Jørn er vild med modeltog: Nu skal rigtige tog køre gennem hans stue med 250 km/t

'Togtossen' er ikke begejstret for, at hans egen jernbane skal nedlægges for at give plads til Banedanmarks planer

Foto: Søren E. Alwan/Horsens Folkeblad
Foto: Søren E. Alwan/Horsens Folkeblad

Han kalder sig selv for en 'togtosse.'

På loftet leger han dagligt med sin 50 kvadratmeter store modeljernbane. De 70 modeltog triller rundt på den imponerende bane med broer, bjerge, hytter og huse.

Men legen på loftet stopper måske noget mere brutalt end 68-årige Jørn Villads Jensen ønsker.

For Banedanmark har nemlig planer om at sende rigtige el-tog med 250 km/t tværs gennem

Jørns stue.

Den nye linjeføring skal bygges i forbindelse med, at togdriften mellem Odense og Aarhus udbygges og hastigheden øges.

Vi fik et chok
- Vi fik et chok, da vi i november åbnede et brev fra Banedanmark. Her kunne vi se, at de ønsker at lave en ny jernbaneføring tværs gennem vort hus.

Vores ejendom er malet med rødt og ideen er åbenbart, at hele huset skal rives ned for at gøre plads til den nye linjeføring, fortæller Jørn Villads Jensen.

Vibeke og Jørns ejendom med elleve tønder land ligger i den smukke Kirkedal i Vedslet tæt på Hovedgård i Østjylland.

- Jeg kan godt se det tragikomiske i, at det lige netop er en stærkt tog-interesseret person som mig, der nu risikerer at få rigtige tog gennem sin ejendom.

Mine venner i togklubben i Horsens driller mig da også med, at jeg nu skal til at køre havetog.

- For min kone og mig er det her meget trist. Vi har boet her i 21 år. Vi elsker stedet på grund af den smukke natur, det rige dyreliv og den fantastiske fauna. Vi har haft mange søvnløse nætter efter at vi har set tegningerne fra Banedanmark, beretter ægteparret overfor Ekstra Bladet.

Alle planer vælter
Det er ikke kun Vibeke og Jørn, som bliver ramt af den kommende linjeføring. Parrets datter, Sofie, har i de seneste ni år drevet en forretning med salg af rideudstyr i den ene fløj af ejendommen.

Også Sofie vil blive tvunget til at flytte på grund af Banedanmarks planer.

- Jeg blev pensioneret for fem år siden og det har hele tiden været meningen, at Sofie på et tidspunkt skulle overtage ejendommen. Alle disse planer vælter nu.

Vi kan heller ikke sælge ejendommen til andre, så længe Banedanmarks plan ikke er endeligt vedtaget. Vi er fuldstændig låst fast - og det på et tidspunkt af vores liv, hvor det bestemt ikke bliver nemmere at skulle flytte og begynde forfra, konstaterer Jørn Villads Jensen.

Brugt tusindvis af timer på banen
Den kommende linjeføring af jernbanen er sendt i høring frem til den 18. februar. Der vil midt i januar blive holdt borgermøder om sagen.

- Først om et års tid vil sagen blive sendt videre til Folketinget, som skal foretage den endelige beslutning. Hvor lang tid det så tager, det aner jeg ikke. Men usikkerheden om vores fremtid er ganske forfærdelig, siger Jørn Villads Jensen.

Også model-jernbanen på loftet skal nødvendigvis fjernes for at gøre plads til de rigtige eltog.

- Det er da den mindste del af det hele, selv om jeg har brugt i tusindvis af timer på den bane. Ikke mindst i de seneste fem år. Jeg har bygget banen op på en række gode minder i mit liv.

Der er blandt andet et hus på et bjerg. Huset er en kopi af den bolig, som min kone og jeg byggede i Sydfrankrig for år tilbage, fortæller den østjyske togtosse.

84 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen