Jødisk forretningsmand befrier sexslaver fra Islamisk Stat

En canadisk forretningsmand køber kvindeslaver fra Islamisk Stat, og befrier dem

Islamisk Stat er kendt for at holde sexslaver.
Islamisk Stat er kendt for at holde sexslaver.

De kalder ham den 'jødiske Schindler' en moderne helt, som har reddet flere kvinder og børn ud af Islamisk Stats klamme greb.

Navnet er Steve Maman, han er forretningsmand i Canada, og står bag et projekt ved navn 'Befri Iraks kristne og ezidi-kurdiske børn'. Et projekt der har til formål at redde gidsler og ofre fra Islamisk Stats varetægt.

Mamans Liste
Inspireret af Oskar Schindler, som reddede jøder fra koncentrationslejre, har Maman gjort sit til at forhindre, at kvinder og børn bliver solgt som sexslaver i Islamisk Stats netværk.

- Som jøde, som en del af et folk, der overlevede en udrensning, er der ikke brug for en særlig motivation, siger Maman ifølge den canadiske radiostation CBC Radio.

Steve Maman (tv) bruger kæmper for at befrie sexslaver fra Islamisk Stat. (Foto: Facebook/SteveMaman)
Steve Maman (tv) bruger kæmper for at befrie sexslaver fra Islamisk Stat. (Foto: Facebook/SteveMaman)

Ifølge FN har Islamisk Stat solgt tusindvis af kvinder og små piger som sexslaver, hvis de da ikke var blevet tvunget til at gifte sig med en IS-kriger.

- Jeg konkluderede, at der var mange mennesker i området, der havde brug for hjælp. Tiden var knap. Jeg ville bruge de kontakter, jeg havde i Irak og i regeringen, og så lavede jeg en plan, som kunne sikre, at børnene kom i sikkerhed. Jeg havde ikke tid til at vente på resten af verden, siger Maman.

Det virker
Takket være projektet er 128 børn blevet bragt i sikkerhed indtil videre. Han interviewer børnene efterfølgende for at få overblik over deres situation.

- Hvis det er yngre piger, så er det altid voldtægt, som de har været ude for, adskillige voldtægter. Det er et spørgsmål om, hvor ofte de bliver solgt videre. Vi har hørt historier om kvinder, der bogstavelig talt er blevet tvunget til at leve i bur. Kvinder, der bevidst bliver underernæret, eller kvinder, der bliver truet med at blive brændt, hvis de ikke gør, som det forventes rent seksuelt.

Hvordan pengene bliver samlet sammen og sendt videre til Islamisk Stat er dog fortsat en mudret øvelse.

- Vi samler pengene sammen. Så har vi et hold på landjorden, et hold vi stoler på. Et hold som har gode kontakter i Irak. Der er millioner af mennesker i Mosul, og de støtter ikke IS alle sammen. Vi har i hvert fald fået samlet et hold, som hjælper os, siger Maman, der understreger, at han ikke giver penge til Islamisk Stat.

- Vi handler ikke med Islamisk Stat. Vi handler med mellemmænd, og de udgifter betaler jeg gerne for at redde en verden.  For mig handler det om liv. Alt andet er ligegyldigt, siger Maman, der ikke frygter, at hans penge ender hos Islamisk Stat.

- Du kan jo spørge de 1200 overlevere og deres 15.000 efterkommere, om de er trætte af, at Oskar Schindler gav nazisterne penge for at slippe dem fri, siger Maman.

Hvis du vil hjælpe Steve Maman med at købe flere sexslaver fri af Islamisk Stats kløer, så kan du bidrage til indsamlingen her.

111 kommentarer
Vis kommentarer