Jødisk Samfund om nytårstale: Det betyder alt for os

Dansk Jødisk Samfund er glad for, at dronningen lagde afstand til antisemitisme i sin nytårstale.

- Det er beskæmmende at opleve, hvordan antisemitismen igen stikker sit grimme ansigt frem.

Sådan sagde dronning Margrethe tirsdag aften i sin nytårstale, der blev transmitteret direkte på tv og radio.

Hos Dansk Jødisk Samfund er formand Henri Goldstein meget glad for dronningens klare budskab.

- Jeg synes, det er stærkt af dronningen, at hun nævner det, som har rørt sig i det danske samfund de seneste to til tre måneder i højere grad end tidligere, siger Henri Goldstein.

Han mener ikke at mindes, at dronningen tidligere har nævnt antisemitismen i sin nytårstale. Derfor rører det også formanden.

- Det betyder alt for os. Det er det officielle Danmark og landets regent, der forstår os, og det kan ikke være andet end noget, vi hylder, siger Henri Goldstein.

I efteråret 2019 har antisemitisme fyldt en del. Blandt andet da jødiske gravstene i Randers og boliger i Silkeborg blev hærget.

Netop fordi det er aktuelt, vurderer historiker ved Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen, at det var derfor, dronningen tog antisemitismen op.

- Det var oplagt og svært at komme uden om at nævne antisemitisme, der har fyldt meget de seneste måneder.

- Hun brugte det som overgangen til en snak om Anden Verdenskrig og 80-året for Besættelsen. Men hun nævner det på en ordentlig måde, fordi hun skal passe meget på, hvordan hun formulerer det, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Fra Folketingets talerstol har statsminister Mette Frederiksen (S) også tidligere taget afstand fra hærværket.

- At skænde gravsteder hører ingen steder hjemme. Antisemitisme og racisme har ingen plads i Danmark, sagde Mette Frederiksen i november.

Hærværkepisoderne skete i forbindelse med årsdagen for Krystalnatten i Nazityskland, der fandt sted natten mellem 9. og 10. november i 1938. 91 jøder blev dengang dræbt. Op mod 200 synagoger blev sat i brand, og 7500 forretninger blev ødelagt.

26 kommentarer
Vis kommentarer