Annonce:
Annonce:

Job som sosu?, nej tak ikke mig.

Mens antallet af ældre stiger og stiger, falder antallet af elever på social- og sundhedsuddannelsen. Det skriver Avisen.dk

Annonce:
Følg Samfund

Branchen har svært ved at tiltrække nye elever og kæmper med at gøre uddannelsen mere attraktiv.

I 2015 var der 14.706 elever på social- og sundheds-uddannelserne. Året efter var det faldet til 10.687. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Og det er særligt blandt elever over 25 år, at faldet er markant. I 2016 var der 6.920 elever over 25 år på uddannelsen, og det er præcis 3.000 færre end året før.

Tallene afslører også, at tilgangen af nye elever i 2016 er det laveste siden 2005.

Hos foreningen Danske SOSU-skoler peger formanden, Jeppe Rosengård Poulsen, på, at det sparsomme økonomiske grundlag på grunduddannelsen kan være en hæmsko for dem over 25 år.

Annonce:

- Vi har fået et obligatorisk grundforløb, der samtidig er SU-berettiget. Vi må erkende, at mange af de elever over 25 år, vi traditionelt har, bor ude eller er enlige forældre, og der kan SU være en svær størrelse, siger Jeppe Rosengård Poulsen.

Heidi er 41 og er ved at uddanne sig til sosu. Hun har 1.099 kr. til sig selv og tre hjemmeboende børn hver måned. Læs den historie her:

Tine Rostgaard fra VIVE har forsket i socialpolitik og især fokuseret på ældreplejen. Ifølge hende har der manglet fokus på de mange forskellige evner, det kræver at arbejde i sektoren.

- Der har generelt været negativ omtale af sosu-medarbejdere i medier og i den generelle befolkning. Man har lidt skabt et billede af, at det ikke kræver de store faglige kompetencer. Det, tror jeg, er forkert. For det er et ret kompliceret område, siger Tine Rostgaard.

Mette arbejder som sosuassistent. Hun er træt af fordomme om, at hendes job kun handler om at tørre røv. Læs mere om det her:

Annonce:

Sektorformand i FOA social- og sundhed, Karen Stæhr, kalder det bekymrende for fremtiden, at antallet af elever er faldet. Hun mener, at en af forklaringerne er et igangværende generationsskifte i faget.

- Der er nogle store årgange, der går ud, og nogle små der skal ind. Uddannelserne har kamp om ungdommen, men også dem over 25 år. Jeg synes, at man fra arbejdsgivernes side skal gøre mere for at tale faget og uddannelsen op, siger Karen Stæhr.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: