Jonas blev myrdet: Hans mindeside udnyttet

Mindesiden 'RIP Jonas Thomsen' er pludselig blevet en reklameside for en, der kalder sig producent under navnet 'Em'

Screendump fra mindesiden, der nu er blevet en reklame for en producer. Siden er dog nu lukket. Indsat billede viser Jonas Sekyere, der blev dræbt i 2012.
Screendump fra mindesiden, der nu er blevet en reklame for en producer. Siden er dog nu lukket. Indsat billede viser Jonas Sekyere, der blev dræbt i 2012.

Jonas Thomsen Sekyere var kun 21 år, da han blev dræbt med et enkelt knivstik i hjertet under en bytur i det københavnske natteliv i november 2012.

Drabet på den glade og afholdte jurastuderende var på alle måder fuldstændig meningsløst, og efter drabet var der 15.000 mennesker, der 'likede' en mindeside på Facebook, der hed 'RIP Jonas Thomsen'.

Selv om Jonas' familie og venner ikke vidste, hvem der havde oprettet siden, brugte de også siden til at dele deres billeder og minder om Jonas.

Usmageligt og dårlig stil
Men nu er alt indhold om Jonas pludselig blevet slettet, og siden reklamerede i stedet for en, der kalder sig producent under navnet Em. Uden at de mange tusinde folk, der liker siden, formentlig har opdaget det.

- Jeg synes simpelthen at det er så usmageligt og virkelig dårlig stil, siger Lasse Hauballe Jensen, der var bedstevenner med Jonas og blandt andet har boet med ham i København.

Ekstra Bladet har forsøgt at komme i kontakt med ejeren bag siden. Men selvom beskederne bliver læst, er der ingen reaktion, og her til eftermiddag er siden blevet slettet. Vi har valgt at maskere profilbilledet.

'Producenten' skrev om sig selv på siden: 'Hi guys, My name is Em im a video producer, love life & my passion is film making! Im located in Copenhagen, Denmark. Subscribe my youtube channel'.

Det er dog ikke umiddelbart muligt at finde mere om ham.

 

Lasse Hauballe Jensen er ked af, at siden, hvor Jonas' mor kunne lægge billeder op af Jonas, og folk kunne dele minder, er forsvundet.

Opdaget ved et tilfælde
- Der er nogle tanker, som vi allesammen har skrevet og kommenteret. Og de er så væk nu, siger Lasse Hauballe Jensen.

Ekstra Bladet skrev også og linkede til Facebook-siden, som altså blev ændret til noget helt andet.

Lasse Hauballe Jensen opdagede ved en tilfældighed, at siden var lavet om.

- Jeg gik mine Facebook-beskeder igennem og scrollede ned og så, at jeg havde skrevet til en, der hed Em, og det syntes jeg var lidt mærkeligt. Så klikkede jeg på den og kunne se, at det var en besked, jeg havde skrevet tilbage i 2012, og i den besked havde jeg spurgt: Hvem er det, der står for den her side? Og det var et spørgsmål, jeg havde stillet til den oprindelige side, fortæller Lasse Hauballe Jensen.

Her ses Jonas Thomsen Sekyere og Lasse Hauballe Jensen på en rejse til Ghana for at besøge Jonas' familie på hans fars side. Privatfoto
Her ses Jonas Thomsen Sekyere og Lasse Hauballe Jensen på en rejse til Ghana for at besøge Jonas' familie på hans fars side. Privatfoto
 

Familie og venner til Jonas prøvede nemlig i sin tid at finde ud af, hvem der havde oprettet siden.

- Men vi hørte ikke noget. Og den fungerede som vi gerne ville have, den skulle fungere. Så vi tænkte ikke nærmere over det. Jeg tror nok, at der var en af hans nærmere, der forsøgte at lave en side, men den genererede ikke samme antal følgere. Og da vi skulle samle ind til en gravsten, var det smart, at der var 15000 mennesker, der måske ville hjælpe, siger Lasse Hauballe Jensen, der på vegne af Ekstra Bladet har spurgt Jonas Thomsen Sekyeres mor, om hun medvirke i en artikel. Det har hun dog ikke ønsket.

Se også: Ven til knivdræbte Jonas: Vi får aldrig svar

Da Lasse opdagede ændringen, skrev han et opslag på Facebook, hvor han gjorde opmærksom på det.

- Det underlige var, at der ikke var andre, der havde lagt mærke til det. Men det er jo også bare en side, der er der. Det er ikke en, man tjekker hver dag, siger Lasse Hauballe Jensen, der undrer sig over, hvad personen får ud af det.

Ekspert har ikke set det før
Ifølge Facebook-ekspert Mikael Lemberg, der selv har arbejdet for Facebook, er det et velkendt fænomen, at folk opretter sider, som blandt benytter andre menneskers identitet eller snylter på en tragisk begivenhed som for eksempel en persons dødsfald.

Men denne fremgangsmåde, hvor man skifter navn og sletter alt det tidligere indhold på en Facebook-side for at give den et andet formål, har han ikke set før.

- Jeg må faktisk sige, at det er første gang, jeg har set et eksempel, hvor der er nogen, der decideret har skiftet navn på siden. Normalt tillader Facebook jo ikke, at man ændrer navn på en side, siger han og peger på, at det som udgangspunkt kun er muligt at ændre navn på en side, hvis den bærer ens personlige navn, og man kan dokumentere, at man har taget navneforandring, eller hvis en virksomhed kan dokumentere, at den har ændret navn.

– Den sådan helt dybe ting der skete, får jeg nok aldrig svar på, siger Lone Thomsen om drabet på sin søn. (Foto: Anthon Unger/Polfoto) Plus Jonas’ mor: Jeg finder aldrig fred

- Det burde ikke kunne lade sig gøre. At det er sket, tyder på, at Facebook har begået en fejl, siger han.

Han peger også på, at der kan ligge en anden, mere lusket, forklaring bag. Nemlig at dem, der oprindeligt oprettede mindesiden er faldet for et fupnummer på Facebook, hvor de er blevet hacket, og der er en hacker, der har overtaget kontrollen med siden og derfra har hijacket den til et andet formål.

- Hvis der er tale om en hacker, som jeg tror, det er, så er det en anden case end de her sorgsnyltere, hvor der er nogle fra starten, der har oprettet dem for egen vindings skyld. Og der kan det godt være, at det her har været lidt mere uskyldig. Men dem, der sidder på siden nu har jo en eller anden egeninteresse i det. Og enten så er det bare, at de synes, det er fedt at hacke folk på den her måde og spolere ting. Men det kan også være, at de har en længere plan med det, hvor de har en ide om, at de på et tidspunkt skal poste links til noget, hvor de kan tjene penge på visninger, siger Mikael Lemberg.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Facebook via deres pr-bureau i norden, Spotlight PR.

Sagen kort

17. november 2012: Jonas Thomsen Sekyere bliver dræbt på natklubben Bakken i København. Politiets hovedmistænkte i sagen, Omer Muse, forsvinder ud af landet kort efter.

27. november 2012: Omer Muse bliver efterlyst internationalt den 27. november 2012, da en dommer i Københavns Byret afsiger en fængslingskendelse, hvoraf det fremgår, at der er en begrundet mistanke om, at han kan sigtes for drabet.

2. juli 2014: Ekstra Bladet afslører, at den formodede gerningsmand på det tidspunkt opholdt sig i sit gamle hjemland Somalia i regionen Somaliland

14. juli 2014: Københavns Politi bekræfter, at Omer Muse blev anholdt den 18. juni 2014, og fortæller, at de forsøger at få ham udleveret. Han sidder dog stadig varetægtsfængslet i et forfaldent fængsel i Somalias næststørste by, Hargeisa.

22 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere