Jobtal i USA overrasker særdeles positivt

Økonomer havde ventet, at der ville være skabt 230.000 nye job i november, men de faktiske tal er langt bedre.

Der er fart på den amerikanske økonomi. Det bekræfter jobtallene for november, som blev offentliggjort af regeringen fredag.

Også mere fart end økonomerne havde ventet. Dermed er en rentestigning i USA lige om hjørnet.

Beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 321.000 personer i november. Det er den kraftigste jobvækst i næsten tre år.

Og det var markant bedre end ventet. Et panel af økonomer, som nyhedsbureauet Reuters' økonomiske tjeneste bruger til at forudsige jobudviklingen, gættede på en stigning på 230.000 personer.

Tallet for oktober blev samtidig opjusteret til 243.000 personer fra tidligere opgjort 214.000 personer.

Samlet landede arbejdsløsheden i november på 5,8 procent - det samme som i oktober.

- Vi havde på forhånd ventet endnu en robust arbejdsmarkedsrapport fra USA i november, men dagens beskæftigelsestal må sige at overraske noget på opsiden med en stigning uden for landbruget på hele 321.000 personer.

- Det var den største fremgang siden januar 2012, konstaterer økonom i Handelsbanken Rasmus Gudum Sessingø.

Cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, mener, at fredagens jobtal understreger, at det er en solid fremgang, der er på spil i USA.

- De ekstremt stærke jobtal skal tages med et gran salt, da de kan svinge betydeligt fra måned til måned. Men rapporten bekræfter, at det amerikanske arbejdsmarked er i stærk fremgang, siger han.

- I de sidste 10 måneder i træk er der blevet skabt over 200.000 arbejdspladser om måneden. Det er et klart signal om, at der er solid fremgang i amerikansk økonomi, påpeger Graven.

Økonomer gætter på, at den amerikanske forbundsbank vil reagere på fremgangen ved at hæve renten inden for det kommende halve år. Jacob Graven tror dog ikke, at det vil smitte af på den danske rente, der er tæt på nul.

0 kommentarer
Vis kommentarer