den lille skraldebil. For der er hverken døre eller varme i.

- Det blæser lige igennem bilen. Det er koldt i dag. Men skraldespandene skal jo tømmes alligevel. Og jeg kan jo ikke så godt bede folk om at smide noget mindre skrald i dem, så jeg får mindre at lave, beretter Lars Langved.

Alt udsolgt
Man skulle tro, at det kolde vejr vil være en velsignelse for de butikker, som sælger vintertøj.

- Det er det bestemt også. Problemet er bare, at vi stort set ikke har flere huer, handsker og varme frakker på hylderne. Alt er solgt. Vi troede vinteren var forbi, og nu begynder alle forårsvarerne at komme hjem. Vi bestilte varer hjem for halvandet år siden, og da var det jo lidt svært at forudsige, hvordan vejret er nu, forklarer ekspedient Martin Neubert fra Eventyrsport i Esbjerg.

Men så lyser manden pludselig op.

- Hvad med et par sandaler, så kan du jo bare tage en tur syd på i stedet.

Ekspedient Martin Neubert fra Eventyrsport i Esbjerg. Huer, handsker og varme jakker er for længst væk. - Køb nogle sandaler og rejs sydpå, lyder rådet fra ekspedienten.
Ekspedient Martin Neubert fra Eventyrsport i Esbjerg. Huer, handsker og varme jakker er for længst væk. - Køb nogle sandaler og rejs sydpå, lyder rådet fra ekspedienten.
 

Ud med posten
Posten skal ud. Uanset vind og vejr. Og det skal 46-årige Allan Maul således også.

Allan Maul - posten skal ud. Foto: Christer Holte
Allan Maul - posten skal ud. Foto: Christer Holte
 

- Jeg har et ekstra lag tøj på og bruger skiundertøj. Så går det. Jeg er ret ligeglad med, hvordan vejret er. Det værste er næsten, hvis der er for meget nedbør. For så er det svært at holde brevene tørre. Indtil nu  er brevsprækkerne heller ikke frosset fast, lyder det optimistisk fra postbudet.

Så sætter han gang i cyklen og tramper i pedalerne.

Det hjælper alt sammen mod kulden.

9 kommentarer
Vis kommentarer