Jonas drak 40 genstande på bytur: Misbrugsekspert er chokeret

I DR3-programmet 'Druktur retur' kunne man følge Jonas' bytur, hvor han indtog op mod 40 genstande. Misbrugsekspert kalder det en voldsom forgiftning

Jonas har efter programmet besluttet at få styr på sit alkoholforbrug. (Foto: DR Ung)
Jonas har efter programmet besluttet at få styr på sit alkoholforbrug. (Foto: DR Ung)

Misbrugsekspert Henrik Rindom tror i første omgang ikke på påstanden om, en medvirkende i DR3-programmet 'Druktur retur' har drukket 40 genstande på en aften.

Men om ikke andet er det, hvad der fremgår i det første afsnit af serien, hvor 21-årige Jonas Thorup medvirker. Afsnittet blev sendt mandag på DR3 og kan stadig ses på DR's hjemmeside. Det er en del af reportage-serie på seks afsnit.

DR byder på druk: - Det er på ingen måde reality

Produktionen bag 'Druktur retur' er nået frem til antallet af genstande ved at tælle hver enkelt af de alkoholdige drikkevarer, som Jonas indtog i løbet af aftenen. Her udover har man taget højde for de forskellige mængder af alkohol i drikkevarerne og har været i dialog med Jonas omkring antallet af genstande. Der er konsekvent blevet rundet ned for antallet af genstande, forklarer souschef ved DR Ung, Erik Struve Hansen.

- Det er en ganske voldsom forgiftning, man udsættes for, når man drikker 40 genstande. Det er en forgiftning af hele kroppen, og i længden kan kroppen ikke holde til det, siger Henrik Rindom, som er speciallæge i psykiatri og misbrugsekspert.

Mister hukommelsen
Hovedpersonen i det første afsnit af 'Druktur retur' oplever også at have svært ved at huske, hvad han har foretaget sig, da han vågner formiddagen efter den våde bytur.

- Når man er tilstrækkelig alkoholforgiftet, får man et black-out. Det er et udtryk for alkoholens bedøvende virkning af hjernen.

Licens til at drikke

Da man søgte medvirkende til 'Druktur retur' tilbage i oktober, mødte opslaget kritik flere steder fra. Blandt andet fra Henrik Rindom, som ikke kunne se, hvad man skulle bruge programmet til. Han har ikke selv set programmet endnu, men vil overveje at følge med i de næste mandage, hvor reportage-serien vises på DR3.

Selvom det kan være svært at tro, er den generelle tendens dog, at alkoholforbruget er faldende. På trods af det er 21-årige Jonas Thorup fra Hvide Sande bestemt ikke den eneste, som oplever en ordentligt brandert fra tid til anden.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Henrik Rindom havde i første omgang svært ved at tro, at man kunne drikke 40 genstande en aften. (Foto: Polfoto)
Henrik Rindom havde i første omgang svært ved at tro, at man kunne drikke 40 genstande en aften. (Foto: Polfoto)

Risiko for alkoholafhængighed
I 2013 drak 8,5 procent af befolkningen over højrisikogrænsen for alkoholindtagelse i løbet af en typisk uge. Højrisikogrænsen lægger på 14 genstande om ugen for kvinder og 21 genstande om ugen for mænd. Der er dog sket et markant fald siden 2010.

For personer mellem 16 og 24 år gælder det, at 14,2 procent af de unge mænd drikker over 21 genstande om ugen. 14,9 procent af kvinderne i samme aldersgruppe drikker over 14 genstande om ugen.

DR3 kritiseres for skunk-rygning for åben skærm

- Når vi er ude i dem, der drikker over 30 genstande om ugen, og hvis de har alkoholafhængighed i familien, og ikke får tømmermænd, som os andre, men starter dagen efter med en reperationsbajer, så har de en øget risiko for at udvikle alkoholafhængighed selv. De har tydeligt øget risiko for at ødelægge deres liv på grund af afhængighed, siger Henrik Rindom og fortsætter:

- Der bør vi yde en særlig indsats.

Se dokumenterne: DR efteruddanner ledelse for 1,2 mio.