Jordemødre advarer mod supermarkeds baby-produkt: - Lad være med at bruge den!

Efter heftig kritik fra Jordemoderforeningen trækker Netto nu en baby-lytter tilbage

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

- Jeg vil sige: Lad være med at bruge den.

Så enkelt lyder anbefalingen og advarslen fra formanden for Jordemoderforeningen Lillian Bondo, efter Netto har reklameret med en baby-lytter, hvor kvinder selv kan ultralyds-scanne deres gravide mave. Netto har, efter en række jordemødre og Jordemoderforeningen har slået alarm, valgt at trække baby-lytteren tilbage.

Handler om tolkning
- Vi synes, at det med at lytte til ultralyd handler om tolkning, og den tolkning bruger vi år på at lære som jordemødre. Når vi hører hjertelyde, så får vi en række meddelelser, som vi kan reagere på, siger formanden.

Det er problematisk, hvis kvinder, som har en mistanke om, at noget er galt, selv går i gang med at lytte. Så risikerer hun at berolige sig selv, selvom der ikke er grund til at være rolig.

- Så tænker hun måske, at det lyder som det plejer, men det er ikke sikkert, at det er rigtigt. Måske kommer hun til at lytte til sin egen puls, og så risikerer hun at ’under-reagere’ på signalerne, siger formanden.

Hun understreger, at det er utrolig vigtigt, at kvinder som er ængstelige tager kontakt til deres jordemoder.

For meget ultralyd
Et andet problem ved Netto-lytteren handler om, hvor meget ultralyd, man vil sikre sit barn for.

- Når det er sådan en billig maskine, er jeg ikke sikker på, hvor meget kontrol, der er med den ultralydsfrekvens, den benytter sig af. Er det for stor en udsættelse for ultralyd, og hvor tit skal man udsætte sit barn for ultralyd for at overvåge?

Der skal være en bestemt grund til at barnet skal have ekstra ultralydsovervågning. Jeg synes, det skal have ultra de få gange, som er anbefalet af Sundhedsstyrelsen. Så vi kan stå inde for, at der ikke sker noget, og så skal man ellers lade være med at lytte, siger Lillian Bondo.

- Der er da grund til at glæde sig over, at mødre er interesseret i at følge med og være nysgerrige. Men der er andet, man kan holde øje med, og jeg frygter, at dette kan give en falsk sikkerhed.

Netto: Vi lytter
Ekstra Bladet har været i kontakt med Netto, som bekræfter, at de har modtaget flere henvendelser fra jordemødre på baby-lytteren.

- Det er meget vigtigt for os, at vores produkter altid lever op til gældende lovgivning, ligesom vi lytter til både anbefalinger og retningslinjer fra eksperter og myndigheder. Vi lytter naturligvis også til vores kunder og de forbrugere, der i dette tilfælde har henvendt sig omkring produktet, skriver marketingschef i Netto, Martin Hasgard Olesen, i en mail til Ekstra Bladet.

- Med den information, vi har nu, er der ikke noget, der tyder på, at produktet ikke overholder lovgivning og anbefalinger, men vi har alligevel besluttet, i hvert fald midlertidigt, at trække produktet tilbage, mens vi undersøger henvendelserne, produktet og dets sikkerhedsanvisninger nærmere.

Netto fortæller samtidig at, hvis man har købt en baby-lytter er det muligt at komme ned i butikken og returnere den og få pengen tilbage.